2012. január 19., csütörtök

Roswell

Ezúttal egy kicsit régi sorozatról fogok írni. Számomra a Roswell igazi klasszikus. 1999-ben indult és még általánosba jártam, ha jól emlékszem, ötödikes vagy hatodikos lehettem, mikor először adták tévében. Mivel épp akkor éltem a horror és vámpír mániákus korszakomat, (Ja, nekem volt ilyen is.) egyből rácuppantam erre a sorozatra. Padtársammal, akivel mellesleg 7 teljes évig koptattuk együtt az iskolapadot, megszállott rajongók lettünk. Legalább olyan csalódottan vettük tudomásul, mikor az első évad vetítése után félbeszakadt a sorozat, mint a Dragon Ball betiltását.
Szóval nem maradt más, csak az ismétlések és a reménykedés, hogy talán egyszer folytatják.
Aztán egyik nyáron megtaláltam a folytatást az internetnek köszönhetően és még ennyi év távlatában is lázba hozott a dolog. Valamiért azonban nem néztem végig a második évadot, bizonyára más dolog vonta el figyelmemet. Most azonban bepótoltam a lemaradást.
Még Applequeennel beszéltünk róla, kiderült, hogy ő is nagy rajongó és meg is néztünk két részt, ez pedig újra fellelkesített. Végig is néztem immár hiánytalanul és nem kellett csalódnom.
Ismertető:
"A csendes, új-mexikói Roswell városkában Max Evans egy átlagos tinédzser életét élte. Egy nap azonban megmenti Liz Parker életét, szinte maga sem tudja, hogy hogyan. Liz legjobb barátnőjével Maria Deluca-val édesapja éttermében felszolgálónő. Egy nap két vendég összetűzése során, lövések dördülnek és Liz megsebesül. A csinos és fiatal Max Evans kezét a sebre téve "meggyógyítja" a pincérnőt. Megkéri, hogy ne árulja el titkát. Liz később egy ezüst kéznyomatot vél felfedezni a hasán, ahol a sebe volt. Az eset Liz-t és Max-et örökre összeköti."

Nem szeretem sci-fit sem filmben, sem könyvben, egyszerűen nem fog meg. Jobban szeretem a misztikumot, a varázslatot, mint a földönkívülieket. Nem is hiszek az UFO-kban. (UFO alatt a kis zöld vagy tudom is én milyen színű lényeket értem, akik embereket lopkodnak, meg gyorsulási versenyt játszanak az égen. Biztosan van más bolygón is élet, de ki van csukva, hogy a Földön töltsék a vakációt.) Mégis ezt a sorozatot nagyon szeretem. Kicsit nosztalgikus és olyan jól felépített, hogy most is rabul ejtett.
Megvan benne minden, ami egy jó sorozathoz kell: izgalom, rejtélyek, jó humor, változatos karakterek és szerelem. Utóbbiból talán kicsit sok is, legalábbis az én sötétlila lelkemnek.
A cselekményről csak annyit, hogy bőven van benne váratlan fordulat, lehet izgulni a kedvencekért, így aki elkezdi, garantáltan nem bírja majd abbahagyni.
Karakterek jól felépítettek és változnak, fejődnek, legalábbis a többség. Főleg Izabel és Kyle előrelépése tettszett. Utóbbit a második évadtól nagyon megkedveltem.
Max és Liz kapcsolata nekem már gyomorforgatóan nyálas. Annyit görcsölnek, hogy egy szappanopera is megirigyelné. Amúgy sem ők a kedvenc szereplőim. Idegesít Max jófiús, kimért viselkedése és Liz, ahogy folyton ő a tökéletes jó kislány.
Épp ezért a kedvenc párosom Michael és Maria.
Michael szintén tipikus karakter, hiszen ő az ügyeletes rossz fiú, míg Maria a kötelező kellék, mint a főszereplő legjobb barátnője. Mégis nekik van mélységük. Ha ők drámáznak, azt akár hétköznapi párkapcsolati balhénak is el lehet könyvelni, a Max és Liz esetében előforduló Rómeó és Júlia érzés nélkül. Szóval ők valóságosabbak, hús-vér karakterek számomra és minden hibájuk ellenére őket kedvelem a legjobban.
Érdekesség, hogy az évadok alatt (összesen 3 évadból áll a sorozat) az ő frizurájuk változott a legtöbbet. Minden évadban más és más, míg a többiek szinte alig változnak.
Amúgy azért is jó régebbi sorozatokat nézni, mert mentesek a sok reklámtól. Ebben nincsenek márkás ruhák (Maria néha elég extra a leopárdmintás dolgaival, míg Isabel a bőrszerkóival tűnik ki. Van stílusuk az biztos.), drága kocsik és legújabb mobiltelefonok. Semmi szájbarágós kampány, hogy mit vegyél meg feltétlenül a plázában, még akkor is, ha nincs is igazán szükséged rá.
A zenéje is tetszetős, Dido - Here with me jó választás volt betétdalnak. Megadja a kellő hangulatot.
Ezt a sorozatot mindenkinek csak ajánlani tudom.

Egy kis The Mortal Instruments érdekesség:
A könyvsorozat egyik rajongója készített egy számot Max Lightwood tiszteletére. Korábban írt már Alechez is egy dalt, engem mégis az előbbi fogott meg igazán. Annyira szép és megható, a hangzás és a szöveg is. Egyszerűen csodálatos:
Alice Invictus - Dust to Dust
Többen meg is jegyezték, hogy milyen szép lenne, ha az Üvegváros filmadaptációjában is szerepelne. Én csak támogatni tudom az ötletet.
No, mivel talán a fordítgatásaimnak köszönhetően több Végzet ereklyéi rajongó jár errefelé, akik talán hadilábon állnak az angol nyelvvel, lefordítom a csodaszép dal gyönyörű szövegét. Persze dalokat, verseket máshogy kellene fordítani betartva a ritmust, ehhez viszont nincs érzékem, így csak nyersen, a lényeget megragadva ültetem át magyar nyelvre.
Vigyázat, erős spoiler az Üvegvárosból! Szigorúan csak azoknak, akik már olvasták a könyvet!
Minden elismerés és tisztelet a szerzőt illeti!
"Füst kél Üvegvárosban
Ó, hogyan múlnak el a dolgok
Fehér alakok a szürke ködben
Micsoda gyönyörű napsütés, micsoda sötét nap
Kavarogva Idris egén
Nephilim hamuja, túl fiatal a halálhoz

Maxwell, Maxwell
Búcsút ajánlunk
De harcunkban nincs megállás
Te még a halálban is szolgálod az ügyet
Hűség, bátorság és bizalom
Hamu a hamunak, por a pornak (x2)

Alec könnyei hosszú, fekete tincsek mögé rejtve
Izzy sírását elnyomja a templom harangja
Jace bánatát magába fojtja
Így senki sem fogja sírni látni

Robert és Maryse még mindig túl megdöbbent hogy érezze
A fiúk hiánya túl valóságos
Ahogy Üvegváros ege megtelik
Korommal és Max füstjének hamvaival

Maxwell, Maxwell
Búcsút ajánlunk
De harcunkban nincs megállás
Te még a halálban is szolgálod az ügyet
Hűség, bátorság és bizalom
Hamu a hamunak, por a pornak (x2)

Angyal szárnyak... vigyenek haza (x4)

Maxwell, Maxwell
Búcsút ajánlunk
De harcunkban nincs megállás
Te még a halálban is szolgálod az ügyet
Hűség, bátorság és bizalom
Hamu a hamunak, por a pornak (x2)"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése