2012. május 20., vasárnap

Vörös Pöttyös kihívás

Blogolok, mert viszketnek az ujjaim a klaviatúra után, három hét elteltével végre otthon vagyok, tanulnom kellene, de nem vesz rá a lélek és kint süt a nap, a szobámban meg plédbe burkolózva is fázom. Ezen gondokra pedig csak egy megoldás van: könyvek.
Olvasni viszont nem szabad, mert alig van Az angyalból és ha belemerülök, tényleg nem fogok tanulni holnapra. Szóval könyvmániámat egy kihívás blogos teljesítése révén akarom kiélni, ami időügyileg egy kompromisszumos megoldás.
Szóval a Könyvmolyképző Kiadó Facebook oldalán találtam egy lelkes könyvmoly blogger a kiadó könyveihez készített kihívását. Aki esetleg kedvet kapott utánajárni, ITT megteheti.

A kihívás lényege, hogy a Könyvmolyképző Kiadó köteteiből (Bár a cím a Vörös Pöttyös könyvekre vonatkozik, lehet Arany Pöttyös és Sötét Örvény is. Meg persze a többi kategória, csak azokat én nem szoktam olvasni.) csemegézve válaszolni kell 30 kérdésre.
Lássunk neki!

1. Az első VP, amit olvastál
2008-ban ismerkedtem meg a kiadóval és bár angolul belekóstoltam a Twilightba, nagyjából a megjelenése idején, mégsem ez az első Vörös Pöttyös olvasásom. Két fejezet után ugyanis hagytam, majd nem sokkal később beszereztem életem első könyvmolyképzős kötetét. Az első VP-m tehát: Libba Bray - Rettentő gyönyörűség.

2. Kedvenc könyv (olyan, ami egyik sorozatnak sem tagja, kedvenc sorozat kategória lesz külön)
Nehéz kérdés, mivel a kiadó könyveinek 90%-a valamilyen trilógia, vagy esetleg négy-hat-tíz kötetes sorozat része. Szóval nem könnyű önálló könyvet találni. Én eddig négyet olvastam, ami megfelel a kritériumnak, pedig a legtöbb általam olvasott könyv a Könyvmolyképző nyomdájából származik. A kedvenc önálló VP könyv így Cally Taylor - A mennyország várhat.

3. Kedvenc VP író
Zsigerből rávághatnám, hogy Cassandra Clare. Az ő tollából ugyanis minden egyes sor érdekel és amint megjelenik egy újabb könyve magyarul, már rohanok is a boltba beszerezni. Szeretem a stílusát és a történetszövését. Mégis, ha stilisztikai és írástechnikai szempontból közelítem meg a kérdést, más szerző neve ugrik be. Mivel pedig Clare műveit a későbbi szempontok során úgyis magasztalni fogom, választásom nem rá, hanem Maggie Stiefvaterre esett. Maggie egy igazi művész, imádom, ahogy a szavakkal játszik és minden mondatának külön hangulata, aurája van. Ő a kedvenc VP íróm.

4. Kedvenc sorozat
Egyértelmű, hogy Cassandra Clare Végzet ereklyéi sorozata a szívemnek legkedvesebb. Szeretem a karaktereit, a világot, amit alkotott. Szeretem a humort és a drámát benne, hogy minden ott lapul, amitől számomra jó könyv a jó könyv. Néha megnevettet, vagy összefacsarja a szívemet. Van amikor körmöt rágva izgulok, vagy megkönnyebbülten felsóhajtok egy-egy fejezettől. Magával ragad, beszippant az árnyvadászok világa és nem ereszt, míg az összes csavar végére nem jártam. Egyszerűen imádom. 

5. Könyv, amin sírtál
Érzéketlen dög vagyok, nem lehet egykönnyen megríkatni. Nem is emlékszem, hogy sírtam volna könyv miatt. Talán a Kisasszonyok egy bizonyos része bökte a szememet, más viszont nem. Szóval nincs ilyen VP kötet.

6. Könyv, amin hangosan nevettél
Ó, ebből sok volt. Képes vagyok hangosan vihogni, mérgelődni vagy akár veszekedni egy könyvvel attól függetlenül, hol vagyok (vonaton, buszon, utcán, szobában akár egyedül, akár társaságban). Clare kötetei rendszeresen megnevettetnek (főleg a Jace és Simon párbeszédek), de ott vannak a listán Maggie egyik karakterének (Cole) megnyilvánulásai is. Ha viszont ki kellene emelni egyet, amin végig csak vigyorogtam, akkor Claire Loup - Amikor életemben először című kötetét mondanám. Ezen derültem a legtöbbet. 

7. Kedvenc VP női karakter
Hmmm... Fogós kérdés. Dupla X kromoszómával egyértelműen a férfi karaktereket kedvelem meg előbb. Persze a nők is szimpatikusak, valahogy mégsem nyűgöznek le annyira, nem túl meglepő módon. De ha mindenképp választani kell, akkor olyan személyt emelnék ki, aki vagány, erős jellem és példaképnek is tekinthető. Így két Izabella névre hallgató egyén jöhet szóba: Isabelle Lightwood a Csontvárosból és Isabel Culpeper a Shiverből. Mindkettő erős és jellegzetes személyiség. Izzy azonban néha nekem túl könnyelmű, így a kedvenc VP női karakterem Isabel Culpeper.

8. Kedvenc férfi VP karakter
A bőség zavara... I love Simon! (Csontváros) I love Jace! (Csontváros) I love Cole! (Linger) És most kezd kialakulni az I love Will! és I love Jem! (Az angyal). Választani viszont csak egyet lehet, úgyhogy erőt veszek magamon, esdeklem Simon Lewis bocsánatáért és azt mondom, a kedvenc férfi VP karakterem nem más, mint Cole St. Clair. Éljen a NARKOTIKA!

9. Legjobb VP páros (szerelem)
Ezek a kérdések egyre nehezebbek, vagy én vagyok egyre döntésképtelenebb? 
A jelöltek: Jace és Clary (Csontváros), Sam és Grace (Shiver), Cole és Isabel (Linger) és talán még Magnus és Alec (Csontváros). 
Gondolatmenetem a következő: olyan páros, akiket az ég is egymásnak teremtett, akik csupán együtt adnak ki egy egészt és akik közé soha senki nem állhat, (nem is próbálkozott ilyesmivel) csupán egy van. A legjobb VP szerelmes pár tehát Sam és Grace. Tiszta szívből szeretik és elfogadják egymást minden különbözőség és felmerülő probléma ellenére is. Ez kérem valódi örök szerelem.

10. Legjobb VP barátság
Jelöltek: Clary és Simon (Csontváros), Jace és Alec (Csontváros), valamint  Will és Jem (Az angyal)
Mivel az első kettőnél itt-ott befigyel más érzelem is, választottam Will és Jem. Bár még nem értem Az angyal végére és tudom, hogy még két kötetnyi folytatás is hátra van, mégis az ő barátságukat érzem a legtisztábbnak. Remélem, ez később sem változik.

11. Legjobb világ
Egyértelműen Cassandra Clare fantáziájának szüleménye. Az árnyvadászok világa beszippantott és mániákus rajongóvá tett. Kell ennél több?

12. Kedvenc idézet
"Az emberek nem változtatják meg magukat. Csak az változhat, amit kezdeni akarnak magukkal." /Maggie Stiefvater - Forever/
13. Legidegesítőbb VP karakter
Akad néhány irritáló személy, ami persze nem baj, senki sem kedvelhet mindenkit. Ráadásul néha szükségesek is a történet szempontjából, színesebbé teszik. Erre a citromdíjra azonban csak két jelölt ugrott be: Bella (Twilight) és Hannah (13 okom volt...). Mindkettőtől lúdbőrzik a hátam, olyan elfuserált személyiségük van. No, de illik választani.
És a legidegesítőbb VP karakter címet kapta... Hannah Baker! Gratulálok, Jay Asher, írtál egy hisztis, nyafka libát, akiért nem kár.

14. Legjobb VP gonosz
Ezen még gondolkozni sem kell. Valentine Morgenstern (Csontváros) az ideális gonosz karakter. Annyira bírom a pasit minden ördögi tette ellenére és annyira jól ki van dolgozva a személyisége, hogy minden elismerésem az írónőnek.

15. Könyv, aminek a filmváltozatát legszívesebben megnéznéd (Nem számít, hogy készül(t)-e belőle film.)
Benina - A Boszorka fénye
Szerintem könnyen adaptálható lenne mozivászonra és mivel magyar író tollából származik, még a hazai filmiparnak is adna egy esélyt, hogy olyat alkossanak, ami elnyeri  a tetszésemet. Sajnos kiver a víz a magyar filmektől. Ezen pedig csak valami fantasy adaptáció segíthetne, semmi más.

16. Könyv, ami a legkevésbé tetszett
Alyson Noel - Evermore, nem érdemes rá szavakat vesztegetni.

17. Hány VP-t olvastál eddig a pillanatig?
Vörös Pöttyös: 22 kötet, Arany Pöttyös: 1 kötet, Hard Selection: 2 kötet

18. Hány VP-d van eddig a pillanatig?
Vörös Pöttyös: 17 kötet, Arany Pöttyös: 1 kötet, Hard Selection: 2 kötet

19. Könyv, ami még nem jelent meg magyarul, de örülnél, ha VP lenne
Nem szoktam előre keresgélni a könyvpiacon, megvárom, mire bukkannak a kiadók. Viszont, ha már felmerült a kérdés, lenne egy ötletem. Van ugyanis egy sorozat, Rob Thurman tollából, amit a Tuan Kiadó kezdett el megjelentetni. Eddig az első két kötetet sikerült kicsikarnunk tőle. Szabályosan kicsikarni, mivel a második kötetet csak heves olvasói kampány után voltak hajlandóak nyomdába küldeni, hiába készült el már több mint egy éve a fordítás. Nos, ha ezt a kiváló urban fantasy sorozatot átvenné a Könyvmolyképző Kiadó a Sötét Örvény kategóriájába, a rajongók tapsikolnának örömükben és egy új olvasóbázist nyerne a kiadó. A vérfrissítés sosem árt.

20. VP könyv, aminek szívesen lennél a főszereplője
Nem igazán bújnék egyik VP főszereplő bőrébe sem. Viszont az árnyvadászok világát szívesen megismerném személyesen is. Ha lehetőségem nyílna választani, melyik könyv által kreált világba utaznék el, Idrist mondanám.

21. VP szereplő, akire a leginkább hasonlítasz
Chloé Saunders A szellemidézőből. Eddig vele tudtam a leginkább azonosulni mindenféle tekintetben.

22. Kedvenc VP-s természetfeletti lény
A kedvenc természetfeletti lényem a sárkány. Sárkánnyal azonban nem találkoztam VP könyvekben, vagyis az Éjangyal trilógia második kötetében volt valami sárkányszerű lény, de ő nem kimondottan tetszett. Más természetfeletti lény pedig csak az elmegy kategóriába tartozik. Szóval ilyen nincs.

23. Kemény vagy puha borító?
Bár a kemény tartósabb, mégis a puhára szavazok gyakorlati okok miatt: olcsóbb és könnyebb kézben tartani.

24. Melyik VP könyvet olvastad a legtöbbször?
Mivel olyan kevés az idő és olyan sok a jó könyv, nem nagyon szoktam újraolvasni. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem is fogok, csak egyelőre nem fér bele az időbeosztásomba. Libba Bray trilógiájának első két kötetét viszont már kétszer végigolvastam. Egyszer, mikor megkaptam őket és egyszer, mikor megjelent a harmadik és egyben befejező rész, hogy felfrissítsem emlékezetemet.

25. VP könyv, amit még nem olvastál, de nagyon szeretnél
Brent Weeks - Túl az árnyakon
Nagyon kedvelem az Éjangyal trilógiát és már csak ez, a befejező kötet hiányzik a polcomról. Egyelőre azonban nincs keret, amiből beruházhatnék egy ilyen borsosabb árú könyvre. Marad a nyálcsorgatás a könyvesboltban.

26. Mi a véleményed VP Manó játékairól?
Szeretem őket. Ha van lehetőségem, mindig részt veszek rajtuk és egyszer sikerült is nyernem könyvvásárlási utalványt. Szerintem nagyon jó dolog, hogy a kiadó ennyire interaktívan bevonja az olvasóközönségét. Nagy cuppanós puszi a Manónak!

27. VP könyv, amit a legtöbbször ajánlottál az ismerőseidnek
Mivel elvetemült árnyvadász rajongó vagyok, a Csontvárost szinte kampányszerűen reklámozom. Néha ajánlom, néha belelkesülve mesélek róla és néha csak rúnákkal a bőrömön szaladgálok, mint egy élő árnyvadász-hirdetőtábla.

28. VP könyv, aminek az elolvasásához kapcsolódik valami konkrét történeted
Minden könyvemnek története van. Mindegyikhez tudnék egy-egy anekdotát fűzni akár arról, hogyan szereztem tudomást róla, akár arról, hogyan vettem meg, sőt néha még az olvasás közbeni eseményeket is pontosan fel tudom idézni. Nem lehet csupán egyet kiemelni közülük.

29. VP könyv, amit legszívesebben minden emberrel elolvastatnál
Ilyen nincs. Olyan sokfélék vagyunk, mi könyvmolyok és olyan széles a könyvek választéka, hogy nem tudnék olyat mondani, ami mindenkinek tetszene. Ízlések és papucsok, vagy valami ilyesmi...

30. Milyen hatással volt a Vörös Pöttyös az életedre, és mit jelent számodra?
A legnagyobb hatásának az árnyvadász mániám kialakulásában nyújtott szerepét mondanám.
Hogy mit jelent nekem? Egy olyan kiadót, aminek mindig érdemes a kínálatából mazsolázni és ami közvetlenségével még közelebb engedett a nyomdák bűvös világához.

Megjegyzés: A fenti rajzot zh-ra tanulás közben készítettem a jegyzeteim mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése