2023. december 9., szombat

Mozgóképek CXXVI.

Már megint elég nagy lemaradásba kerültem ezzel a rovattal. Úgy tűnik, ez már csak egy ilyen év...
 
Szeptemberben csupán három filmet néztem meg, vagyis ez volt eddig a filmekben legszegényebb hónapom. Nincs konkrét emlékem, hogy miért, talán csak kevés film keltette fel az érdeklődésemet, talán csak besűrűsödött az élet, vagy egyszerűen több sorozatot néztem, mint filmet. Bárhogy is történt, azért ez a három film is megérdemli az értékelést.

Zom 100: Bakancslista zombiapokalipszis idejére
"A főnöke folyton ugráltatja és éjjel-nappal dolgozik. Gyakorlatilag nem más, mint egy vállalati robot. De amikor kitör a zombilázadás, végre úgy érzi, neki is van élete!"
Ez egy japán képregény adaptációja. Az a kevés pedig, amit tudtam róla, bőven elég volt nekem, hogy érdekeljen.
A zombiapokalipszis kezd már egy kicsit lerágott lábszárcsont lenni, ám ebben a filmben kapott egy kedves csavart: Mi van, ha ez nem katasztrófa? Mi van, ha ez nem is annyira rossz dolog? A főszereplő legalábbis így kezd érezni, mikor a zombivá válás árnyékában eldönti, megteszi azokat a dolgokat, amelyekre nem volt ideje, lehetősége vagy bátorsága, mert épp egy elnyomó főnöknek ugrált reggeltől estig. Bizony, ez egy vígjáték, és bár nem mindegyik poén olyan ütős, az egész film nagyon szórakoztató. Én legalábbis jól elvoltam vele, és kifejezetten tetszett az üzenet, mi szerint legyél a saját magad ura.
Összességében tehát ez egy picike társadalomkritikával átitatott humoros és kedves történet zombikkal. Oké, a zombi cápa durva túlzás volt, de nem kell ezt a filmet komolyan venni. Kikapcsolódásra vágyóknak tudom ajánlani, főleg ha kedvelik a kissé abszurd vicceket.

Tetris
"A történet arról, hogyan jutott el a világ egyik legnépszerűbb videojátéka a játékosokhoz világszerte. Henk Rogers üzletember és Alekszej Pajitnov, a Tetris feltalálója a Szovjetunióban egyesítik erőiket, és mindent kockára tesznek azért, hogy a Tetrist eljuttassák a tömegekhez."
Játszottam valaha Tetris játékkal? Persze. Ismertem a történetét? Azt sem tudtam, hogy van neki. Ez a film így kellemesen meglepett.
Ez egy könnyed hangvételű életrajzi elemeken alapuló film. Ráadásul Taron Egerton játssza a főszerepet. Van benne minden, ami kell: nagy adag nosztalgia, kellemesen izgalmas üzleti és politikai szálak, egy csipet feszültség és kedvelhető szereplők, akiknek lehet drukkolni.
Jól szórakoztam rajta, kikapcsolt, és kedvem támadt a retró játékokhoz. Azoknak ajánlom, akik szívesen néznek filmeket a dolgok eredetéről, és nem riadnak vissza az életrajzi alkotásoktól. Játékkedvelők előnyben.

Fullmetal Alchemist
"„Az ember nem juthat semmihez anélkül, hogy ne kelljen adnia valamit cserébe. Amit megszerzünk, azzal valami egyenértékűt elveszítünk. Ez az egyenértékűség elve, az alkímia legfőbb alapszabálya”. Edward és Alphonse Elric megtapasztalhatták, hogy az egyenértékűség elve milyen kegyetlen is tud lenni, amikor elhatározták, hogy az alkímia segítségével visszahozzák elhunyt édesanyjukat. Sajnos a transzmutáció sikertelenül zárult, így Ed a jobb karját és lábát, Al pedig az egész testét elveszítette. Azonban a fiúk a legnagyobb megpróbáltatások ellenére sem adják fel, és elindulnak a világban, hogy a legendás bölcsek kövét megtalálva helyrehozzák szörnyű tévedésüket és visszakapják eredeti testüket. Ám az út nehéz megpróbáltatásokkal és ördögi mesterkedésekkel tarkított, hiszen nem ők az egyedüliek, akik meg akarják szerezni a legendás követ…
A Fullmetal Alchemist egy kifejezetten népszerű manga és anime sorozat. Anno elkezdtem nézni, de nem igazán szippantott be, így  nagyjából csak a történet feléig jutottam. Az élőszereplős változatnak mégis adtam egy esélyt, mivel a Bleach többnyire tetszett, hátha ez is megüti a lécet.
Hát, nem igazán ütötte meg. A látványvilágra nincs panaszom, nagyon szépen megcsináltak mindent a hatalmas páncéltól az alkímia alkalmazásáig. A gond inkább a történettel volt. Mivel egy hosszú sorozat elejét kellett beleszuszakolni egyetlen filmbe, több szál csak lógott a levegőben. Én láttam az eredeti művet (vagy legalábbis egy részét) így képben voltam, ki kicsoda, mi, miért érdekes, ám azok, akiknek nincs ilyen háttértudása, eléggé elveszve érezhetik magukat. Oké, felmerül a kérdés, van-e olyan, aki nem az anime megtekintése után kezd bele ebbe a filmbe, de ez nem igazán számít. Az alkotásnak akkor is kerek egésznek és teljesen érthetőnek kell lennie, ha csak olyan emberek nézik meg, akik kívülről tudják az egészet. Sőt, főleg akkor, mert a rajongónál nincs nagyobb kritikus.
Összességében, tehát bár vizuálisan egy jó alkotás, bennem nagyon sok hiányérzetet hagyott. Kizárólag nem annyira kritikus rajongóknak ajánlom.

Értékelés:
Tetris                                                                        ->   9
Zom 100: Bakancslista zombiapokalipszis idejére   ->   8
Fullmetal Alchemist                                                  ->   6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése