2020. december 27., vasárnap

Mozgóképek XCIV.

Novemberben visszaálltam egy kellemes filmes középútra, ugyanis nem néztem meg se sokat, se keveset. Konkrétan hét filmet láttam az elmúlt hónapban, lássuk is őket sorban.

Állj mellém
"A Horrorkirály, Stephen King A test című novellájából készült film. Gordie Lachance (Wil Wheaton) író visszagondol gyermekkora egy sötét epizódjára. Négyen voltak elválaszthatatlan jóbarátok: Gordie, Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) és Vern (Jerry O'Connell). Egy napon eltűnt egy pajtásuk. Sokáig nem került elő és halottnak nyilvánították. Majd ismeretlen holttestet talál egy másik náluk idősebb fiúcsapat az erdei vasútvonal mellett. Gordie és társai magánnyomozásba kezdenek. A testet viszont eltüntetik előlük. Egyre durvuló rivalizálás kezdődik a két fiúcsapat között. Nem lehet az igazságot évekig titkolni. Valaki úgysem bírja tovább a nyomást és elszólja, vagy elsírja magát..."
Ez a film fent van az HBO kínálatában. Rémlett, hogy már láttam, de nem tudtam felidézni egyetlen képkockáját sem (pedig nagyon jó a memóriám). Aztán megkérdeztem San Diegót, neki ismerős-e, mivel King adaptáció, azokat pedig szereti. Ő sem emlékezett rá, így úgy döntöttünk, megnézzük. Gyerekekről szól, biztosan szórakoztató lesz, gondoltuk. Hát, csalódtunk benne.
1986-os film, vagyis meglehetősen régi. A gyerekszínészek jók és több mint harminc év távlatából érdekes látni, ki mire vitte közülük a filmszakmában. Az ötlet is érdekes és valamennyire szórakoztató volt nézni, ahogy a kölykök egymást szivatják kis kalanduk során. Mégsem tudtuk igazán értékelni, mert ez a keressük meg a holttestet, megtaláltuk, akkor most menjünk haza történet elég vérszegény volt és ezt most csak képletesen értem. Tudom, a gyerekek lelkivilágán volt a hangsúly, de talán mert régi film, vagy mert időközben láttunk szórakoztatóbbat kölykökkel a főszerepben, kissé untuk. Nekem pedig az idők során lett egy kis ellenérzésem King narrációjával és a mániájával, hogy szinte mindig beleírja saját magát a történeteibe, így nem esett olyan jól ez a film.
Minket tehát nem győzött meg, és ha korábban láttam már, nos, most már tudom, azért nem emlékeztem rá, mert egy felejthető alkotás.
King rajongóknak tudom ajánlani, illetve azoknak, akik kifejezetten régi filmet szeretnének gyerekekkel a főszerepben.

Drakula
"Drakulát, a véreskezű vajdát évszázadokkal ezelőtt eltemették, teste mégsem omlott porrá. Hírlik, hogy sírjából éjjelente borzongató kalandra indul és harapása után mind többen csatlakoznak a temetők mélyén bolyongó vámpírok seregéhez. A félelmetes teremtményt emésztő vágyakozás gyötri elhunyt hitvese után. Egy napon a kastélyba vetődő idegen medáljában meglátja egy lány arcképét, aki kísértetiesen hasonlít egykori asszonyára és útra kel, hogy megkeresse a gyönyörű lányt. London lakói azonban nem készültek fel a pokoli teremtmény érkezésére."
Ez is az HBO hibája. Egyik este könnyed filmet kerestünk, és belefutottunk az 1992-es Drakula filmbe. A szereposztást (Gary Oldman, Anthony Hopkins, Winona Ryder, Keanu Reeves) megnézve ismét megkérdeztük egymástól: Te láttad? Mivel mindkettőnk válasza egy határozott nem volt, úgy döntöttünk, bepótoljuk. Bár ne tettük volna.
Drakula történetét már nagyon sokan feldolgozták és ez egy kifejezetten régi változat (majdnem egyidős velem), úgyhogy nem voltak túl magas elvárásaink. Meg sem lepődtünk a mai szemmel nevetséges látványvilágon, bár a kosztümök kifejezetten tetszettek. Nem, a problémánk ennél mélyebb volt és a karakterekben keresendő. Egyszerűen idegesítően ostoba volt mindegyik, a viselkedésük logikátban és azok a párbeszédek döglöttebbek voltak, mint egy kéthetes zombi a napon. Hiába van telepakolva remek színészekkel, ez egyáltalán nem érződik az összképen.
Ez a film tehát borzalmas, egyáltalán nem szórakoztató, így inkább nem ajánlom senkinek.

Léghajósok
"1862-ben a fenegyerek léghajós, Amelia Wren összeáll az úttörő meteorológussal, James Glaisherrel, hogy bővítse az emberiség ismereteit az időjárásról, és magasabbra repüljön, mint előtte bárki a történelemben. Miközben folyamatosan rekordokat döntenek és újabb és újabb tudományos felfedezést tesznek, utazásuk a létezés legvégső határára hozzásegíti a furcsa párt, hogy végül megtalálják helyüket a világban, melyet már messze maguk mögött hagytak. Fizikai és érzelmi kihívásokkal teli útjuk során az egyre ritkuló levegőben a felemelkedés a túlélésért való küzdelemmé válik."
Ezzel a filmmel már a mozikba kerülésekor szemeztem. Egyrészt érdekesnek találtam a történetet, másrészt Eddie Redmayne remek alakításokat szokott nyújtani, így minden munkája érdekel.
Sajnos azt kell mondanom, hogy ennél a filmnél is csalódtam kicsit. A készítők egy valós történetet dolgoztak fel, ám valószínűleg nem találták elég izgalmasnak vagy látványosnak, így felturbózták mindennel, ami az eszükbe jutott. Ezektől a kis extráktól azonban hitelét vesztette a film. Pedig az alapötlet tényleg jó volt, a színészek megpróbálták kihozni a legtöbbet, és a gyönyörű felvételek az égről hangulatosra sikerültek. Valahogy az összhatás mégis sántított, így összességében nem volt olyan élvezetes a film, mint amilyen lehetett volna.
Azoknak tudom ajánlani, akiket nem zavar, ha nagy adag fantázia kerül egy valós történetbe, illetve tériszonyosok előnyben, mert rájuk biztosan hatni fog a film látványvilága.

Tökéletes pasi
"Hogy összeszedje a pénzt a főiskolára, Brooks Rattigan készít egy alkalmazást, amin keresztül bárki fizethet neki, hogy eljátssza a tökéletes pasit akármilyen eseményen."
Könnyed, romantikus délutáni filmre vágytam, mikor szembe jött velem ez a film a Netflixen. Ráadásul a főszereplő ismerős volt egy másik filmből (A fiúknak, akiket valaha szerettem), ami tetszett, így adtam neki egy esélyt.
Sajnos ezúttal is csalódnom kellett picikét. Ez a sztori ugyanis már volt, nem is egyszer. Többen feldolgozták már több formában. Reméltem, hogy ezúttal is valami ötletes és új megközelítését láthatom, ám nem így lett. A készítők azon kívül, hogy mai közegbe helyezték a történetet, vagyis az egész egy telefonos alkalmazás körül forog, semmit se tettek, hogy eredetibb legyen. A történet ezért tipikus, a szereplők tipikusak, a végkimenetel az első három percben látványosan villog a szemünk előtt, és még a poénok sem voltak olyan szórakoztatóak.
Ez a film tehát nekem nem adott semmi újat, így kissé untam. Ettől függetlenül tudom ajánlani azoknak, akiknek ez a sztori még nem teljesen elcsépelt. Ha viszont valaki tényleg öteltes romantikus alkotásra vágyik, akkor inkább nézze meg a főszereplő fent említett másik filmjét, az ennél sokkal jobb.

Alkalmi randevú
"Két idegen megelégeli, hogy minden évben egyedül töltik az ünnepeket, ezért megállapodnak, hogy egy évig egymás kísérői lesznek, persze szigorúan plátói alapon…"
Szintén romantikus film, szintén a Netflix ajánlotta, ám ez már beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ráadásul San Diegóval néztem, és ha egy férfi képes fanyalgás nélkül megnézni egy romantikus alkotást, akkor az tényleg nem rossz.
A film alapja ötletes, bár nem teljesen egyedi. Rengeteg romantikus film szól arról, hogy valaki hazavisz egy idegent, mint a párját, aztán jönnek a családi konfliktusok. A készítők azonban csavartak rajta, mert ez nem csak egy alkalomra, hanem az év összes ünnepére szólt, és mert elég hamar kiderült a család számára, miről is van szó. Aztán persze jöttek a szokásos körök a főszereplő hölgy és úr egymásra találásának rögös útján. Szóval szokásos, mégis kicsit új ez a film. A humora többnyire szórakoztató, bár néhol az én ízlésemnek túl sok volt az alja poén, ám ezt felírtam az amerikai készítők számlájára.
Összességében tehát ez egy szórakoztató, romantikus alkotás. Senki ne várjon tőle sokat, de könnyed kikapcsolódásnak ideális, akár ünnepekkor, akár máskor.

Elveszett lányok
"Amikor Mari Gilbert lánya eltűnik, a rendőrség tehetetlensége miatt az anya saját maga kezd nyomozni az elzárt Long Island-i közösségben, ahol Shannant utoljára látták. Kutatása több mint egy tucat meggyilkolt szexmunkás esetére derít fényt. Az Oscar-díjra jelölt filmkészítő, Liz Garbus Elveszett lányok című filmjét megtörtént események ihlették."
Még mindig Netflix, ám ezúttal egy megtörtént eseményen alapuló dráma.
Ezt a filmet nem jó nézni és nem azért, mert a készítők elrontották. Azért nem jó nézni, mert tudod, hogy nem lesz jó vége. Sok esemény nincs a filmben, az egyik eltűnt lány családjának drámáját mutatja be, ahogy megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy a rendőrség komolyan vegye őket. Elég erőteljes itt a trársadalomkritika és nem csupán a rendőrök hozzáállására értve, hanem az egész lakosságra is. Dühítő látni, hogy ha egy prostituált tűnik el, csak legyintenek, mintha ebben nem lenne semmi szörnyű és félelmetes. Mintha azzal, hogy eladja a testét, az életét is áruba bocsájtaná, pedig ez egyáltalán nem így van. Szóval rengeteg itt az előítélet, az ítélkezés és persze a háttérben megbújó korrupció. Nem egy nagy cselekményű film, ám elég feszült és eléggé megdöbbentő, hogy ez ne zavarjon senkit.
Nekem tetszett, mert kifejezetten fontos kérdéseket feszeget. Elsősorban krimi és dráma kedcelőinek tudom ajánlani, illetve azoknak, akiket nem zavar, ha dühös tehetetlenséget vált ki belőlük egy film. Aki viszont akcióra vágyik, keressen egy másik filmet.

Káosz karácsonyra
"Charlotte Cooper a tökéletes karácsonyról álmodik, amikor esik a hó, sül a pulyka, illatoznak a sütemények, és boldog egyetértésben összegyűlik az egész család. Mindent el is követ ennek érdekében, csak egyvalamivel nem számol: a családtagokkal. Mert ahol négy generáció gyűlik össze, ott előbb-utóbb kitör a káosz?"
November végén kezdtem a hangolódást az ünnepekre, amit persze decemberben folytattam, de erről majd a rovat következő bejegyzésében írok. A lényeg, hogy a múlt hónapot egy karácsonyi filmmel zártam, ezzel a vígjátékkal.
Ez a film kicsit tipikus, hiszen a jól ismert nagy, ünnepi, családi összeveszésről majd kibékülésről szól. Kicsit amerikai, a sok szereplő és az ettől darabosnak ható cselekményvezetés miatt. Valahol mégis szórakoztató. Nem számítottam tőle sokra, csak egy kis könnyed kikapcsolódásra némi karácsonyi hangulattal és ezt meg is kaptam.
Szóval nem rossz film, tudom ajánlani, ha valaki karácsonyi vígjátékra vágyik, és kedveli az amerikai filmeket. Egy délutánra a mézeskalács mellé ideális.

Értékelés:
Elveszett lányok                       ->  10
Alkalmi randevú                      ->    9
Káosz karácsonyra                   ->   8
Tökéletes pasi                          ->   6
Léghajósok                               ->   5
Állj mellém                              ->   4
Drakula                                    ->   2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése