2014. december 26., péntek

Tűz

Svéd szerzőpáros Engelsfors trilógiájának második része. Az első kötet, A Kör nagyon tetszett, így nem volt kérdéses, hogy a többit is elolvasom.
A borító ezúttal is hangulatosan szép és tökéletesen illik a történethez. 660 oldalához szükséges volt a kemény kötés. A külsőségekre tehát nem lehet panaszom. Picike piros pont a belső borítóra nyomott fekete-fehér térképért, ám elgépelések most is akadtak a szövegben.
Fülszöveg:
"Vége a nyárnak és a kiválasztott hat lányt a gimnázium második osztálya várja. A szünidő szinte rettegésben telt el, és ők felkészültek a gonosz erők következő lépésére. Ám a veszedelem olyan irányból fenyegeti őket, ahonnan egyáltalán nem számítanak rá. Egyre nyilvánvalóbb, hogy valami nagyon nincs rendjén Engelsforsban. A múlt összefonódik a jelennel, az élő találkozik a holttal. A Kiválasztottak között még szorosabb lesz a kötelék, és a lányok megint rádöbbennek, hogy a rendkívüli képesség vagy a varázslat sem vigasztalja a boldogtalan szerelmeseket és nem gyógyítja meg az összetört szíveket…
Engelsfors boszorkányainak története még mindig hangulatos és izgalmas. Ismét könnyen belemerültem a gördülékeny sorokba, a váltott nézőpontokba és faltam a lapokat, hogy megtudjam, ezúttal ki sáros és hogyan másznak ki a lányok az egyre fokozódó bajokból.
A stílusra tehát most sem eshet panasz és a könyv felépítésére sem. Az elején a szereplők köré szerveződnek a dolgok. A lányok személyes problémái kerülnek fókuszba és az elmúlt év (vagyis az előző kötet) eseményei a Tanács képében.
Tetszett, hogy bár a Tanács pont olyan, mint az ilyen titkos, önelégült szervezetek lenni szoktak, nem beszél a levegőbe és valódi veszélyt is jelenthet. Viktort viszont egyelőre nem tudtam hová tenni. Talán a következő részben jobban kibontakozik a karaktere.
Szóval az olvasó először elmerül Linnéa, Vanessa, Minoo, Anna-Karin és Ida "apró-cseprő" dolgaiban kezdve a családi helyzettel, folytatva a magánélettel és barátokkal és zárva a mágiához való viszonyukig. A képességeik lassan de biztosan fokozódnak, ahogy a kiválasztottak csapata összecsiszolódik.
Közben pedig a fenyegetés egyre egyértelműbben van jelen nem csupán a már említett boszorkánytanács képében, hanem egy őrült szekta formájában is. 
A szerzők egy újabb valós jelenséget szőttek bele a cselekménybe, a tömegmanipulációt és annak beláthatatlan következményeit. Az iskolában megjelenő erőszak - kiközösítés, bántalmazás és megalázások - újabb mértékegységet ugrottak felfelé a skálán. Eddig egy klikk nyomásából fakadtak, most viszont egy szekta hatalmát mutatták. Erik és Robin viselkedése pedig jól bizonyítja, nem kell ide mágia, hogy elszabaduljon az apokalipszis. 
A lányok élete tehát továbbra sem cukormázas, sőt, időnként kifejezetten keserű. Viszont a közös gondokban nagy összetartó erő rejlik. Öröm volt nézni, ahogy ráébredtek, milyen a másik "cipőjében" és igazi csapattá, barátokká alakultak.
Nagyon tetszett a mágikus probléma alakulása is. Eddig is volt már szó a démonokról, de most végre kiderült, kik ők és mit akarnak. Ez a magyarázat pedig üdítően hatott. Végre van egy igazi ok a pusztításra, nem csak elintézik azzal, hogy a démonok rosszak punktum. Piros pont jár érte.
A könyv végére, így a túlélésért való küzdelem vette át a helyét a mindennapok küzdelmeinek és kifejezetten izgalmasra sikerült. Bár a Tanács ügyködése nagyobb teret kapott a terjedelemben, mint a démonok tevékenysége és a végén lehetett volna elegánsabb a végső összecsapás kimenetele, jól jött ki a dologból. (Tudom, ez így elég ködös, de nem akarom elszólni magam.)
Az utolsó oldalak hoztak egy kis meglepetést és elhúzták a mézes madzagot a következő kötetre. Eléggé függővég íze volt, hiába zárta le a kötet konfliktusait, a harc még nem ért véget.
Összességében tehát remek könyv, izgalmas és fordulatokban gazdag, tele mondanivalóval és mágikusan szimpatikus szereplőkel. Nagyon tetszett.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, ami már olvasta az első kötetet. Ha az tetszett, ez is garantáltan tetszeni fog.

A könyvben ismét volt néhány zenei említés, közülük hoztam egyet, ami szerintem a leginkább passzol a könyv hangulatához:


Kiegészítés:
A trilógia befejező része, Kulcs már megjelent magyarul. Amint lehetőségem adódik rá, elolvasom. Remélem, minél előbb jön ez a lehetőség, mert a második kötet utolsó oldalai után kifejezetten erős vágyat érzek a folytatásra. Tudni akarom, hogyan végződik a Kiválasztottak sorsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése