2020. december 23., szerda

Mindig karácsony

Könnyed, szórakoztató törtrénetre vágytam, na meg egy kis karácsonyi hangulatra, amikor belekezdtem ebbe a könyvbe. Nos, nem csalódtam.
A borító egyszerű, de szép. Terjedelemre kicsit hosszúnak tűnhet 516 lapjával, ám olvasás közben egyáltalán nem érződik annak.
Fülszöveg:
"Karácsony. Káprázatos fények az utcákon, készülődés az ünnepekre, tolongó emberek a plázákban.
A bevásárlóközpont forgatagában, december 23-án három lány egymás mögé kerül a mozgólépcsőn, éppen akkor, amikor egy prank videónak köszönhetően 14:59 perckor hirtelen leáll a szerkezet.
A Mindig karácsony Anna, Luca és Bogi történetét meséli el, akiknek látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze karácsonykor."
A történet karácsonykor játszdóik, mindössze három nap eseményét meséli, és ahogy a fülszöveg is ígéri, három főhősre épül. A könyv ettől kifejezetten hétköznapi, és Leiner Laura stílusában a rövid időtartam egyáltalán nem tűnik rövidnek. Azok a bizonyos láthatatlan szálak pedig tényleg mindenhol ott vannak, ám egyáltalán nem zavaróak. Sőt, olyan szépen elbújnak egy-egy utalásban, hogy tényleg csak azt érzékeltetik, kicsi ez a világ.
Az írónőtől megszokott módon a történet kifejezetten hazai, és persze tele van aktuális trendekkel. Mindig lenyűgöz, mennyire jól követi a modern világ "csodáit". Leiner Laura kicsit olyan, mint egy "feed" a neten. Mindig tudja, épp mi a menő, épp milyen dolgok terjednek a közösségi médiában, milyen technikai újdonságok lettek felkapottak, legyen szó applikációról (pl: Spotify) vagy eszközről (pl: drón). Ez a könyv tehát szintén tele van aktuális popkultúrális utalásokkal, és ez így van jól, hiszen hozzá tartozik az írói stílushoz.
A könyv három részből áll, három nézőpontból és mivel mindegyik karakter esetében máson van a hnagsúly, érdemes külön szót ejteni róluk. Persze vannak közös vonások, a fülszövegben említett mozgólépcső, a karácsonyi készülődés és a kibontakozó románc ellengedhetetlen kellékei. Szóval nem meglepő, hogy mindhárom lány párt talál magának karácsonykor, ahogy egy jó ünnepi romantikus könyvben szokás. A körítés azonban kifejezetten változatos, szóval lássuk őket részletesebben szépen sorban.

Anna
Anna szimpatikus karakter, vannak céljai, kedves természet, így kifejezetten otthonos érzés volt belepillantani az életébe. Ráadásul nagy mozirajongó vagyok, így nagyon tetszett, hogy a cselekmény nagy része a mozi büféjében játszódott. Karácsonyi készülődése kis családokra nézve teljesen hétköznapi volt. Az ő története a szerelemre épült, mivel szerepet kapott benne a szakítás feldolgozása és egy új kapcsolat indításának nehézségei. Egyedül a mellékszereplő, aki a szórakoztatásért felelt, volt nekem kicsit sok.

Luca
Luca története volt a legkomolyabb, már ami az üzenetet illeti. Nála a kudarc feldolgozásán és a téstvéri kapcsolaton volt a hangsúly, a szerelem egy mellékes szál maradt a romantikus legkörért. Az ő karaktere is szimpatikus volt, és akit ért már nagy csalódás a saját képességeiben, az könnyen azonosul vele. Nos, én legalábbis átéreztem a problémáit. Tetszett, hogy nála a karácsony nem volt épp megszokott, hiszen családostól elutaztak, ami kifejezetten izgalmasabbá tette ezt a részt. Fura, de itt valamiért nem éreztem soknak a poénnak szánt mellékszereplőket, mert annyira tipikusnak találtam őket, hogy remekül szórakoztam a borzalmas viselkedésükön. A legjobb mégis az volt, hogy tényleg a testvéri kapcsolat került reflektorfénybe, ami kifejezetten dicséretes.

Bogi
Az utolsó történetben kellett egy kis idő, míg megszoktam Bogit. Nem állt jól neki, hogy egyszerre volt főhős és poénfaktor mellékszereplő. Egyszerűen nem bírom a szerencsétlen főhősöket és Bogi az csupa nagy betűvel. Az elején ezért aggódtam, hogy végig idegesíteni fog, de szerencsére otthoni környezetbe kerülve visszavett ezen bosszantó jellemvonásán. A karácsonyi légkör itt is hangulatos volt a nagyobb családokra jellemzően. A szerelmi szál Bogi esetében hangsúlyos szerepet kapott, ám ellentétben a másik két lánnyal itt egy régi szerelem vált beteljesültté, és nem egy új srác hódított az ünnepek alatt. Tetszett ez a vonal, na meg a kutya is. Ami viszont nagyon feldobta az egyébként romantikus karácsonyi történetet, az a barátság volt. Nagyon tetszett, hogy ebben a történetben a szoros baráti kötelék is fontos elem volt.

Összességében mindhárom történetet szórakoztatónak találtam. Kellemesen romantikus és kellemesen karácsonyi volt mindegyik, így a könyv beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, és könnyed kikapcsolódást nyújtott az ünnepek előtt. Ráadásul nagyon örültem, hogy az írónő picit növelte a főhősök életkorát, így ezúttal nem gimisekről olvashattam, hanem egyetemistákról. Szerintem jó ötlet lenne, többször kilépnie az ifjúsági kategóriából a fiatal felnőttekébe.
Bátran ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik könnyed, romantikus, karácsonyi olvasmányra vágynak elsősorban az ünnepek előtt vagy alatt. Hangolódásnak ideális.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése