2023. szeptember 6., szerda

Mozgóképek CXXIV.

Szinte behoztam a rovat lemaradását. Már csak az kell, hogy tudjam tartani a tempót, és ne csússzak el ismét.
Júliusra is maradt az öt film, ám ezúttal egyiket moziban néztem meg. Szóval az áprilisban megkezdett sormintát egyelőre tartom, és a műfaji változatosság is igaz lett erre a hónapra.

Mary és a varázsvilág
"Mary a nagynénjével vidéken él, se barátja, se izgalmas élete. Egy nap a közeli erdőben észrevesz egy régi seprűt és egy furcsa virágot, ami hétévente egyszer nyílik. Amikor letépi, megdöbbentő élményben lesz része, a seprű az égbe repíti. A mágikus Endor College-ban köt ki, amit Madam Mumblechook igazgatónő és a briliáns Doctor Dee vezet. Az iskolában azonban sötét titok lappang, és amikor Mary hazudik, kockára kell tennie az életét, hogy rendbe hozza a dolgokat."
Ez az anime egy regény lapján készült (nem olvastam), és nagyon sokáig halogattam a megnézését.
Viszonylag tipikus történet a szokásosan kedves rajzstílussal és aranyos figurákkal. Van benne két cica, sok repülés seprűn és persze egy nagy kaland, szóval minden, ami egy jó meséhez kell. A kellemes kikapcsolódást megadta, de nem varázsolt el igazán. Azonban így is bátran ajánlom mindenkinek, aki a jó meséket szereti. Családi filmnek egyébként tökéletes.

A legmélyebb lélegzet
"A szabadmerülés iránti rajongásuk nyomán összekovácsolódott rekordhajhász bajnok és a hősies biztonsági játékos történelmet írnak egy durva, mindent kockáztató húzással."
Kedvelem az extrém sportokról szóló dokumentumfilmeket, és láttam már korábban szabadtüdős merülésről egy remek filmet. Ott a távolságon és a jeges vízen volt a hangsúly, míg itt a mélységen. (Apropó mélység, ezt a sportot egy borzalmasan rossz film is feldolgozta, de azt inkább szeretném elfelejteni.)
A film egy rekordkísérletre fókuszál, ám közben nagyon jól bemutatja ezt a sportot és a nem épp veszélytelen helyszíneit. Ráadásul a feszültségkeltés miatt, a nézőt végig bizonytalanságban tartják a készítők azzal kapcsolatban, hogy sikerült-e a merülés, illetve hogy egyáltalán túlélték-e. Ez egy remek filmes húzás volt. A képi világ is rendben volt, bár nagyon sok archív és nem annyira jó minőségű felvételt is használtak a filmhez. Ez azonban egyáltalán nem zavaró, sőt, kellemes hitelességet ad neki.
Szóval ez egy érdekes és meglepően izgalmas dokumentumfilm. Nekem nagyon tetszett, és bátran ajánlom mindenkinek, aki belepillantana ebbe az extrém sportba. Illetve illik is ismerni ezt a sportot, mivel jelenleg egy magyar lány, Korok Fatima tartja a rekordot, aki 102 méter mélyre merült és jött vissza egyetlen lélegzettel 3 perc 47 másodperc alatt. Elképesztő teljesítmény!

Oppenheimer
"A II. világháború egyik legborzalmasabb velejárója az atombomba feltalálása, amelynek első – és egyben utolsó – bevetése annak idején sokkolta a világot. A pusztító fegyver feltalálása J. Robert Oppenheimer nevéhez fűződik, akinek történetét e film keretei között most megismerhetjük. Az atombomba megjelenése az emberiség történetének egyik legmegrázóbb pillanatát okozta, közben pedig bepillantást nyerhetünk annak az embernek az életébe is, aki talán sosem volt képes arra, hogy találmányának borzasztó hatásaival megbirkózzon."
San Diegoval nagyon vártuk ezt a filmet, mert eldöntöttük, hogy moziban fogjuk megnézni. Szóval, amint lehetett, el is mentünk rá. (Hiába forgatták IMAX-re, nem éreztük úgy, hogy ez sokat hozzáadna, így egy sima vetítésre mentünk, és ez épp elég jó élményt nyújtott, hiszen a széles vászon a lényeg.)
Ez egy meglehetősen hosszú, majdnem három órás életrajzi film. Mivel jó ritmusban halad a film cselekménye, ezt a néző annyira nem veszi észre. A film hangsúlya a főszereplőn van és nem az atombombán. Szóval, aki Csernobil szintű részletességet vár fizikából, csalódni fog. A film nem lineárisan meséli el a főszereplő életét, hanem két idősíkon. Egyrészt a múltban, mikor megalkották a bombát, másrészt jó néhány évvel később, mikor "politikai" okból épp lejáratták a főhőst. Ez adja a történet vázát, minden más pedig csak a kiegészítés. Ezért, bár kifejezetten látványos képsorok is vannak benne, csipetnyi hiányérzetet ad. Számomra annyira nem volt érdekes a politikai idősík (amerikai nézőknek biztos jobban csúszott), és kevésnek éreztem a morális dilemmákat. Félreértés ne essék, akad itt vívódás egy tömegpusztító fegyver bevetése körül, csak egyáltalán nem hangsúlyosan. Szóval az én ízlésemnek kicsit máshol volt a fókusza a filmnek, mint vártam. ám ettől függetlenül így is lekötött, izgalmas volt (hiába tudja a néző, mi lesz a vége...), tetszett.
Bátran ajánlom ezt a filmet, ám elsősorban azoknak, akik életrajzi alkotásra vágynak. Ha valakit kifejezetten a bomba érdekel, akár tudományos, akár morális megközelítésből kissé csalódhat. 

Boldogság kezdőknek
"A válása után élete fordulópontján lévő tanárnő tiszta lappal akarja újrakezdeni az életét – és a szerelmi életét –, amikor jelentkezik egy kemény csoportos túrára."
Ez egy tipikusnak nevezhető romantikus film. Azért néztem meg, mert az előzetese alapján humorosnak tűnt, és párhuzamot éreztem a korábbi csoportos túrázással kapcsolatos élményeimmel.
Inkább romantikus, mint vicces alkotás. Minden poén, ami fellelhető a filmben bele lett sűrítve az említett előzetesbe. Sajnos elég kiszámítható is, ám az erdő, ahol játszódik szép. Szóval tényleg egy tipikus film élet-közepi válságban szenvedő nőről, akire rátalál a szerelem.
Egynek elment, de többet vártam tőle, mint amit nyújtani tudott. Ha valaki túrázással kapcsolatos filmre vágyik, vagy sokat szeretne nevetni, nem ez az ő filmje. Azonban, ha valakinek épp egy szokványos romantikus alkotáshoz van kedve, hajrá, mert ez tényleg ilyen.

Paradise
"Egy férfi megismeri annak az időmanipulációs biotech vállalatnak a sötét oldalát, amelynek dolgozik, amikor a felesége egy adósság miatt kénytelen lemondani életének 40 évéről."
Ez egy német sci-fi. Egyrészt kedvelem az európai filmeket, másrészt a Dark után örömmel adok esélyt a német alkotóknak.
A történet alapja szuper. Igazán ötletes, különleges és érdekes elgondolás ez a cserebere az évekkel. Ráadásul nagyon jól bemutatták a társadalmi különbségeket és azok következményeit. A film eleje így érdekes és feszült és rengeteg kérdést ébreszt a nézőben. Kár, hogy ezt a remek kezdetet nem tudta tovább fenntartani. A történet ugyanis egy idő után átcsap egy középkategóriás akcióba, ahol a szereplők percenként változtatják meg a véleményüket valamiről csak azért mert. Talán mert a készítőknek így kényelmesebb volt, talán mert valaki szerint így jobban haladt a cselekmény. Csakhogy ettől olyan zagyva és hangsúlytalan lesz minden, hogy hiába a jó ötlet és a kezdeti lelkesedés, a befejezés keserű ízt hagy a nézőben.
Az alapötlet tehát jó, a film eleje tetszetős, csak aztán képtelen tartani a színvonalat, és belefut minden olyan hibába, amit a készítők átgondolatlanság miatt elkövethetnek. Ajánlani nem merem, de ha valakinek felkeltette az érdeklődését a történet, és nincsenek magas elvárásai, azért belekezdhet.

Értékelés:
A legmélyebb lélegzet            ->   10
Oppenheimer                          ->    9
Mary és a varázsvilág            ->    8
Boldogság kezdőknek            ->    6
Paradise                                  ->    5 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése