2016. december 31., szombat

2016 könyvösszegzése

Az év vége egy kicsit mindig töprengős és nosztalgikus. Ilyenkor az ember átgondolja, mit ért el az elmúlt 365 napban, milyen terve valósult meg és milyen vár még a megvalósításra, milyen újdonságokat hozott az év vagy egyszerűen csak számba veszi a jó vagy a rossz élmények voltak-e többségben.
Nos, én nem kívánok ilyen nagy következtetéseket levonni, csak összegzem, milyen moly voltam 2016-ban.
Sajnos idén még kevesebb könyvet, szám szerint 50-et sikerült elolvasnom, ami az olvasásra fordítható szabadidőm csökkenésével volt egyenes arányban. Ebből csupán egy volt képregény (ezen jövőre változtatnom kell) és egy útikönyv.

Számszerűsítve:
50 könyv azaz 20078 elolvasott oldal
ebből 20 kötet saját tulajdonban van, két kötetet kölcsön kaptam és 28-at kedvenc könyvtáramnak köszönhettem
9 könyvet olvastam magyar szerző tollából
összesen 19 kiadótól a következő bontásban:
Könyvmolyképző - 11; Maxim - 5; Ciceró - 4; Fumax és Gabó - 3; Agave, Jaffa, Libri, Cor Leonis, Magvető, Móra, Európa, Geopen és Manó könyvek - 2; Ulpius-ház, Trivium, Nyitott Könyvműhely, Cartaphilus és Álomgyár - 1

Részletezve:

Melyik volt a leghosszabb?
A leghosszabb címet 990 oldalával a Szitakötő borostyánban joggal érdemli meg. Egyszerűen vonzódom a féltégla méretű könyvekhez...

Melyik volt a legrövidebb?
A legkurtább olvasmányom, mindössze 130  lapjával A macskaróka volt. Ez a könyv elmehetne zsebkönyvnek is.

2016-os olvasmányaim / 1
Melyik tetszett a legjobban?
Ez mindig az egyik legnehezebb kérdés, mivel meglehetősen változatos műfajokban és témákban olvasok és nem lehet összehasonlítani mondjuk egy kalandos regényt egy életrajzi kötettel. Épp ezért a legjobbnak a legemlékezetesebb könyvet választottam. Azt, amelyik kívül és belül is lenyűgözött, amelyik a leginkább igényelte, hogy rá figyeljek és semmi másra. Ez a könyv az S. Olyan különleges és egyedi, hogy 2016 legjobb olvasási élményét adta.

Melyik tetszett a legkevésbé?
Idén is nyúltam néhányszor mellé. Volt amelyikben egyszerűen csalódtam, volt amelyik felidegesített, volt amelyik nem nekem íródott, ám csak egy volt, aminek minden betűjét merő unalommal szemléltem és úgy éreztem, sosem lesz vége. A citromdíjat ezért ezúttal kapta: A varázslók.

Melyik olvasása tartott a leghosszabb ideig?
Itt említhetném a leghosszabb olvasmányomat, mivel közel ezer oldal átlapozására kell bőven idő, de nem szeretem az ismétléseket. Ráadásul, volt egy könyv, amely két kötetből állt és aminek az olvasását még tavaly kezdtem el. Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplójáról van szó. Tavaly olvastam ez első felét, idén pedig a másodikat, így több hónapig velem volt.

Melyik olvasása tartott a legrövidebb ideig?
Az idei olvasási rekordom egy nap. Egyetlen nap alatt kivégeztem két könyvet is: Itt voltam és Az álmok első könyve.

Melyik volt kölcsönkapott könyv?
Mégsem tudom elkerülni az ismétlést... Idén két könyvet kaptam kölcsön, mindkettőt Kristentől. Az egyik a már említett Szitakötő borostyánban, míg a másik a Többek által.

2016-os olvasmányaim / 2
Melyik könyv volt a legvidámabb?
A legtöbbet a Bábel olvasása közben kacarásztam. Leiner Laura mellékszereplői kifejezetten szórakoztatóak. 

Melyik könyv volt a legszomorúbb?
A legszomorúbbnak a Galambok őrizőit találtam. Nem a téma miatt, hanem mert ennek a hangulata volt a legmélabúsabb.

Melyik volt a legizgalmasabb?
A legkönnyebb kérdés, mert már megint Mark Lawrence könyvét kell mondanom. Kicsit gyanús, hogy ha izgalomról van szó, mindig az ő könyvei jutnak az eszembe... Választani azonban nem tudok, mert mind a Bolondok hercege, mind a A Hazug kulcsa izgalmas olvasmány volt.

Melyik volt a legromantikusabb?
A legromantikusabb egyértelműen a Csokoládés barack volt. Joanne Harris könyvei mindig tele vannak a romantika ízléses kellékeivel, mint egy illatos gyertya és egy csokoládéba mártott eper.

Melyik könyvet értékelik túl?
Túlértékelést a molyos statisztika alapján lehet lemérni. Az oldalon jelenleg 90%-on áll a Többek által, ami megdöbbentő túlértékelés. Ilyen arányt csak az igazán remek könyvek szoktak kapni, ez a kötet azonban távol áll ettől a kategóriától.

2016-os olvasmányaim / 3
Melyik könyvet értékelik alul?
A Macskanapló szerintem alul van értékelve 81%-ával. Főleg, ha kontrasztba állítjuk a fent említett túlértékelt kötettel. Ez a könyv ugyanis egyedi, humoros és igazán macskás, magasabb százalékot is megérdemelne.

Melyik könyvnek volt a legszebb a borítója?
Habár nagyon sok szép borítóhoz volt idén szerencsém, a legszebb közülük a Horgonyhely. Egyszerűen meseszép, rögtön beleszerettem.

Melyik könyv volt a legnagyobb csalódás?
Laurosz, mert bedőltem a borítónak és a hangzatos fülszövegnek. Egyáltalán nem azt kaptam tőle, mint amire számítottam. Csalódás volt.

Melyik könyv volt a legnagyobb meglepetés?
A legnagyobb meglepetés a Veled minden hely ragyogó volt, mivel a szép borítóval szemben ezúttal szkeptikus voltam, mint a témával kapcsolatban is. Mégis az év legnagyobb pozitív meglepetését adta.

2016-os olvasmányaim / 4
Hány új sorozatba kezdtem bele?
Csak nem tudok elszakadni a sorozatoktól, mert idén 8 olyan történetbe is belekezdtem, amelynek folytatása van. Igaz, nem mind kapcsolódik szorosan az első részhez és nem mindet fogom folytatni.

Hány sorozatot fejeztem be?
Hogy javítsak az arányokon 5 sorozat végére értem ebben az évben. Ez azért nem is rossz arány.

Nos, így állt össze a 2016-os évem könyvek szempontjából. Volt részem sok jó olvasmányban és idén is kifogtam néhány kevésbé jót. Azonban számadatok ide vagy oda, még mindig imádtam olvasni és ez 2017-ben sem fog változni.
Remélem, olvasóimnak is hasonlóan könyvekben gazdag volt az óév és lesz majd az új esztendő is.
Sikerekben gazdag, Boldog Új Évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése