2012. március 28., szerda

Könyves kérdések

Most nagyon nem blogolnom kellene, de elegem van. Tele a hócipőm az egyik órámmal és akkor még finoman fejeztem ki magam. Egyszerűen nem érdekel a téma és ha valami nem érdekel, hajlamos vagyok makacskodni, duzzogni és halogatni amíg csak lehet. Szóval kiakadtam, álmos vagyok, nyűgös vagyok, pedig estére kisimultnak kellene lennem, úgyhogy engedélyezek magamnak egy kis lazulást. Aztán meg idegrohamot kapok...
Jó szokásomhoz híven, megosztom a molyon legutóbbi kihívásra készített karcaimat. Néhány (szám szerint 18) könyvekkel kapcsolatos kérdésre kellett válaszolnom.
Nos, íme:

1. Mi volt életed legrosszabb könyv élménye?
Nehéz kérdés. Volt néhány olyan könyv, ami nem igazán tetszett, amivel csak szenvedtem, vagy ami feldühített. Nem lehet összehasonlítani őket, hiszen más-más okból ábrándultam ki belőlük. No, de ha ki kell emelni egyet, akkor az legyen: Alyson Noel – Evermore. Ez az a könyv, ami minden szempontból csalódást okozott.

2. Mi volt az a könyv, ami eddig a legnagyobb hatással volt rád?
Takami Kósun – Battle Royale
Életem könyve, a nagy kedvenc, az imádott, ami tovább billentett a könyvmolyság felé és amihez foghatót még nem találtam és talán nem is fogok. Rabul ejtette a szívemet.

3. Olvastál már olyan könyvet, ami komolyan a frászt hozta rád és félelmet keltett benned?
Nem. Érzéketlen kis dög vagyok, nem szoktam félni sem horrorkönyveken, sem horrorfilmeken. Pedig meglehetősen sok 18+-os, véres könyvet olvastam már. Viszont, akadt egy kötet, amitől egy cseppet megborzongtam, ez pedig: Vavyan Fable – Kedves, mint egy kéjgyilkos. A Halálgyári képek igazán ütősre sikerült.

4. Mit használsz könyvjelzőnek?
Könyvjelzőt. :D Van a kedvencem, amit Koreából kaptam, egy csizma alakú fém szépség zöld madzaggal. Ezt csak otthoni olvasáskor használom, mert ha elveszne, mély depresszióba esnék. Van egy piros Agave könyvjelzőm, amit az utazásra magammal vitt könyveknél alkalmazok. Van egy Pongrác könyvjelzőm, amit a nagyobb méretű könyvekhez használok, mert elég hosszú darab és nem szeretem, ha nagyon kinyúlnak a könyvből, mert akkor könnyen meggyűrődhetnek, elszakadhatnak. Ó, és használok egy naptárt is, ami azért kedves a szívemnek, mert a Battle Royale-t ezzel olvastam először, meg azóta még többször is.

5. Mikor szoktál olvasni? Otthon, munkahelyen, reggel, délben, este, alvás előtt … hm?
Amikor időm engedi. A legtöbbet otthon és vonaton, de gyakran cipelek magammal könyvet az egyetemre is. Általában napközben, este, illetve éjjel. Gyakorlatilag bármikor, bárhol, ha alkalmam adódik rá.

6. Mi volt az első könyved amit olvastál?
Passz, gondolom, amit az iskolában kiadtak, vagy valami mesekönyv. Nem emlékszem és akkor még nem is tartottam úgy számon olvasmányaimat, mint most.

7. Puha kötésű, vagy kemény fedeles?
Bármennyire is jobban mutatnak és tartósabbak a kemény fedeles könyvek, mégis a puhára szavazok. A puha kötés olvasás szempontjából praktikusabb: könnyebben kezelhető, kényelmesebb a fogása és a súlya is kevesebb. Ráadásul, ha valaki vigyáz a könyveire nincs is különbség a két fedéltípus között.

8. Mit olvasol most?
Jelenleg három könyvet olvasok:
Romain Gary – Lady L, Markus Zusak – A könyvtolvaj, Julie Kagawa – Vaskirály

9. Hányadik oldalon jársz?
77, 365 és kb. a 60-70. oldalnál (Vaskirály otthon maradt, így nem tudom pontosan.)

10. Rajta hagyod a kezed nyomát a könyvön (belefirkálsz, véletlenül leöntöd, leeszed, egyéb barbárság)?
Soha! Ilyen barbár dolgokra sosem vetemednék. Úgy vigyázok a könyveimre, mint a hímes tojásra. Maximum egy-két szál macskaszőr kerülhet a lapok közé, ha cicával az ölemben olvasok. :)

11. Befolyásol a könyv borítója és/vagy címe, hogy elolvasod-e az adott könyvet?
Természetesen, hiszen ezek kelthetik fel az érdeklődésemet. Dönteni viszont nem csupán a borító vagy a cím alapján szoktam, ez nekem kevés.

12. Az oldalszám?
Nagyon is. Szeretem a vastag könyveket, mivel tovább tartanak. :)

13. Hátralapozol, hogy tudd, mi lesz a vége?
Soha! Nekem a könyv vége olyan, mint a Kinder tojásban az ajándék. Előbb túl kell jutnod a csomagoláson, a csokin és a műanyag kapszulán, hogy értékelni tudd, ami benne lapul.
És igen, még mindig imádom a Kinder tojást. :D

14. Volt olyan könyv, amit többször elolvastál?
Na-ná! A kedvenceim újra kézbe vételére mindig erős késztetést érzek. Csak olyan sok az ismeretlen, érdekes könyv, hogy csupán akkor olvasok újra, ha nagyon sok a szabadidőm. (Vagy ha már elvonási tüneteim vannak…)

15. Ért könyvekkel kapcsolatos baleset (pl. leöntötted kávéval, stb.)?
Szerencsére nem. Szívinfarktust is kaptam volna. :D Mint egy korábbi kérdésnél említettem, nagyon vigyázok a könyveimre, így a maximum sérülés néhány szál macskaszőr a lapok között, vagy egy picike gyűrődés a borító csücskén, ha a már megtömött táskámba tuszkolom bele „Ezt én akkor is olvasni fogom!” felkiáltással.

16. Eladod, ajándékozod a könyveidet, vagy mániákusan ragaszkodsz hozzájuk, akkor is, ha nem tetszik?
Ha valamelyik könyvszerzeményemmel mellé fogtam és nem nyerte el a tetszésemet, inkább megválok tőle. Eladom, hogy egy másik, nekem jobban tetszőt tudja venni. Ajándékozás is szóba jöhetne, de nincs sok könyvmoly barátom és más az ízlésünk.

17. Még a fürdőbe is magaddal viszed az aktuális olvasmányt, vagy csak otthon olvasol, esetleg más meghatározható helyen?
Fürdőbe nem, de a lakás többi pontjára előfordulhat. Szoktam az udvaron, parkban, fűben fetrengve, múzeumlépcsőn, bevásárlóközpontban, egyetem folyosóján vagy ablakában, vonaton, buszon, villamoson, metrón és akár még utcán sétálva is olvasni. (Utóbbit nem javaslom senkinek, hirtelen a semmiből feltűnő emberek és lámpaoszlopok ijesztőek tudnak lenni…)

18. Vezetsz az olvasmányaidban valamilyen rendszert, felírod-e az elolvasott/megvett, megvásárolandó könyveket?
Saját könyvekről fejben vezetek katalógust. Mindig pontosan tudom, hányan és épp hol vannak a kicsikéim. :) Elolvasandókról van bookline kívánságlistám (hogy tudjam, mikor akciósak), de azt is főleg fejben vezetem. Na, meg itt van ez a csodálatos moly, ami kielégíti minden könyvadminisztrációs és egyéb vágyamat.

5 megjegyzés:

  1. Jót nevettem az utcán miért nem érdemes olvasni mondatodon. :D Nekem is voltak hasonló problémáim a felbukkanó dolgokkal egyik olvasási lázamnál... Egyébként az egész bejegyzés tetszett :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszett. :) Nehéz egy könyvmoly élete, főleg ha séta közben sem tud elszakadni az olvasnivalótól... :D

    VálaszTörlés
  3. Eszkimókiait olvasva találtam a blogodra és erre a bejegyzésedre, de már most tudom, hogy rendszeresen szeretném olvasni a többi irományodat is! :D
    Az említett utcán-olvasós mondatért, mert VF-t, a kedvenc írómat is említetted és főleg a stílusodért. :)
    Ja és a "Hol ne olvass még?" tanácsba a mosdót is bele lehetne foglalni.
    Ugyanis elég hülyén jön ki, hogy órákra eltűnik az ember a mögött a bizonyos ajtó mögött. (Vagy mert annyit olvasott, vagy mert az olvasás miatt elzsibbadtak a lábai....) :$ :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a dicséretet! :)
      Örülök, hogy tetszik a blogom és remélem a frissebb bejegyzéseimet is ennyire érdekesnek találod majd.
      Teljesen jogos az észrevétel és talán azért maradt ki a bejegyzésből, mert vécében még sosem olvastam, legfeljebb a légfrissítő összetevőit. :D

      Törlés