2019. május 22., szerda

Mozgóképek LXXV.

Áprilisban eléggé megcsappant a megnézett filmek listája. Egyrészt elég elfoglalt lettem (munka mellett tanulni elég fárasztó dolog), másrészt egyre kevesebb a jó film a mozikban, harmadrészt pedig San Diegóval átálltunk a sorozatokra a Trónok harca után szabadon. Némelyik sorozat meg is érdemelne egy-egy külön bejegyzést, ha lesz végre sok szabadidőm, talán meg is adom nekik.
A lényeg, hogy a múlt hónapban csupán 4 filmet néztem meg, ebből kettőt moziban.

Mary Shelley - Frankenstein születése
"Életrajzi dráma Mary Shelley, eredeti nevén Mary Wollstonecraft Godwin (Elle Fanning) történetéről, aki 18 évesen megalkotta a világ legismertebb gótikus regényét, sokak szerint az irodalomtörténet első horror művét Frankenstein, avagy a modern Prométheusz címmel."
Ez egy életrajzi film, amire nyertem két jegyet és mivel Nel barátom nem ért rá, San Diegót vittem magammal. Lehet, hogy jobban jártam volna valamelyik másik barátnőmmel, mert nem viselte túl jól a női szenvelgést.
Be kell vallanom, nem sokat tudtam az írónőről, sőt még a könyvet sem olvastam, ellenben rengeteg filmfeldolgozást láttam belőle. Számomra így teljesen új volt a történet, ami helyenként tényleg túlnyújtottnak érződik, néhol szenvedős, néhol meg csak már megint egy buta liba van a vásznon, aki bedőlt a szép szavaknak. Ezt azonban én könnyen viseltem, mert a látvány szép, a ruhák szépek, a korhangulat rendjén van. A film végére ráadásul, ahogy megszületik Frankenstein, a film végre kilép a klisékből és ad valamit. Az utolsó húsz perc tehát a veleje, minden, ami előtte történik, csupán felvezetés. Lehet, hogy ez többeknek sok, de nekem így volt igazán megkapó a bejezés. Sőt, meghozta a kedvemet a könyv elolvasásához.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik az életrajzi filmeket (irodalomszeretők előnyben) és nem zavarja őket, hogy sokat kell várni a lényegi részekre. Aki viszont irtózik a női szerelmi hisztitől, óvatosan bánjon vele.

Kedvencek temetője
"A nagy hatású Stephen King regény alapján készült film Dr. Louis Creedet (Jason Clarke) követi, aki feleségével, Rachellel (Amy Seimetz) és két kisgyermekükkel Bostonból kiköltözik vidékre, Maine-be.
Louis a család új otthona mellett, az erdő mélyén felfedez egy titkos és rejtélyes temetkezési helyet. Amikor beüt a tragédia, Louis segítséget kér a fura szomszédtól, Jud Crandalltől (John Lithgow), és ezzel egy olyan veszélyes láncreakciót indít el, amely felszabadít egy kifürkészhetetlen gonosz erőt, és ez szörnyű következményekkel jár..."
A régi filmváltozat meghatározó volt tizenéves koromban, mikor az összes felelhető King horrorfilmet és egyéb hasonló alkotásokat (legyenek azok bármennyire is a Zs kategória termékei) nagy lelkesedéssel néztem végig. Akkor jó volt, így nagyon kíváncsi voltam, hogy felnőtt fejjel az új változat is ennyire jó lesz-e.
Szóval nagyobbacska elvárásokkal ültünk be rá a moziba San Diegóval. Az elején úgy tűnt, meg fog felelni nekik, mert a hangulat megvolt, a látvány tetszetősnek tűnt (Imádom azt a macskát!) és a kis "csavar" a kamion áldozatával is üdítően hatott. Csakhogy, amint megtörtént az első haláleset, a film mélyrepülésbe kezdett a gagyi horrorok világába. A logikát sutba dobták, az érzelmek felületesek voltak és a borzongás is odalett, ahogy a zombigyerek szuper erejével kaszabolni kezdett.
Sajnos azt kell mondanom, bármennyire is csúnyának tűnik a mai vizuális effektek mellett a régi változat, még mindig összeszedettebb, mint ez a csak a látványra építkező, de egyébként üres alkotás. Csalódtunk.
Azoknak tudom ajánlani, akik még nem látták ezt a történetet, hátha nekik összehasonlítási alap nélkül megüti a horrorok alapszintjét.

Free Solo - Mászókötél nélkül
"Alex Honnold, a világ egyik legjobb és legbátrabb sziklamászója olyan célt tűzött ki maga elé, ami még rajta is kifoghat, sőt, az életébe kerülhet. A családja, a barátnője és a barátai tiltakozása ellenére elhatározta, hogy megmássza a Yosemite Nemzeti Parkban emelkedő El Capitan legendás 900 méteres gránitfalát, méghozzá nem is akárhogy, "free solo"-ban, azaz egyedül, biztosítás nélkül. Sokak szerint a vállalkozás felelőtlen hazárdjáték, mely során egyetlen rossz mozdulat katasztrofális eredménnyel járhat…"
Ez a dokumentumfilm sokkal borzongatóbb és izgalmasabb, mint a fent említett zombikeltő temető.
Elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, így nagyon kíváncsi voltam rá.
Habár nem vagyok az extrém sportok rajongója, tudom értékelni a kimagasló teljesítményeket és ez a film pont erről szól. Rendkívül izgalmas, még úgy is, hogy a néző sejti, sikerrel fog járni. A gyönyörű képsorok és a szédítő magasság pedig csak még borzongatóbbá teszi. Ráadásul itt nem csak a főhős mászása az érdekes, hanem az egész stáb munkája, mert bizony az operatőr is mászik, ő is veszélyben van és rajta is ott a lélektani nyomás.
Nagyon tetszett, tudom ajánlani mindenkinek.

Fahrenheit 451 (Netflix)
"A közeli jövőben a könyvek káros dolgok, az emberek tudatát a médián keresztül formálják. A könyvekre tűzoltók vadásznak, mindent felégetnek maguk után. Egy akció során a fiatal Guy elgondolkodik, kit is szolgál."
Bradbury legismertebb műve új filmadaptációt kapott. Nos, nem kellett volna.
Másodszorra futottam bele abba, hogy a Netflix (amely egyébként sok igényes műsorral rendelkezik) tönkreteszi az egyik kedvencemet. Legutóbb az egyik kedvenc animémet (Death Note) szabta át indokolatlanul borzalmas formába, most pedig egy remek kis novellával (Marsbéli krónikák) tette ugyanezt.
Ez a film egyszerűen borzalmas. Nincs meg benne a könyv üzenete, céltalannak tűnik benne az erőszak és még a feszültséget sem tudta megalkotni, hiába ég minden sarkon máglya. Szenvedtem a viszolygástól és az unalomtól, miközben néztem.
Csapnivaló adaptáció, inkább senki se próbálkozzon vele. Ha valaki kíváncsi a történetre, olvassa el a novellát, mert ez a szutyok fényévekkel alatta van.

Értékelés:
Free Solo - Mászókötél nélkül                    ->   10
Mary Shelley - Frankenstein születése        ->    8
Kedvencek temetője                                   ->    4
Fahrenheit 451 (Netflix)                             ->    2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése