2018. július 14., szombat

Egy sötétebb mágia

Sokáig szemeztem ezzel a könyvvel. Egyrészt megfogadtam, hogy kevesebb sorozatba kezdek bele elhamarkodottan, ez a könyv pedig A mágia árnyalatai trilógia első része. Másrészt már olvastam az írónőtől, két könyve is a polcomon csücsül (Az Archívum és a Felszabadulás) ám az a történet kurtán furcsán félbemaradt, így nem volt teljes a bizalmam a szerző iránt. Aztán jött egy akció, én meg épp rosszabb hangulatban voltam, amit mindig könyvvásárlással javítok, így megvettem.
A borító nagyon kreatív és 446 oldalával a vastagságra sem lehet panasz. Igaz, az utolsó 10 lap ízelítő a folytatásból.
Fülszöveg:
"A mágikus apokalipszis után több részre hasad az univerzum. Kell herceg egy különös utazó, egy antari, aki képes eljutni az egymástól elzárt világokba: Szürke, Vörös és Fehér Londonba. Ezek a városok akkor sem különbözhetnének jobban, ha más-más földrészen lennének, de igazából nem földrajzi távolság van köztük, hanem dimenzióbeli.
A trilógia első kötetében Kell herceg Vörös London vidám színekkel teli utcáit gyakran elhagyja Szürke London bűnözés fertőzte sikátoraiért és Fehér London hideg sivárságáért. Mágikus képességét sokan irigylik, miközben üzeneteket szállít a világok között. Egyik útja során veszélyes kalandba bonyolódik, és egy sötét mágia fenyegetésével kell megküzdenie. A pusztító erő abból a Fekete Londonból származik, melyet védekezésképp elzártak a mindörökre az emberi létezés terei elől. Kell nem menekülhet a gonosz hatalmától, de szerencsére társa akad a küzdelemben: a Szürke Londonból származó fiatal tolvaj lány, Lina."
 Nehezen tudok véleményt alkotni erről a könyvről. Reméltem, ha elég idő eltelik és leülepszik a történet a fejemben, könnyebben megy majd, de nem így lett. Szóval tetszett is meg nem is. Megpróbálom összefoglalni, miért.
A történet alapja, a világfelépítés ötletes és tetszetős. Tetszett, hogy a mágiának és a világoknak megvoltak a maguk szabályai és ezeket az írónő következetesen be is tartotta. A két főhős is szimpatikus volt. Mindketten kellően érdekesek múltbéli titkaikkal, kellően vakmerőek, hogy ne hagyják ellaposodni a sztorit és kellően önállóak, hogy külön-külön is megálljanak a lábukon kihagyva az indokolatlan romantikázást.
Tetszett a főkonfliktus is, izgalmas történetvezetést adott és a harcjelenetek is rendben voltak.
A könyv magja tehát jó volt, mégis hiányzott valami. A cselekmény kissé darabosnak hatott, talán nem kellett volna bele a nézőpontváltás azon szereplőkre, akik amúgy is csak mellékszerepet kaptak és rövid időn belül eltűntek az élők sorából. Lina erőfitogtatása időnként kicsit sok volt. A negatív karakterek kissé egysíkúra sikeredtek és hiányzott valami. Valami, ami megfog, ami lenyűgöz, amitől nem tudom letenni a könyvet, ám ez elmaradt.
Elég sok dologra rá lehetett jönni, így meglepetés sem sok volt a történetben. Ráadásul nem igazán tudtam eldönteni, hogy ez most egy tinikaland, ami adódik a főhősök életkorából, vagy valami komolyabb. Az egyik pillanatban ifjúsági regénynek tűnt, a másikban meg történt egy véresebb gyilkosság. Mintha az írónő nem teljesen tudta volna eldönteni, ki a célközönsége.
Összességében ezért nem nyűgözött le és nem is győzött meg róla, hogy szükségem van a folytatásra. A kellemes, mágikus kikapcsolódást azonban megadta, mert ez a vérmágiás világ tényleg tetszik.
Azoknak ajánlom, akik kedvelik a kalandos fantasy regényeket. Mivel a könyv konfliktushelyzete megoldódott, akár önmagában is megállhatja a helyét.

Kiegészítés:
Victoria Scwab ezen sorozatát legalább rendesen befejezte. A trilógia másik két része (Gyülekező árnyak és A Fényigéző) már elérhető magyarul is. Én egyelőre jegelem a folytatás kérdését.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése