2013. augusztus 25., vasárnap

Vikings

Régen írtam filmsorozatokról, pedig időnként bele-belekóstolok az újakba, no meg néhány régebbibe is. Olyan nagy sorozatrajongó azonban nem vagyok, gyakran megunom és megfeledkezem a felejtősebb alkotásokról, így csak akkor vetemedem arra, hogy blogbejegyzés formájába öntsem véleményemet, ha érdeklődésem a tetőfokára hágott. Ha nagyon tetszik és ezt világgá akarom kürtölni, vagy ha épp olyan szörnyűnek találtam, hogy óva szeretnék inteni tőle minden gyanútlant. Ezúttal szerencsére az előbbi szolgáltatta az okot.
Már sokat (sok-sok jót) hallottam a Vikings (Vikingek) című sorozatról, mégsem csaptam le rá rögtön. A reklám és ajánlás ugyanis megtévesztő lehet. Az "olyan, mint a Trónok harca" megjegyzések inkább kétkedésre késztettek. 
Nos, nem olyan mint Martin bácsi véres agyszüleménye, ám ez cseppet sem ront az értékén, sőt. 
Amúgy nem is értem, miért kell mindig mindent hasonlítani, méregetni valami máshoz. A reklám egy dolog, de hogy a rajongók is ezt csinálják, az már nekem sok.
Visszakanyarodva a vikingekhez, ez egy nagyszerű sorozat, (rögtön ki is fejtem miért) amit csak ajánlani tudok mindenkinek.
Ismertető:
"A Vikings egy valós történelmi figura, Ragnar Rothblok (Travis Fimmel) sorsát követi nyomon aki, Odin leszármazottjának gondolta magát (mások is annak tartották) és tervbe vette,hogy leigázza egész Európát. De előtte tudni akarta mi van nyugatra,ahol még senki sem járt közülük csak szóbeszédeket hallottak az ottani kincsekről és istenekről. Természetesen ez rengeteg ember szemét csípi és ebből hatalmas konfliktusok fognak születni a továbbiakban. Ragnarnak és bajtársaiknak már elegük van abból , hogy törzsvezérük Earl Haraldson (Gabriel Byrne) minden évben kelet felé, ugyanarra a vidékre küldi őket hódítani, de Ragnarnak megvan a terve, hogy mindent megváltoztasson..."
A sorozat első évada 9 epizódból áll, amit hatalmas függővéggel zárnak le. Minden egyes rész izgalmas, érdekes és magával ragadó.
History készítette, ez garantálja, hogy figyeltek a részletekre is. Igyekeztek hitelesen, az érme mindkét oldaláról megmutatni a vikingeket, mint embereket, közösséget és kultúrát. Bár nem sokat konyítok hozzájuk (alig-alig szerepelnek a hazai történelemkönyvekben) szerintem jól adták vissza a kor légkörét, a mitológia folyamatos szerepeltetése miatt pedig hatalmas piros pontot érdemelnek.
A látvány csodálatos. A táj lélegzetelállítóan gyönyörű, a hajók kecses reprodukciók és a jelmezek és kellékek is teljesen hitelesnek tűnnek. Már csak a látványvilága miatt érdemes nézni ezt a sorozatot, pedig nincs benne semmi speciális effekt meg SGI, csak a természet valódi szépsége, ami többet is ér mindezeknél.
Ragnar és vikingjei
No, de nem csak gyönyörű táj és északi mitológia ez a sorozat, hanem remek történet tele akcióval, drámával és érdekes karakterekkel.
A főszereplő, Ragnar ambiciózus, kicsit álmodozó, intelligens férfi, aki önbecsülése és merész elképzelései miatt gyakran keveredik bajba. Képességei azonban ki is húzzák onnan, vagy csak szimplán az istenek kegyeltje, döntse el mindenki maga.
A cselekmény így főleg intrikákból, harcokból (hiszen mégis csak fosztogató hódítók a vikingek) és emberi kapcsolatok szövevényéből áll. 
Nagyon tetszett a vikingek mentalitásának és hozzáállásának ábrázolása, ahogy végig hűek maradtak világnézetükhöz és hitvilágukhoz. Egyszerre tűntek barbár, rettenthetetlen és vérszomjas harcosoknak, ahogy a kor más népei jellemezték őket, és összetartó, bátor, becsületes embereknek, akik a rabló életmódhoz szoktak, ebben nőttek fel és így szerették a világot. Megkedveltem őket minden számomra furcsa szokás ellenére is. 
Ha már hódítás és harcok, meg kell jegyeznem, hogy akad erőszak ebben a filmben, ám a megfelelő mértékkel. A fejszével hadonászó vikingek csatái közben nem bántak kimérten a vérrel, de nem is vitték túlzásba. Látványos harcjelenetekben mutatják, ahogy püfölik és kaszabolják egymást, de nem kezdenek esztelen kibelezésbe és vérengzésbe. Ez nem is illene a sorozat hangulatához, ami inkább borongós és drámai, mint véres és horror. Így marad hiteles, ugyanakkor igényes is. (Például az áldozatok bemutatásánál a szakadó hús helyett inkább a csepegő vérre helyezték a hangsúlyt, ami nekem kifejezetten tetszett. Attól, hogy nem teljes képernyőn röpködnek a testrészek, hanem csak a nagy mennyiségű vér csordogál komótosan, sokkal borzongatóbb lett az egész.)
Ahogy már írtam, a sorozat egyik nagy erőssége a karakterábrázolás. Mindegyik szereplő egyéniség és mindegyik nagyon emberi. Ragnarról már volt szó, így őt nem ragozom tovább, csak annyit jegyeznék meg, hogy szép szeme van és az utolsó részt leszámítva nagyon kedveltem. 
Lagertha
A kedvencem azonban egyértelműen Lagertha, Ragnar felesége. Nagyon szeretem az erős és határozott nőket, ő pedig pont ilyen. Tudja, mire képes, mit akar és nem várja, hogy valaki megtegye helyette, inkább felkapja a fejszéjét, felcsippenti a szoknyáját, ágyba küldi a gyerekeket és megteszi maga zokszó nélkül. Egyszerre erős nő, kiváló harcos és jó anya és feleség. Persze, ő sem tökéletes, ettől emberi és szerethető. 
Még két szereplőt ki kell emelnem, Flokit és Athelstant.
Floki egy kissé zakkant szereplő, mégsem lehet nem kedvelni. Athelstan pedig egy katolikus szerzetes, aki a vikingek közé keveredve kételkedni kezd a hitében. Ő jelenti a civilizáltnak számító nyugat és a barbárnak tekintett észak kontrasztját. Vele ütközik a katolikus hit a skandináv mitológiával, a vikingek szabad szelleme, a nyugatiak merev szabályaival. Nagyon tetszett, ahogy fokozatosan beilleszkedett és megszerette ezt a számára idegen és ijesztő népet. 
Természetesen akad negatív szereplő is bőven, akik hol nyíltan, hol a háttérből ügyködnek, mégsem uralkodik el teljesen az intrika ebben a sorozatban. A középpontban továbbra is a közösség érdeke, a család védelme és a hitvilág marad. Ettől pedig egy remek egyensúly alakul ki epizódról epizódra, bár a feszültség állandó jelleggel fokozódik.
Összességében a Vikings egy nagyszerű sorozat, igényesen van összerakva, fordulatos és érdekes remek karakterekkel (és persze jó színészekkel), így csak ajánlani tudom. Aki a vikingek iránt érdeklődik, kielégítheti kíváncsiságát, aki pedig eddig nem foglalkozott az északi barbárokkal, a sorozat után biztosan kedvet fog érezni hozzá.

Kiegészítés:
2014-re ígérték a második évadot, amit repesve várok. Az első évad vége ugyanis már-már kínzó függővégnek minősül.
A sorozathoz hozzátartozik a különleges zene is, egy különleges előadó, a Fever Ray jóvoltából. Nagyon szeretem, amit csinálnak, mivel nem hasonlít semmihez. Jó húzás volt az ő egyik dalukat választani a betétdalnak:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése