2023. július 14., péntek

Könyves félévzárás 2023

Két éve már írtam egy ilyen könyves félévzárásról szóló bejegyzést. Akkor sem pánikoltam és most sem fogok, hiába szerepel a kihívás eredeti címében. Csak összegzek kicsit, átgondolom, hogyan értékelném az eddigi olvasmányaimat, és bővítem az amúgy nem épp népes bejegyzéseim számát. Aztán majd év végén a nagy éves könyves összegzésnél látni fogom, hogyan formálódott a véleményem.
Idén eddig 22 könyvet olvastam el, illetve két kötetnél az olvasás épp folyamatban van. (Az egyiket egyébként már nagyon szeretném befejezni, de nehezen csúszik.) Ez nem sok, de teljesen elégedett vagyok vele. Így adta a szabadidő, a kedvem és az olvasási élmények háromszöge. Egyáltalán nem szoktam darabszámokon stresszelni, csak a minőségen. Inkább legyen kevés elolvasott könyvem, ami jó élményt nyújtott, mint sok, ami egyáltalán nem tetszett.
Na, de lássuk a szempontokat és értékeljünk néhány könyvet!

A legjobb idei olvasmányod
Ez a cím egyelőre betöltetlen. Félreértés ne essék, olvastam már idén jó könyveket, ám nem volt köztük olyan kiemelkedő alkotás, amit úgy érezném nehezen tudna legyőzni egy későbbi olvasmány. Szóval szerintem az idei legjobb olvasmányom még vár rám az év második felében.

A legjobb folytatás, amit idén olvastál
Könnyű kérdés, mert a válasz egyértelműen a Mesterséges sors. Nem csalódtam a kedvenc gyilokdroidomban, a második kötet is hozta a színvonalat.

Friss megjelenés, amit nem olvastál még, de szeretnél
Általában kis fáziskésésben vagyok a friss megjelenésekhez képest. Többnyire egy-két évvel lemaradva kerülnek kezembe könyvek, mert nem igazán nézem a dátumokat. Ha megtetszik valami, elolvasom, és hogy ez friss vagy régi, cseppet sem érdekel. Azonban a válasz kedvéért végignéztem a molyos kívánságlistámat, és találtam egy kötetet, ami idei megjelenésű és kifejezetten érdekel: Nyolc hegy. Jó lenne hamarosan sort keríteni rá.

Legjobban várt friss megjelenés az év második felére
Erre kivételesen van konkrét válaszom. A Könyvhéten tudtam meg, hogy az egyik kedvenc szerzőmnek új kötetei jönnek. Az egyiknek pedig már van borítója (ami egyébként gyönyörű), és konkrét megjelenési dátuma is. Szóval, amit nagyon várok, azonnal le fogok csapni rá, az a Hiányod maga a sötétség.

Legnagyobb csalódás
Sajnos ehhez a ponthoz több könyvet is tudok mondani, mert nem minden folytatás volt olyan jó élmény, mint a korábban említett Martha Wells kötet. Lássuk őket helyezések szerint:
Bronzérmes csalódás a legutóbb befejezett olvasmányom, a Történetek a kávézóból. Sokkal többet vártam ettől a könyvtől, ám inkább unatkoztam rajta, és nagyon haragszom a szövegben hemzsegő hibákra.
Ezüstérmes csalódás a Győztesek. Backman elfáradt a harmadik kötetre, érezhetően ki is fogyott az ötletekből, így egy méltatlanul gyenge harmadik kötettel zárta az egyébként jó sorozatát.
És az aranyérmes csalódás a Minden Dolgok Neve.  Kíváncsi leszek, hogy év végén megmarad-e a csalódás kategóriában, vagy megkapja az év legrosszabb könyve címet is. Esélyes rá, az egyszer már biztos.

Legnagyobb meglepetés
Sajnos eddig pozitív értelemben még nem lepett meg könyv. Amire számítottam, hogy jó lesz, az vagy épp annyira volt jó, mint sejtettem, vagy épp csalódást okozott, lásd az előző pontot. Na, de kedvelem a kellemes meglepetéseket, így remélem, az év második felében kezembe akad legalább egy olyan kötet, ami váratlanul lesz kiemelkedően jó olvasmány.

Kedvenc új szerző
Kedvencek közé bejutni nem könnyű nálam, csak néhány szerzőre szoktam így hivatkozni. Ehhez a ponthoz ezért egy olyan szerzőt választottam, akitől szívesen olvasnék még, ez pedig nem más, mint Richard Powers, mert az Égig érő történet meggyőzött róla, hogy érdemes figyelnem rá. Épp van is egy másik magyarul megjelent könyve, amit olvashatnék.

Új fikciós szerelmek
Habár olvastam már idén romantikus kötetet, egyik párosa nem volt olyan, ami kifejezetten tetszett vagy megfogott volna. Ehhez a ponthoz ezért nem tudok mit mondani, és nem is látom valószínűnek, hogy az év második felére változni fog.

Legújabb kedvenc karakter
Ismétlem magam, de nem érdekel, mert a legjobb karakter, akiről idén olvastam az KÖX. Bizony egy hatalmas kutató űrhajó, mert zseniális, és csak remélni tudom, hogy valamikor felbukkan még a sorozatban. (Lelőhelye: Mesterséges sors)

Egy könyv, amin sírtál
Nem vagyok sírós alkat, úgyhogy ide azt a könyvet mondanám, ami érzelmileg a legjobban megviselt, ez pedig a Rovarszemű ember. Vérzik a szívem az óceánokért és minden bennük élő állatért.

Egy könyv, ami boldoggá tett
Stílusosan az Egy év a világ legboldogabb országában. Ez a könyv könnyed, vidám, rendkívül szórakoztató, és mivel a boldogságról szól, boldoggá teszi az olvasóit is. Nekem legalábbis az egyik legkellemesebb olvasási élményt nyújtotta.

Kedvenc könyvadaptáció, amit idén láttál
Idén még nem láttam olyan filmet, ami általam már olvasott könyv alapján készült volna. Igaz, kicsit le vagyok maradva filmek terén (nem, nem csak a teljesen elcsúszott filmes rovatomra gondolok), így a leendő premierekről sincs túl sok információm. Ami viszont biztos, hogy jön a Dűne második része, arra pedig nagyon kíváncsi vagyok.

Kedvenc bejegyzés, amit idén írtál
Örülök, hogy összeszedtem magam, és írtam egy beszámolót a Könyvhétről. Szeretem, ha ezeknek az élményeknek egy kis nyoma marad.

Legszebb könyv, amit idén vásároltál
Nem sok könyvet vásároltam idén, és a többsége útikönyv. Egy azonban kifejezetten jó választásnak bizonyult, A hazugság tézisei. Jó élmény volt olvasni, a borító pedig csodálatos, ahogy a mellékelt képen is látszik.

Melyik könyveket szeretnéd elolvasni még az év végéig
Egyrészt a legutóbbi könyvtárazásom során beszerzett két kötetet, Az utolsó könyvtár és a Bronzváros, biztosan el fogom olvasni. Éljen a kölcsönzési határidő nyomása! Másrészt van egy idén vásárolt könyvem, amit szeretnék már sorra keríteni: A remény könyve. Harmadrészt pedig az Öldöklő-naplók következő része is nagyon érdekel. A listát azonban a végtelenségig tudnám folytatni, de inkább nem teszem, úgyis majd az idő és a hangulatom fog dönteni róla, mi kerül még idén a kezembe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése