2022. augusztus 11., csütörtök

Mozgóképek CXIII.

Az előző két hónaphoz képest júliusban meglehetősen sok filmet láttam, konkrétan kilencet. Akad közöttük dokumentumfilm és animációs, és műfajt tekintve is meglehetősen vegyes a felhozatal.

A tengeri fenevad
"Egy legendás tengeri fenevad vadász élete fenekestől felfordul amikor egy fiatal lány potyautas lesz a hajóján, és összebarátkozik a szörnyek legveszedelmesebbikével."
Ebben a filmben semmi új nincs, nekem mégis nagyon jólesett. A történet tipikusnak mondható, az üzenet is már-már elcsépelt, a grafika pedig erőteljes hasonlóságot mutat az Így neveld a sárkányodat filmekkel, de talán pont ezek miatt tetszett nekem. Kedves mese, kedves szereplők és örök érvényű tanulságok, szóval semmi új, csak valami kellemesen megszokott.
Nekem nagyon tetszett minden egyszerűsége ellenére. A grafika szép, a humora kellemes, és a cselekmény alakulása is élvezetes, bár nem fog nagy meglepetéseket okozni. Ez amolyan komfort-mese, így bátran tudom ajánlani kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Apánk
"Mikor egy nő otthoni DNS-gyorstesztje segítségével több féltestvért is talál, megrázó tényekre derít fényt egy népszerű meddőségi szakorvos és a donorsperma kapcsán."
Nem ez az első dokumentumfilmebben a témában, ami rettentően dühössé teheti a nézőt, mert ki tudja még, hány orvos élt vissza a "hatalmával".
Ez a film párba állítható egy másikkal: Istent játszva, amelyet még tavaly láttam. A koncepció ugyanaz, hiszen mindkét bemutatott orvos ugyanazt tette, és még a kivitelezés is egyezik. Még mindig úgy gondolom, hogy ezek a történetek jó, ha nyilvánosságra kerülnek, jó tudni róluk, de valahogy mint dokumentumfilm ez sem fogott meg igazán. Talán, mert nem hatott újdonságként, talán mert még mindig hiányoltam belőle valamit. Szóval nem bánom, hogy megnéztem, de igazából már a másik film is elég lett volna nekem ebben a témában.
Azoknak ajánlom, akik még nem hallottak ezekről a csúnya visszaélésekről és kedvelik a dokumentumfilmeket.

Ördög a részletekben
"Deke egy kiégett Kern megyei seriffhelyettes, aki szövetkezik az LASD kiváló nyomozójával, Baxterrel, hogy együttes erővel kézre kerítsenek egy vérszomjas sorozatgyilkost, aki sorra szedi áldozatait. Deke szaglása az apró jelekre kísértetiesen pontosnak bizonyul, azonban úgy tűnik, a nyomozás sikerességéhez kénytelen megkerülni néhány erkölcsi szabályt, ami Baxtert morális dilemmába sodorja. Deke-nek nem csak az ügy részleteit kell feltárnia, hanem el kell számolnia saját, sötét múltbéli titkával is."
Ez a film a szereposztás miatt érdekelt, ám sajnos újra meg kellett állapítanom, hogy a jó színészek nem garantálják, hogy jó is lesz a film.
Pedig az alapötlet, a nyomozás érdekesen indul és a fiatal nyomozó és öreg veterán párosítása kifejezetten szórakoztató szokott lenni. Csakhogy ez a film két órás, ami nagyon hosszú. A közepe annyira ellaposodik, hogy a néző unni kezdi, ezzel pedig elkalandozik a figyelme, és így a film végi csavarok nem igazán hatják meg. Pedig a lezárás jó, érdekes és nem megszokott. Csakhogy mire ide jutunk, már bármilyen befejezésnek örülünk, annyira belefáradunk ebbe a filmbe. Szóval nem egy pörgős alkotás, mert nem az akción, hanem a szereplőkön van a hangsúly. Kár, hogy nehéz őket megkedvelni, nekem legalábbis nem sikerült.
Ez egy felejthető és nagyon hosszú film. Kizárólag azoknak ajánlom, akik kedvelik a krimi műfaját és elég kitartóak, hogy kivárjanak egy nem épp szokványos befejezést, mert az tényleg jól sikerült.

Lélegzetelállító merülés
"Ebben a dokumentumfilmben Johanna Nordbladot, szabadmerüléses búvárt követhetjük nyomon, amint megkísérli megdönteni a jég alatt megtett leghosszabb távolságot egy levegővétellel."
Kedvelem az extrém sportokról szóló dokumentumfilmeket. Mindig lenyűgöz, hogy emberek szenvedélyből milyen őrültségnek tűnő dolgokra képesek csak azért, hogy maguknak bizonyítsanak valamit, és nem mellesleg ezért az életüket is kockáztatják. Nos, ez a film ilyen.
Feszült alkotás egy rekordkísérletről, ami meglepően gyorsan lezajlik. A néző persze izgul rajta, ez nem is kérdés, bár most nem éreztem azt a feszültséget, amit a Free Solo közben. Tetszett, hogy a film kitért az okokra is, miért csinál ilyet valaki, és a természetességgel bekúszó figyelemfelhívás bolygónk felmelegedésére plusz pontot érdemelt.
Ez tehát egy jó dokumentumfilm, tetszett, tudom ajánlani. Extrém sportokat szívesen nézők előnyben.

Enrico Piaggio - Vespa
"Amikor a vállalkozó Enrico Piaggio üzlete a csőd szélére kerül, a férfi előáll egy új találmánnyal, amely az egész világot lázba hozza."
San Diego érdeme, hogy megnéztem ezt a filmet. Heteken át piszkált vele, hogy nézzük meg, jó lesz, én meg csak húztam a számat. Őt érdekli minden, ami mechanikus, nekem viszont nem volt kedvem egy komoly, életrajzi filmhez. Aztán egy este mégis beadtam a derekam, és nem, nem tettem rosszul.
Ez a film meglepően szórakoztató. Elég erőteljesen idealizált, és tele van indokolatlan romantikus szálakkal, de működik. Egyszerűen szórakoztató és a bemutatott időszak is érdekes, így leköti a nézőt, bár nagy dolgokat nem ad.
Könnyed kikapcsolódásnak ideális, egyébként inkább romantikus film, mint életrajzi, hiszen a címszereplő életének csupán egyetlen szeletét mutatja be. Kellemes élményt nyújtott, így tudom ajánlani vespa-kedvelőknek és könnyed, romantikus filmre vágyóknak.

Mortal Kombat
"Cole Young egyszerű bunyós. Nem is sejti, hogy sárkány alakú anyajegye alapján mennyivel többre hivatott. Amikor a Külvidék császára elküldi Sub-Zerót, hogy legyőzze a földi harcosokat, hirtelen az egész világ megmentésének feladata nehezedik a vállára."
Gyerekkorom egyik meghatározó filmélménye volt a régi filmfeldolgozás. Akkor is láttam, hogy több sebből vérzik ez a történet, de meglepően új volt az akkori filmfelhozatalban, és igen, kislányként ez a csipi-puhi engem lekötött. Szóval tudtam, hogy nem lesz jó, de nosztalgiából mégis megnéztem ezt a filmet.
Ennek a filmnek egyetlen pozitívuma van, sokkal látványosabbak a harcjelenetek, és itt most kizárólag az ember-ember elleni küzdelmekre gondolok. Szebb a kép is, meg néhány jelmez és a színek, és ezzel ki is merült minden jó gondolatom. A történet továbbra is bugyuta, sőt, még annál is bugyutább, mint, amit gyerekként megszoktam. A Mortal Kombat egy viadal, ezért arról kellene szólnia a filmnek, hogy emberek elmennek a viadalra és verekednek. Csakhogy a viadalig el sem jutunk, mert a csúnya főgonosz idő előtt megkezdi a verekedést. Úgyhogy emberek verekszenek, viadal viszont nincs. Van helyette sok-sok szuperképesség és olyan digitális effektek, hogy visszasírom a '90-es éveket. Konkrétan nevetséges egy-egy párharc, a karakterek meg hűek az alapműhöz, mintha tényleg egy kétdimenziós videójátékból léptek volna ki. Többnyire idegesítőek, így amikor meghal valaki, hát, senkinek sem fog hiányozni. (Meg úgyis visszajön a pokolból vagy egyéb helyekről...) Szóval súlytalan a történet, de ez nem meglepő. Az viszont kár, hogy a lényegi részt, a viadalt sikerült elrontaniuk, konkrétan mellőzniük.
Ez a "történet" nem egy jó filmalap, de úgy tűnik, a nosztalgián kívül a készítők sem akartak vele mit kezdeni, mert meg sem próbáltak javítani rajta. Kizárólag azoknak ajánlom, akik a régi filmeket bármilyen okból kedvelték, de ők se várjanak tőle semmit néhány látványos képkockán kívül.

Love and Gelato
"Hogy teljesítse anyja végső kívánságát, Lina az egyetem előtti nyarat Rómában tölti, ahol felfedezi a romantikát, a kalandot – és a fagyi iránti szenvedélyt."
A magyar címet felejtsük el, mert megtévesztő. Ez a történet ugyanis Rómában játszódik, és mivel július elején épp ott jártam, hazatérve jó ötletnek tűnt feleleveníteni az utcaképeket. Ezt pedig a film teljesítette is.
Könyvadaptációról van szó (nem olvastam), és szokványos első szerelem - vagy inkább szerelmi háromszög - koncepciót követ. A karakterek ezért senkit sem fognak meglepni: van a nagyon csinos, de visszahúzódó lány, a jóképű, gazdag bunkó és a szegény, de kedves srác. Tudod ki lesz a befutó a végén? Persze, mindenki tudja, mert ez nem kérdés. Sajnos sem a karakterek, sem a cselekmény nem ad semmi pluszt ehhez a történethez. Sőt, meg sem próbálja, mert minden komolyságot agyoncsap a legelején, hogy ez egy vidám nyári kaland lehessen. Oké, de akkor miért kellett kinyírni a főhős anyját? Nem, ettől nem lett izgalmasabb a főhős, csak érzelmileg nulla. Szóval tele van klisékkel és kiszámítható dolgokkal. Egy elem azonban mégis jobbá teszi, a helyszín. Azért néztem meg, hogy újra Rómában érezhessem magam, és ezt bizony megadta. A történet háttere gyönyörű, Firenze is gyönyörű, az olasz édességek pedig pont annyira finomak, hogy eltereljék a néző figyelmét a tényről, hogy ez egy meglehetősen amerikai romantikus komédia.
Összességében nézhető, de semmi extra. Amerikai tinifilm egy gyönyörű helyszínen. Azoknak ajánlom, akik kedvelik ezt a műfajt, és azoknak, akik Rómát szeretnék bámulni. 

Vérontó
„Ha egyszer kiszabadulok innen, lesz egy kis vérontás” – mondta egy titokzatos fegyenc a Venom végén Eddie Brock-nak (Tom Hardy). Annak a vakmerő, nagyszájú tényfeltáró újságírónak, aki egy laboratóriumi felderítése során súlyosan megfertőződött: és azóta szimbiótaként, a testében élősködő gonosz Venommal együtt kénytelen élni.
És kezdi megszeretni, hogy egy szupererős szörny lapul benne.
Rá is szorul: mert mostantól nemcsak magával kell szembenéznie, hanem egy nála is erősebb, gonoszabb lénnyel, akit nem akar senki rövid pórázon tartani. Jön Vérontó (Woody Harrelson), hogy ígérete szerint pusztítson a világon.
Meg kell állítani. Bármi áron.
Az első Venom filmet meglepően szórakoztatónak találtam. Sok hibája volt, de valahogy a főhős és a parazita vitája elvitte a szórakoztató irányba. Sajnos, ezt a folytatásban már nem tudták megismételni.
A film legnagyobb problémája még mindig az, hogy nem elég véres. Adva van egy fejeket leharapó űrlény és egy pszichopata sorozatgyilkos ellenség, de a családbarát besorolás miatt nem látunk hullákat. Pedig ez a történet egy remek horrorfilm paródia lehetne. Így viszont egy vérszegény akciófilm tele megkérdőjelezhető szereplőkkel és megkérdőjelezhető cselekedetekkel. Ja, és az idegesítő nő már megint itt van. A főhős és a parazita civakodása pedig inkább fárasztó lett, mint vicces. A konfliktusuk és kibékülésük mű volt és érdektelen. Egyébként az érdektelenség általánosan igaz erre a filmre, mert én bizony unatkoztam rajta.
Nem vártam ugyan sokat tőle, ám így is csalódást okozott, ezért kizárólag azoknak ajánlom, akiknek az első film nagyon tetszett, hátha ők találnak ebben is valami apróságot, amit értékelhetnek. Akinek viszont az első sem tetszett igazán, inkább ne próbálkozzon a folytatással.

Meggyőző érvek
"Nyolc éve Anne Elliot-ot meggyőzték, hogy ne menjen férjhez a szerény származású, jóképű férfihez. Amikor újra találkoznak, megragadja a második esélyt az igaz szerelemre?"
A legutóbbi Austen adaptáció (Emma) egyáltalán nem tetszett, és nem, nem olvastam az eredeti művet, mert Jane Austen nem nekem ír. Csakhogy valamiért nagyon kedvelem a kosztümös filmeket, így kiheverve a legutóbbi csalódást, mégis adtam ennek az új filmnek egy esélyt.
Meglepően kellemesnek találtam. Nagyon sokan szidják ezt a filmet, valószínűleg épp azért, amiért számomra élvezetesebb volt, mint a fent említett legutóbbi Austen film. Elrugaszkodik az alapműtől, mert belecsempésztek egy kis modernitást, és megfűszerezték humorral. A főhősnő nem épp úgy viselkedik, ahogy a könyv elvárná, és ez nekem bizony tetszett. Az pedig, hogy időről-időre kiszólt a nézőhöz, mintha össze akarna kacsintani vele, milyen nevetséges emberekkel van körülvéve, szintén tetszett. Kicsit az Enola Holmes filmre emlékeztetett. A kivitelezés tehát számomra fogyaszthatóbbá tette ezt a történetet. Egyetlen dolog sántított csupán, de az nagyon, a szerelmi szál. Nem igazán volt alátámasztva a főhősnő epekedése, ettől pedig a film lényegi része elvesztette nem csupán a hitelességét, hanem a néző érdeklődését is. Engem legalábbis hidegen hagyott, hogy összejönnek-e, bár ez sosem volt kérdés.
Szóval romantikus filmnek nem épp a legjobb, ám kosztümösnek szórakoztató. Azoknak ajánlom, akik egyébként nincsenek belezúgva Jane Austen műveibe, mert ők biztosan jobban tudják értékelni a változtatásokat, mint a rajongók.

Értékelés:
A tengeri fenevad                               ->  10
Enrico Piaggio - Vespa                       ->   9
Meggyőző érvek                                 ->   8
Lélegzetelállító merülés                     ->   8
Love and Gelato                                 ->   7
Apánk                                                 ->   6
Ördög a részletekben                         ->   5
Vérontó                                              ->   4
Mortal Kombat                                  ->   3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése