2024. január 6., szombat

Mozgóképek CXXVIII.

A rovat tavalyi lemaradását szeretném behozni így év elején, ezért lássuk azt a kevés filmet, amelyet novemberben néztem meg.
A november látványosan szegény hónap volt mind filmeket, mind könyveket illetően. Azonban tele volt utazással, így azt az összesen két filmet, amit megnéztem, repülőn láttam. Az egyiket a Tokió-Szöul járaton kezdtem el, a másikat pedig a maratoni Szöul-Varsó járaton.

A kis hableány
"A kis hableány Ariel szeretett története, egy gyönyörű lelkes fiatal sellő, tele kalandvággyal. Triton király legfiatalabb és egyben legdacosabb lánya, Ariel arra vágyik, hogy többet megtudjon a tengeren túli világról, és miközben felkeresi a felszínt, beleszeret Eric hercegbe. Ugyan a sellőknek tilos kapcsolatba lépniük az emberekkel, Arielnek a szívét kell követnie. Alkut köt a gonosz tengeri boszorkánnyal, Ursulával, ami lehetőséget ad neki, hogy megtapasztalja a szárazföldi életet, de végül veszélybe sodorja életét – és apja koronáját is."
Nem igazán érdekelt ez a film. Nem, nem a főhősnő bőr- vagy hajszíne miatt, hanem mert nagyon furának éreztem az animációt. Konkrétan csúnyának és bizarrnak tűntek az éneklő halak. Viszont, ha valaki még nem próbált repülőgépen tengeren játszódó filmet nézni, akkor mindenképpen tegye meg. A gép mozgása igazi extra hatást ad a filmélményhez.
A film eleje nem is volt rossz. Egyrészt a már említett hullámzás miatt, amit hála a repülőnek, én is éreztem, másrészt az ismerős dallamok miatt. A csúnya animációt pedig egész könnyedén megszoktam, sőt, kijelenthetem, hogy ez a film legkisebb hibája. Konkrétan a beszélő állatok vitték el a hátukon ezt az egészet...
A film kapott némi kiegészítést a korábbi meséhez képest, ami érthető, csak teljesen felesleges. Tele volt lyukakkal az a néhány elem, amivel megtoldották. Oké, gyerekek a célközönség, ők meg valószínűleg nem fogják megkérdezni, pontosan milyen hatalom is rejlik abban a szigonyban és hogyan működik, de ettől még illeni kifejteni. A film legnagyobb hibáját azonban kétségtelenül a kicsik is érezni fogják. Ez pedig a tény, hogy semmi, de semmi nincs a két főszereplő között. Nem, itt nem feltétlenül a kémiára gondolok (mondjuk abból sincs egy szikrányi sem), hanem bármiféle érdemleges kapcsolatra, egy szimpla kedvelésre, baráti érzések morzsáira, akármire. A főhősnő végig bugyután mosolyog, egyik furcsaságot követi el a másik után, a főhősúr pedig ezt teljesen normálisnak, sőt kívánatosnak találja. Pedig utóbbi elvileg egy világlátott és intelligens ember. Teljes mértékben hiteltelen az egész, amit a cukorszirupos lezárás csak még rosszabbá tesz. Ebben a filmben ugyanis egyedül a beszélő ráknak és sirálynak írtak karaktert, a többiek üres babák, akik szépen mosolyognak.
Nem tetszett, de a levegőben mégis elvoltam vele. Kizárólag gyerekeknek tudom ajánlani, főleg ha a rajzfilmet még nem látták. Talán nekik a két beszélő állat is elég a boldogsághoz.

Elemi
"A film egy valószínűtlen páros, Ember és Wade találkozását mutatja be egy olyan városban, ahol tűz-, víz-, föld és levegő elemű lakosok élnek együtt. A tüzes fiatal nő és a laza 'sodródj az árral' mentalitású srác valami elemi dolgot fedez fel: valójában sok a közös bennük."
Minden, amit a Pixar csinál, érdekel. Ez a film azonban viszonylag kevés visszhangot kapott, így meg is feledkeztem róla, míg a légitársaság listáján ki nem szúrtam.
Az alap koncepció a Zootropolisra emlékeztetett, ami az elmúlt évek egyik legjobb animációs filmje. Itt is egy város van, csak most nem állatok, hanem természeti elemek lakják. Ez van megfűszerezve a kissé elcsépelt "nem lehetünk együtt, mert ellentétek vagyunk" szerelmi szállal és egy kis nyomozással. Az animáció aranyos és ötletes. A karakterek szerethetőek, és nagyon tetszett, hogy lényegében ez egy rajzfilm a rasszizmusról. Persze kiszámítható, és nincs benne semmi eget rengetően új, ám amit el akart mesélni, azt bizony elmesélte, és úgy, hogy azt kicsik és nagyok egyaránt érteni fogják. 
Tetszett. Nyugodtan ajánlom bárkinek, legyen felnőtt vagy gyerek, ha kicsit is felkeltette az érdeklődését.

Értékelés:
Elemi                     ->  8
A kis hableány      ->   6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése