2013. augusztus 27., kedd

Fallen - Kitaszítva

Erről a könyvről több negatív véleményt hallottam, mint pozitívat, ez azonban nem gátolt abban, hogy elolvassam és magam járjak a dolog végére. No, de hogyan is mondhattam volna nemet ennek a szépségnek? 
A borító meseszép, kissé sötét, kissé gót és sok-sok kék, meg fa, meg fekete, meg csipke, vagyis pont a gyengém.
Könyvmolyképző Kiadó munkája, így nem meglepő a szép csomagolás és vastagságra is a szokásos Vörös pöttyös, megközelítve a 400 oldalt. 
Nem kell túl nagy intelligencia, hogy az olvasó a cím alapján egyből rájöjjön, ez bizony egy angyalos könyv, méghozzá bukott angyalos, ami azonban nem ront a könyv csavarjain.
Fülszöveg:
"Van valami fájdalmasan ismerős Daniel Grigoriban. A rejtélyes és zárkózott fiú azonnal felkelti Luce Price érdeklődését, amint a lány meglátja a Sword & Cross bentlakásos iskolában. Ő az egyetlen jó dolog az intézetben, ahol tilos mobiltelefont használni, a többi diák nehéz eset, és minden mozdulatukat biztonsági kamerák figyelik. Csakhogy Daniel nem akarja, hogy bármi köze legyen Luce-höz, és mindent megtesz, hogy ezt nyilvánvalóvá is tegye a lány számára. De Luce nem képes lemondani róla. Úgy vonzza a fiú, mint az éjjeli pillangókat a tűz fénye, és muszáj kiderítenie, amit Daniel olyan elszántan szeretne titokban tartani…"
Tipikus tinikönyvnek tűnik, nem? Nos, megsúgom, nem egészen az.
Természetesen megtalálható benne minden, mi kamasz olvasók vágya: helyes fiúk, hangsúlyos szerelmi szál, titkolózás, bentlakásos suli és minden, ami ezekkel jár, mégsem éreztem klisének.  Ez viszont nem garantálja a sikert, ellenben a többi, kifejezetten klisés könyvvel.
A cselekmény nagyon lassan bontakozik ki és nem is igazán pörög, inkább komótosan totyorog, ez pedig talán a legnagyobb oka a negatív kritikáknak. A műfaj akcióban gazdagabb könyvei mellett valóban unalmasabbnak tűnik. Szinte csak 250 oldal után kezd izgalmassá válni, ez pedig a kevésbé kitartó olvasókat elriaszthatja. Én mégsem éreztem hibának a tempót, mivel passzolt a könyv hangulatához és valljuk csak be, a Fallen nem egy eposzi hősköltemény, hanem egy szomorkás szerelmi történet, amihez nem is illenének az egymásba futó akció jelentek.
Az alapötletet érdekesnek találom és tetszett (illetve természetesen bosszantott is) a sok-sok ki nem mondott dolog, az elhallgatott titkok és rejtélyek megoldatlan tárháza. Ettől lépett ki számomra a könyv a klisé gyanújának árnyékából, mégsem vagyok igazán elégedett vele.
Adva van egy jó ötlet, egyedi cselekményvezetés és egy kis érzék a dolgok elhallgatásához, az írónő, Lauren Kate mégsem brillírozott. A stílusa nekem semmilyen volt, nem éreztem sem különlegesnek, egyedinek, vagy szépnek, inkább egyszerűnek tűnt, amitől az olvasás közben fejemben pörgő film meg-megakadt. Egy-egy jelentet nem igazán láttam magam előtt, ami zavaró volt, pedig kifejezetten élénk, képies fantáziával áldott meg a sors.
A szereplők is hasonló érdektelenségbe fulladtak, leszámítva Pennt, aki igazi színfoltnak számított.
Luce időnként rettentően ostoba tudott lenni és az önmarcangolása és botladozása kifejezetten fárasztott. Pedig vegetáriánus, ami miatt extra sok plusz ponttal indult a szememben. (Persze csak azért, mert én sem eszem húst és ritka, hogy hasonlóra bukkanok könyvekben.)
Daniel nekem unalmas és kiszámítható volt és eléggé papírsrác, hogy ne tudjam megkedvelni. Több kell nekem, mint szívdöglesztő külső és egy kis mogorvaság, hogy valakibe beleessem. Daniel pedig eddig nem villantott egyéniséget, így hidegen hagyott.
Épp ezért húztam kezdetben Cam felé, akiben több fantáziát láttam. Aztán kiderült róla, hogy kirakatember, a romantikus megnyilvánulásaitól kitört a frász és őt is ejtettem. Így ha választanom kellene a fiúk közül, kivel mennék el mondjuk piknikezni, Roland vagy Todd lenne a befutó.
A lányok közül, mint már említettem, Penn az abszolút kedvencem. A többiek, akár csak a fiúk, nem nyerték el szimpátiámat.
Persze nem kell kedvelnem minden szereplőt, hogy élvezzem a könyvet, ha a cselekmény leköt és elvarázsol. Fallen lekötött ugyan, de nem varázsolt el, még csak meg sem legyintett a varázspálcájával és ezt nem a már kifejtett, lassú tempó számlájára írhatom. Azzal nem volt problémám, ellenben a szerelmi szállal.
Ahogy már említettem, ez a könyv inkább romantikus, mint akció dús, a romantikával szemben pedig vannak bizonyos fenntartásaim. Nekem ez a kötet túlságosan szirupos, már-már csöpögős volt a "nem bírok nélküled élni" szajkózásával. Egymásnak teremtett lelkek egy dolog, időn és életeken átívelő szerelem egy rózsaszínebb másik, de hogy két ember romantikus érzelmein múljon a világ sorsa, az már több mint sok, és itt cseppet sem túloztam. Ehhez hozzájön a tipikusnak számító szerelmes kamasz viselkedés, ami Luce esetében érthető és elnézendő, míg Daniel számára nevetséges és megalázó. Bónusznak pedig milkalila gőzöm sincs mégis miért és hogyan akarnak hosszútávú (értsd örök) szerelmet tervezgetni egymásnak a könyv konfliktushelyzetét mellőzve is nyilvánvalóan nehézségekkel mit sem törődve. Ha pedig valakinek mindez nem lenne elég, az epilógus meglengette a szerelmi háromszög csúfos lobogóját, ami finoman szólva sem a szívem csücske.
Összességében tehát vegyes érzelmeim vannak, tetszett is, meg nem is.
Azoknak ajánlom, akiket nem zavar a lassú tempó, és ha sokáig a sötétben kell tapogatózni, illetve minden romantikakedvelőnek. 

Kiegészítés:
Természetesen a Fallen is egy sorozat kezdő kötete, ami (ha információim helyesek) négy részből áll.
A második (Torment - Kín) és a harmadik (Passion-Végzet) már elérhető magyarul és tavaly megjelent a negyedik (Rapture) elviekben befejező kötet is, amit a nem olyan távoli jövőre ígért a Könyvmolyképző Kiadó. Ezeknek is impozáns a borítója.
Lauren Kate azonban nem állt meg négy könyvnél, hanem készített egy kiegészítő kötetet, Fallen in Love címmel, ami a harmadik és negyedik rész közötti időt öleli fel rövidebb történetecskékben. Ennek magyar megjelenéséről nincsenek információim és mivel a kiadó csak a kifejezetten terjedelmes rajongótáborral rendelkező sorozatok extráit szokta megjeleníteni, nem is hiszem, hogy lesznek. 
Mivel nem szeretek egyetlen könyv alapján megítélni egy sorozatot, teszek majd egy próbát a második kötettel. Nem egyszer fordult már elő, hogy a folytatás meggyőzött, főleg mikor ilyen felemás véleménnyel voltam valamiről.

egy rajongó tetszetős alkotása
Extra:
Még egy hírrel szolgálhatok a Fallen háza tájáról, méghozzá egy mozis hírrel: Hivatalosan is eldőlt, szeptembertől filmet forgatnak belőle. 
Egyelőre csak a két főszereplő kiléte biztos: Addison Timlin, mint Luce és Jeremy Irvine, mint Daniel. Utóbbi úriemberhez már volt szerencsém a Most jó című filmben (Mozgóképek rovat 6. bejegyzése), míg a hölgy számomra teljesen ismeretlen. Kíváncsian várom, mit hoznak ki a könyvből és ha adják a magyar mozik, biztosan megnézem széles vásznon. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése