2018. július 17., kedd

Lisszabon - látnivalók a belvárosban

Portugáliai utazásom első célpontja maga a főváros, Lisszabon volt. Itt töltöttünk 5 napot a város és környékének felfedezésével. Hatalmas ez a város, ezért nem mondhatom, hogy minden szegletét megismertem, ám azért a főbb látnivalókat körbejártuk. Be is számolok róluk, kezdve ebben a bejegyzésben a város szívével.

Utcakép
tipikus csempézett sorház
Nem csupán Lisszabonra, hanem minden portugáliai városra jellemzőek a kanyargós, macskaköves utcák, az emelkedők és lejtők végtelen sora, a csempékkel díszített cseréptetős házak, az elszaporodott templomok, a gyönyörű virágok és a retro közlekedési eszközök. Az ember így kellemes mediterrán hangulatban mászhatja meg a macskaköves emelkedőket és szinte bárhol megállhat lefényképezni egy-egy épületet.
Mivel meglehetősen nagy városról van szó, ahol a nevezetességek nincsenek egy kupacba gyűjtve, muszáj tömegközlekedési eszközt is igénybe venni. Ehhez érdemes kártyát váltani  - minden metrómegállónál van automata - és feltölteni pénzzel (Metrójeggyel is lehet, ám az csak a metróra vonatkozik.), mert ezzel a kártyával az összes közlekedési eszköz (Még a komp is!) használható. Ráadásul a város tele van érdekes járművekkel, amelyeket csak a buli kedvéért is érdemes kipróbálni.
a sikló
Ilyen például a retro 28-as villamos, ami egyetlen picike kocsiból áll és városnéző túrához is ideális. Mi a várhoz mentünk vele és remekül megalapozta a hangulatunkat.
A másik retro közlekedési eszköz a sikló (Funicular), ami a város legmeredekebb utcáján kapaszkodik fel. Nem nagy távon halad, így gyalog is meg lehet tenni, ám ha valaki fáradt és szívesen utazik régi típusú kocsiban, érdemes kipróbálni. Picit várni kell rá, de nem annyit, mint a város legnépszerűbb liftjére.
A Santa Justa felvonó Lisszabon egyik nevezetessége és a turisták kedvence. Ez a lift a város fő sétálóutcájáról viszi fel az embereket cirka három utcával följebb a domb tetejére, ahonnan remek kilátás nyílik a városra. Az egyetlen probléma csak az, hogy rettentő hosszú a sor, rettentő lassan indítják el a liftet és maga az út alig két perc, amelyet egy rövid sétával az emelkedőn ki lehet váltani. No, de mi nem hagytuk ki, hanem másfél órát álltunk türelmesen sorban, hogy felmehessünk vele. Többet biztosan nem várnék ennyit liftre, de egyszer kipróbálni szórakoztató volt. Egyébként a lift tetején a kilátó lépcsőről is elérhető, szóval ha valaki türelmetlen típus, akkor sem fog lemaradni erről a szép városképről:
a lift

városkép napnyugtakor

jobbra háttérben a vár

Szent György vár
A Szent György vár (Castelo de Sao Jorge) a város látképének egyik meghatározó pontja. Mint minden valamire való középkori vár, dombtetőn helyezkedik el, így a panorámaképeken újra és újra feltűnik. A várból lényegében csupán a várfalak maradtak meg, de így is érdemes megtekinteni.
vártornyok és a portugál zászló
Egyrészt gyönyörű innen a kilátás a városra, a folyóra és a hidakra.
Lisszabonnak két impozáns hídja is van, az egyik Európa leghosszabb hídja, a Vasco da Gama híd, a másik pedig az Április 25. híd, amely kiköpött mása a San Franciscóban található Golden Gate hídnak.
Másrészt a városfalon belül kert van fákkal és szabadon szaladgáló pávákkal. A másik visszatérő elem Portugáliában ugyanis a páva, mert szeretik őket szabadon engedni a nevezetes kertekben. Meglehetősen szelídek, csak akkor mozdulnak arrébb, ha már az aurájukba kerültél. Ez történt azzal a pávával, akit meg akartam simogatni, ám egy kínai turista gyorsabb volt és konkrétan a csőrébe nyomta a telefonját, úgy akarta lefényképezni. A madár persze nem rajongott az ötletért és besétált a bokorba.
Harmadrészt végig lehet sétálni a várfalon. Körbesétálni egy középkori várat pedig nagy buli még úgy is, ha az embernek nincs várfetisizmusa. Nekem mondjuk van, így különösen élveztem ezt a könnyed kis túrát, még úgy is, hogy rendesen sütött a nap.
Szóval érdemes felsétálni vagy felvillamosozni a várhoz és ezt fényképekkel is tudom bizonyítani:
kilátás a várból az Április 25. hídra

séta a várfalon

és tovább, fel a toronyba

a vár kertje

Katedrális
Lisszabon katedrálisa (vagy más néven Igreja de Santa Maria Maior) kissé megbújik a házak között, ám a folyópartról, főleg a folyó túloldaláról jellegzetes részét adja a városnak. A vártól könnyedén megközelíthető és a retro villamos is elhalad mellette.
katedrális
A katedrális a 12. században épült, így ez a város első temploma. Többször átépítették, ezért az eredeti román stílus mellett gótikus elemei is vannak. Érdemes belülről is megnézi.
Mi épp a komphoz siettünk, ám amikor megláttam az utca túlsó felén, rögtön indítványoztam ide egy kitérőt. És milyen jól tettem, mert ha akkor nem kanyarodunk ide, nem biztos, hogy ismét a város ezen felére vetődünk és kimaradt volna ez a gyönyörű épület.
Belülről is igazán impozáns látványt nyújt (ingyenesen látogatható, csak egy kis része belépődíjas) a magas beltérrel, a gyönyörű ablakokkal és a díszes egyházi holmikkal.
A katedrálissal végére is értem a belváros nevezetes helyszíneinek. A többi látnivaló már kissé távolabb helyezkedik el a városközponttól és inkább a vízpart közelében összpontosul. Ezekről azonban majd egy másik bejegyzésben írok. Addig is még néhány kép a katedrálisról és zárásnak az egyik kedvenc tipikus portugál képem:
katedrális belülről

a katedrális pompája

csempék és lila virágok, ez Portugália

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése