2021. január 6., szerda

Mozgóképek XCV.

Decemberben sok filmre jutott időm, konkrétan tizenegyre. Ez elég magas szám, ám a 2020-as rekordot még mindig az október tartja.

Valan - Az angyalok völgye
"Péter (Krisztik Csaba) nagyvárosi rendőrként emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg.
Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja. Julinak huszonkét évvel ezelőtt nyoma veszett szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban.
Péter egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, amikor felmerül a gyanúja, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A múltba vezető nyomozás útvesztőjében a férfinek nemcsak a várost fojtogató bűnözéssel kell megküzdenie, hanem a saját démonjaival is."
Ez a magyar film elég jó kritikákat kapott, így kíváncsi voltam rá.
Tudtam, hogy a skandináv krimik mintájára készült, de nem gondoltam volna, hogy ennyire megmarad az utánzás szintjén. Megpróbálták a skandináv misztikus és sötét hangulatot megteremteni, de egyáltalán nem sikerült nekik. Egyrészt unatkoztam a filmen, mert elég hamar rájöttem, ki a gyilkos, és mert a beleszuszakolt "akció" meglehetősen idétlen volt. Másrészt nem tudtam komolyan venni, mert tele volt hézagokkal, béna párbeszédekkel és indokolatlan jelenetekkel, ráadásul a gyilkos motivációja és a lányok hiszékenysége is rettentően ingatag lábakon állt. Értettem tehát, hogy mit szerettek volna, ám nem jártak sikerrel. Sokkal jobb lett volna, ha nem ragaszkodnak ennyire görcsösen a skandináv mintához, hanem inkább megpróbálnak valami egyedit, hazait készíteni.
Nen tetszett ez a film, így kizárólag azoknak tudom javasolni, akik már minden skandináv krimit láttak, elvonási tünetük van, és megelégszenek egy gyenge utánzattal is. Vagy talán azoknak, akik nem láttak még egyetlen skandináv krimit sem (már ha ilyen ember egyáltalán létezik), mert elvárások nélkül talán fogyaszthatóbb.

Mindent a győzelemért!
"Rudy Ruettiger egy kis elszántságért nem megy a szomszédba. Még kisiskolásként a fejébe vette, hogy belőle futballsztár lesz, és ebből egy jottányit sem enged. Pedig az amerikai futball világa csak kőkemény szívű, harcedzett vasgyúróknak való, egy zöldfülű újonc könnyen megütheti a bokáját. Rudy azonban soha nem hátrál, és egy szép nap eléri a célját."
Ezt a filmet San Diego választotta.
Életrajzi sportfilmről van szó, és mivel 1993-as meglehetősen régi. A történet teljesen klasszikusnak mondható, a főhős sportolói álmokat dédelget, a környezete nem hiszi, hogy ezeket el is érheti, ám ő áldozatok árán mégis megteszi. Klasszikus, tipikus, cseppet talán elcsépelt, ám kétségtelenül időtlen sztori. Pont azt adta, amit vártunk. San Diego megkapta az amerikai foci adagját. (Nem mintha hiány lenne belőle, hiszen NFL szerzon van, nézhet meccset eleget.) Én pedig érdeklődve figyeltem Sean Astint egy új szerepben.
Ez tehát egy korrekt sportfilm, könnyed, motivációs kikapcsolódásnak ideális. Az amerikai foci rajongóinak tudom ajánlani, illetve azoknak, akik kedvelik a sportfilmeket.

Egy szerencsés férfi
"A 19. század végén Peter Sidenius, egy katolikus családból származó ambiciózus dán fiatalember, Koppenhágába utazik, hogy lelkész apja akarata ellenére mérnöknek tanuljon. Kapcsolatba kerül egy gazdag zsidó értelmiségi családdal és elcsábítja legidősebb lányukat, Jakobét. Per, ahogy ő havja magát, képzeletében megszülketik egy grandiózus mérnöki projekt, egy a szülöfőldjén, Jutlandon átvezető csatornahálózat, és lobbizni kezd a megvalósításáért. De épp mielőtt álma valóra válhatna, a büszkeség útját állja a sikernek."
Ez a dán dráma kifejezetten érdekesnek tűnt. Egy nagyravágyó mérnök történetét meséli el, akinek forradalmi gondolatai vannak a 19. században. Engem meggyőzött a kor, San Diegót a mérnök főhős, így együtt szenvedtük végig ezt a nagyon hosszú (Több mint két órás!) filmet.
Egy probléma van ezzel a filmmel - a hosszát nem számítva - az elvislehetetlen főhőse. A főszereplő, aki elvileg egy szerencsés ember, akkora seggfej, hogy nagyon nehéz együttérezni vele. Makacs, ostoba, meggondolatlan és förtelmesen rosszul bánik az életében jelenlévő emberekkel. Konkrétan egyikőjük életét siklatja ki a másik után, és akkor még őt kell sajnálni, mikor visszanyal a fagyi. Borzalmas ember. Pedig a történet egyébként nem lenne rossz, érdekes Dánia, érdekes a korszellem, ám mindezt elnyomja az ellenszenv, ami a főhős iránt egyre növekszik.
Nem tetszett ez a film, mert utáltam a főszereplőt és rettentően sok időt vett el az életemből. Kizárólag mazochista nézőknek ajánlom, akik bírják, ha egy utálatos ember rossz döntéseit kell hosszú perceken át nézni.

Karácsonyra összezárva
"A téli vihar eléri Clevelandet, és földre kényszeríti a légi járatokat, a hotelek megtelnek az ottmaradt utazókkal. Nina, a pilóta vonakodva beleegyezik, hogy az arrogáns, de elbűvölő pilótatársát, Bradyt elvigye a szülei közeli házába. Ám kiderül, hogy a családja egy favágó partit rendez, melyen Nina volt barátja is jelen lesz. Szerencsére Brady kisegíti, és úgy tesz, mintha a barátja lenne. Amikor a hóvihar folytatódik, Nina és Brady ott ragadnak, és kénytelenek együtt tölteni az ünnepeket."
Hangolódni akartam az ünnepre, így könnyed karácsonyi filmre vágytam. Nos, ettől a filmtől megkaptam.
Egyáltalán nem nagy szám ez a film. Az egyetlen új ötlet a főhősök foglalkozása volt, ettől eltekintve a szokásos karácsonyi, romantikus film alkotóelemeiből állt. A hangulatot viszont megadta, és már olyan szinten elvonási tüneteim vannak az utazás iránt, hogy minden jöhet, amiben kicsit is szó van utazásról, így kellemesen kikapcsolt.
Nem mondom, hogy ez az év legjobb karácsonyi filmje, de rossz sem volt. Szívesen ajánlom a műfaj kedvelőinek, tényleg minden szokásos elem benne van, így nem okoz csalódást.

Harc a szabadságért
"Newton Knight egyszerű földművesként él a Mississippi állambeli Jones megyében, amíg a déli és az északi államok között ki nem robban a polgárháború. A Konföderáció katonájaként ő maga is harcba indul, ám hamarosan kiábrándul az értelmetlennek tűnő küzdelemből. Knight hevesen ellenzi a rabszolgaságot és a déli államok kiválását az Unióból, ám nem ő az egyetlen, aki elégedetlen: a karizmatikus férfihoz sorra csatlakoznak a helyi farmerek és a szökött rabszolgák. Közéjük tartozik a gyönyörű rabszolgalány, Rachel is, akibe Knight halálosan beleszeret, és a törvényi tiltás ellenére feleségül akarja venni. Ami egy maroknyi csoport elszigetelt lázadásának indul, jelentős mozgalommá növi ki magát, amelynek eredményeként Jones megye, a rabszolgatartó Mississippi állam szívében, kikiáltja a függetlenségét. Ám a küzdelem ezzel még nem ér véget…"
Ez a film igaz történet alapján készült. Sokáig halogattam, mert bár érdekelt, nem voltam biztos benne, hogy egy kemény dráma év végére jólesne. Végül Matthew McConaughey miatt felszívtam magam, és megnéztem. Nagyon jól tettem.
Nem egy könnyed film, ezt jól éreztem, ám egy nagyon fontos témát dolgoz fel, egyszerre mutatja be az ember jó és rossz oldalát, és meglehetősen elgondolkodtató. Ráadásul itt a főhős kifejezetten szimpatikus figura, aki tényleg csak jót akar. Voltak benne kegyetlenségek, ám nem céltalanul, és a játékidő egyáltalán nem érződött túl hosszúnak. Nem feltétlenül lesz az embernek jó kedvet őle, mert lehangoló látni a rasszizmus makacs kitartását, de akadnak benne jó példák is, amelyek picit megnyugtatják a lelket.
Tetszett. Izgalmas volt, elgondolkodtató, így bátran tudom ajánlani, ha valakit érdekel a téma, a korszak, vagy csak egy olyan filmet keres, amelyben körbejárják a rasszizmus kérdését is.

Egy herceg karácsonyra
"Amikor egy újságíró titokzatos oktatóként bejut a király kastélyba a nőcsábász herceg után kémkedni, belebonyolódik a királyi intrikákba, és találkozik a szerelemmel – de vajon képes lesz tartani a hazugságát?"
A Netflix újra és újra feldobta nekem ezt a filmet. Ezért, mikor megint előjött belőlem a karácsonyi hangulat, adtam neki egy esélyt.
A történet épp olyan klisés, amilyennek a címe ígéri. Ez megint egy megszokott alapanyagokból építkező romantikus film. Ez pedig oké, bár helyenként kifejezetten bugyuta irányba hajlik. Természetesen kiszámítható, természetesen túl van cukrozva és természetesen női nézőknek készült. Az egyetlen dolog, ami mégis menti a helyzetet, az a környezet. A királyság kitalált, de az a kastély, az a téli erdő, hát az csodálatos. Szóval a hangulata nagyon rendben volt, hiába sántikált a történet egy-egy elcsépelt momentumban botladozva.
Nem bántam meg, mert a karácsonyi hangulatomat fokozta, de lehetett volna sokkal-sokkal jobb is. Nagyon takarékon mozogtak a készítők. Kizárólag női nézőknek ajánlom (San Diegót maximum leláncolva tudtam volna rábírni, hogy nézze meg), akiket nem zavarnak a sablonok és romantikus, ünnepi hangulatra vágynak.

Istent játszva
"A dokumentumfilm sokkoló bepillantást nyújt a Las Vegas-i termékenységi specialista sötét örökségébe. Dr. Quincy Fortier többszáz párnak segített, akik nem tudtak teherbe esni. Évtizedekkel később, a beavatkozásokkal született gyermekek közül a netet olvasgatva néhányan rájönnek, hogy Dr. Fortier a saját spermáját használta a nők megtermékenyítésére, a párok tudta és beleegyezése nélkül, provokálva ezzel a genetikai öröklés természetét, a család valódi értelmét és fájdalmas titkok felfedését."
Be kell vallanom, egy kicsit többre számítottam ettől a dokumentumfilmtől. Mindössze 75 perces, és elég sokáig csak kerülgetik benne azt a bizonyos forró kását.
Érdekes téma, fontos róla beszélni, és nagyon jó, hogy sok érintettet megszólaltattak benne, de valami hiányzott. A koncepció nem állt össze teljesen, a hangsúly nem volt egyértelmű és néhol inkább hatásvadász volt, mint őszinte. Ettől függetlenül nem bánom, hogy megnéztem. Jó tudni róla, de ebből a témából sokkal többet ki lehetett volna hozni. Ráadásul első pillanatra nem tűnik olyan szörnyűnek az orvos tette, de ha az ember belegondol, kontextusba helyezi, akkor már egészen máshogy fest a kép, amelynek hosszú távú következményei meglehetősen riasztóak.
A dokumentumfilmek kedvelőinek tudom ajánlani, bár nem kiemelkedő a kivitelezése. Aki viszont esetleg mesterséges megtermékenyítésen gondolkodik, nos, inkább ne nézze meg, mert garantáltan elveszi tőle a kedvét.

Tenet
"Egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától, ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie…"
Ez a film volt 2020 legjobban várt alkotása, így biztosan mindenki hallott már róla. Az is biztos, hogy azt is hallotta, hogy ezt lehetetlen megérteni, ami egy pozitív dicséret akar lenni, de egyáltalán nem az.
Sajnos ez a film a sznobizmus egy újabb remek példája lett. Sokan elájultak tőle, de csak mert Christopher Nolan készítette, és mert azt hiszik, attól nagyobb műértők lesznek, ha a fenti állítást hangoztatják. Pedig a valóság ennél sokkal egyszerűbb és lehangolóbb. Azért mondják erre a filmre, hogy nehéz, sőt szinte már lehetetlen megérteni, mert egy olyan fantáziavilágot kreáltak benne az alkotók fantázia fizikával, ami tele van kérdőjelekkel és logikai lyukakkal. Ráadásul ezeket még a készítők sem tudnák megoldani, mert nem egy atomfizikus precizitásával dolgozták ki a témát. Na, de nem is kellett nekik, amert a cél a szórakoztatás volt, na meg a látvány, amire a legtöbbet költöttek. Szóval szerintem sznobizmus csak azért magasztalni, mert érthetetlen. Inkább túl kellene lépni azon, hogy az egész időcsavar egy nagy baromság, és megnézni, milyen a film ezt szem előtt tartva. Nos, legjobb esetben is kusza. A főhős össze-vissza szaladgál, a párbeszédek rébuszokban történnek (hogy ne kelljen a fent említett megoldathatatlan kérdéseket megválaszolni), míg a karakterek vagy üresek (mint a főhős, akiről semmit sem lehet tudni) vagy klisések (mint a csaj, aki annyira tipikus, hogy bármelyik film díszletéből átlibbenhetett volna). Háttér nékül tehát nem túl használható, az meg sajnos kidolgozatlan, így összességében ez a leggyengébb Nolan film, amit eddig láttam. Se füle, se farka és ez nem bók, hanem nagy hiba.
Nem tetszett, nem ajánlom. Nem, nem érdekelnek az elméletek, mert felesleges és értelmetlen elgondolkodni ezen a fantáziavilágon.

Királyi esküvő
"Egy évvel azután, hogy segített Richardnak bebiztosítani a trónt, Amber visszatér Aldoviába esküvői terveivel. De egyszerű ízlése nem felel meg a királyi protokollnak."
Nincs mentségem, de rákenem a karácsonyra és a Netflix ajánlásaira. Egy gyenge pillanatomban adtam esélyt az Egy herceg karácsonyra folytatásának.
Míg az első rész bugyutába hajlott, addig ez teljesen lebutult arra a szintre. Arra persze számítottam, hogy ismét megkapom az összes klisét cukormázba csomagolva, de ez már túl sok volt. A szereplők kezdtek bosszantóan idegesíteni élen a herceg khm bocsánat, már király húgával és a menyasszony lecserélt apjával. Míg az első részben apuka egy nyugodt támogató volt, addig ebben a részben az új színészhez új karakter is járt. Rettentően idegesített. A probléma persze épp olyan "izgalmas" mint az első részben, a megoldása pedig konkrétan nevetséges. A kastély persze még mindig szép, az erdő mesés, de ez már nekem sok volt. Túl sok.
Ha valaki az első résznél úgy érezte, túl sok a cukor, akkor ettől cukormérgezést fog kapni. Csak nagyon-nagyon romantikus lelkületű hölgyeknek ajánlom, ha kedvelik a kliséket. 

Jexi - Túl okos telefon
"Phil totális mobilfüggő: reggel munkába menet már a telefonja képernyőjét bújja, az estéit pedig egy tökéletesen megfilterezett poszttal zárja. Hiába van számos haverja a világhálón, valójában se barátja se macskája. Amikor egy véletlen baleset folytán telefont kell cserélnie, az új modellel egy akaratos mesterséges intelligenciát is kézhez kap, Jexit. A női hangon operáló telefon, egyszerre tanácsadó, asszisztens, és lélekbúvár, és bár minden lehetséges módon megszívatja Philt, mégis sikerül visszaráznia őt az életbe. Ám amikor a srác végre egy barátnőre is szert tesz, és kezdené magát függetleníteni a mobiljától, a felbőszült program egy technikai rémálommá válik…"

Ez a film egy vígjáték és sajnos nem sokkal több ennél.
Az elején remek társadalomkritikának tűnt. Olyan volt, mintha a Black Mirror egyik epizódját néznénk. Aztán a poénok kezdtek túl soknak bizonyulni, és egyre alpáribb stílust felvenni. Az még okénak tűnt, hogy a telefonnak mocskos szája volt, így keményen vissza tudott szólni, de az altesti poénok már inkább groteszkbe hajlottak, mint szórakoztatóba. Szóval az ötlet jó volt, ám a kivitelezés hagyott maga után némi kivetnivalót. Pedig ha komolyabban vették volna, tényleg ki lehetett volna hozni egy egész estés Black Mirror epizódot belőle.
Azoknak ajánlom, akik túl sok időt töltenek a telefonjuk társaságában, ők biztosan értékelni fogják.

Karácsonyi randi apunak
"David és Jules Evans kapcsolata nem felhőtlen apa-lánya kapcsolat. David küzd, hogy megértse lányát, mert nem hajlandó kommunikálni vele. Vissza akarja kapni a régi életüket. David felesége, Jules édesanyja két évvel ezelőtt halt meg autóbalesetben, ami miatt Jules eltávolodott édesapjától. Mivel Jules a veszteség nyomán küzd a mindennapi élet nehézségeivel, úgy gondolja Davidnak új szerelem kell, ezért online társkeresőre regisztrálja. A kérdés az, hogy Jules új anya után kutatva megtalálja-e régi apját?"
Szórakoztató karácsonyi történetnek tűnt. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Ez a film csapnivaló. Hiába játszódik a történet karácsonykor, kifejezetten lehangoló. Hiába helyez a középpontba egy vicces szituációt a társkereső oldalakkal, egyáltalán nem szórakoztató. A szereplők unszimpatikusak, a filmnek nincs időérzéke, vagy legalábbis a néző nem tudja követni, mert nagyon hosszúnak érződik, mégis folyton "mindjárt itt a karácsony" időszakban vagyunk.  Az apa-lánya kapcsolat fura. Néhol érezni, mit akartak a készítők kifejezni, néhol viszont erőltetett.
Egyáltalán nem tetszett, konkrétan kicsinálta a karácsonyi hangulatot. Inkább senkinek sem ajánlom, mert ennél még a korábban említett cukormázba csomagolt romantikus klisétenger is sokkal jobb.

Értékelés:
Harc a szabadságért                  ->  10
Mindent a győzelemért!           ->   9
Istent játszva                             ->   8
Karácsonyra összezárva           ->   8
Jexi - Túl okos telefon              ->   7
Egy herceg karácsonyra           ->   7
Tenet                                         ->   6
Királyi esküvő                          ->   5
Egy szerencsés férfi                 ->   4
Valan - Az angyalok völgye     ->   3
Karácsonyi randi apunak         ->   2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése