2021. június 28., hétfő

Könyves félévzárás

Régen írtam csak úgy általánosságban könyvekről. Nem osztottam meg se a váró-, se a kívánságlistámat. (Akit érdekelne egyébként megnézheti Molyon.) Kicsit azonban hiányoznak ezek a bejegyzések, ezért úgy gondoltam, jó ötlet egy féléves összefoglalót írni. Ez a kérdéssor eredetileg a félévzárási pánik címet viseli, viszont én nem szoktam pánikolni, nincsenek konkrét kitűzött céljaim (már ami az olvasást illeti), úgyhogy nem vagyok se elégedett, se csalódott az eddig elolvasott könyvmennyiséget illetően. Azért olvasok, mert szeretem, mert megnyugtat, mert kikapcsol, mert leköt, és ha ez évi két könyvet jelent, oké, de ha kétszázat, az is rendben van, mert úgy olvasok, ahogy nekem jólesik.
Szóval ez csupán egy féléves összegzés lesz. Az év végi könyvösszegzéseket nagyon szeretem megírni, úgyhogy ez nem a pánik, hanem a móka kedvéért íródik.

A legjobb idei olvasmányod
Az eddig elolvasott harminc könyv között akadt bőven remek olvasmány. Legjobbnak azonban azt emelném ki, amelyet több szempontból szerettem, ez pedig az Irha és bőr. Kíváncsi leszek, év végéig megtartja-e ezt a kiemelt helyet.

A legjobb folytatás, amit idén olvastál
Igyekszem nem elhanyagolni a megkezdett sorozatokat, úgyhogy volt néhány folytatás, ami idén már terítékre került és biztos, hogy lesz is még. Eddig a legjobbnak a Szégyentelent találtam. Ez a harmadik kötet igazán visszahozta a lelkesedésemet a steampunk, viktóriánus szórakozáshoz. Azonban erős a gyanúm, hogy év végére ez a kötet trónfosztott lesz.

Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnél
Mi számít frissnek? Elég hektikusan követem a könyvpiacot, így néha kifejezetten képben vagyok az új könyveket illetően, míg máskor éves késésekkel fedezek fel magamnak néhány könyvet. A jelenlegi várólistámon a legfrissebb kötet is 2020-as, úgyhogy mondok egy címet a kívánságlistámról: A végzet iskolája. Ez a Naomi Novik könyv tényleg friss, szeretném is elolvasni, de nem ígérem, hogy még idén sort is kerítek rá.

Legjobban várt friss megjelenés az év második felére
Lásd az előző pontot, fogalmam sincs, mi fog még idén megjelenni. Csupán néhány sorozat és szerző esetében szoktam figyelni a híreket, ám ezek nagy része idén vagy tavaly kapott új kötetet, így nincs olyan, amit kifejezetten várnék. Mondom inkább mi az, ami jó lenne, de semmi hír róla: A vasdruida krónikáinak hatodik része esedékes volna. 

Legnagyobb csalódás
Fél év alatt ért néhány csalódás, ám a legnagyobb pont az első olvasmányom volt. A szél neve körül igazán nagy a rajongás, ám én egyáltalán nem azt kaptam tőle, amit vártam. Utólag visszatekintve sokat szenvedtem vele, és rettentően untam. Nem fogom elolvasni a folytatást, mert felesleges átrágnom magam rajta, hiszen úgysem lesz lezárása.

Legnagyobb meglepetés
Egyértelműen A fák titkos élete. Nem gondoltam volna, hogy ennyire jól fogok szórakozni egy ismeretterjesztő köteten.

Kedvenc új szerző
Kénytelen vagyok ismételni magam. Peter Wohlleben nem csak meglepett a fáival, hanem meghozta a kedvemet még több ismeretterjesztő könyvhöz. Biztosan fogok még olvasni a tollából.

Új fikciós szerelmek
Nincs. Nem olvastam olyan szereplőről, aki kifejezetten belopta volna magát a szívembe. Azért remélem, hogy ez a következő hat hónapban változni fog, mert szeretem gondolatban dédelgetni a kedvenc karaktereimet.

Legújabb kedvenc karakter
Ez egy fura választás lesz, de Daniella tetszett a legjobban az Illúzióban. Nagyon szórakoztató a csaj, remélem ezt a jó tulajdonságát a folytatásban is megtartja.

Egy könyv, amin sírtál
Nem szoktam sírni. A leginkább szomorkás és megható olvasmányom azonban egyértelműen a Mielőtt a kávé kihűl volt. Érzékenyebb lelkek valószínűleg könnyedén pityereghetnek rajta.

Egy könyv, ami boldoggá tett
Egy kellemes olvasási élmény mindig boldoggá tesz, még akkor is, ha a történet lehúzza kicsit a kedvemet. Volt azonban egy kötet, ami nem csak hogy jó élményt adott, de fel is dobott. A dorombolás művészete egy nagyon kedves könyv, igazán jó az ember lelkének.

Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál
Habár elég sok filmet és sorozatot nézek, nem tudok ilyet mondani. Idén ugyanis csak olyan könyvadaptációkat láttam, amelyeket nem olvastam, így pedig nem tudok érdemben nyilatkozni róluk az erdeti műre vonatkozóan. A Dűne film viszont már jöhetne, mert azt pont idén olvastam.

Kedvenc kritika, amit idén írtál
Legyen a tavalyi év könyves összegzése, mert ezeket a bejegyzéseket tényleg nagyon szeretem megírni, és egyszer-egyszer még vissza is olvasom őket, hogy lássam, hogyan változik a könyves ízlésem.

Legszebb könyv, amit idén vásároltál
Könnyű kérdés, egyértelműen a Familiárisok. Ez a kötet gyönyörű. Öröm kézbe venni, öröm kinyitni, csak ne lenne ennyire gyenge a történet benne. 

Melyik könyveket szeretnéd elolvasni még az év végéig
Igazán hosszú listát tudnék írni ide kezdve a várólistámon pihenő 21 kötettel. De nem leszek mohó, és nem is fogom kőbe vésni a következő olvasmányomat, mert eléggé hangulat alapján döntő típus vagyok. Inkább csak felsorolom azt az öt könyvet, ami jelenleg a legjobban piszkálja a fantáziámat: A birodalom vére, A mindenséghez mérhető, Az elmúlt napok könyvesboltja, Tizenegyes állomás, A lány és a csillagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése