2023. december 31., vasárnap

Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz

Ez a könyv kifejezetten népszerű. Nagyon sokan dicsérik és elég sok helyen szembe jött már velem, így bár a krimi viszonylag távol áll tőlem, úgy gondoltam, adok neki egy esélyt.
A cím rettentően figyelemfelkeltő, és a borító is remek választás volt. 476 oldalával nem tűnik rövidnek, ám gyorsan lehet haladni vele. Illetve ez egy trilógia nyitó kötete.
Fülszöveg:
"Öt évvel ezelőtt Andie Bellt, a Little Kilton-i gimnázium diákját megölte a barátja. A rendőrség így tudja. A városban mindenki így tudja. A gyilkosság emléke azóta kísérti a kisváros lakóit, bár az élet látszólag nyugodt mederben folyik tovább. Pippa, a gimnázium egyik végzős diákja elhatározza, hogy egy iskolai projekt keretében előveszi az ügyet, és kideríti, mi történt valójában. Ő sosem hitte el, hogy Sal Singh a gyilkos. De ha nem ő az, akkor ki? És vajon meddig fogja tétlenül nézni, hogy Pippa egyre közelebb kerül a megdöbbentő igazsághoz?Kegyetlen társasjáték, ahol egy kisváros a játéktábla, és fogalmad sincs, ki nevet a végén…"
Most, hogy elolvastam ezt a könyvet, már értem, miért olyan népszerű. Ez egy tinikrimi, méghozzá a nagyon olvasmányos fajtából. A szerző jól választotta meg a narráció formáját. A szöveg egyszerre meséli el, mi történik épp a főhőssel, és ad bepillantást a főhős gondolataiba a kutatási naplóján keresztül. Ráadásul utóbbi kifejezetten kreatív oldalakat is tartalmaz, amelyek megtörik a folyószöveget. Olvasási szempontból telitalálat, mert változatos és könnyedén fenntratja a figyelmet.
Valamiért nem kifejezetten kedvelem a klasszikus krimiket, ezt a tinikönyvbe ágyazott krimit viszont kedveltem. Tetszett, hogy egy fiatal lány nyomozott, aki okos volt, ám nem túlságosan okos. Fokozatosan rakta össze a szálakat, és minden, amit tett, passzolt a korához és személyiségéhez. A főszereplő tehát kifejezetten szerethető, a motivációja tiszta és szórakoztató figyelni, mire jut a kutatásával.
A gyilkosság felderítése kellemes tempóban haladt. Mindig volt egy új nyom, új gyanúsított, hogy izgalmas maradjon, ám azt is jól bemutatta, hogy nem minden nyom vezet valahová, nem mindig van fejlődés, ami kifejezetten valóságossá tette a dolgokat.
A múlt feltárása több érdekes szálat is behozott, mint a droghasználat és a kissé elszabadult középiskolás bulik, illetve a bántalmazó kapcsolatok. A karakterek szépen fel voltak építve, mindegyik gyanúsított kellően rétegelt és izgalmas volt, illetve nagyon tetszett ahogy bemutatta, milyen könnyű megvezetni az embereket, ha arról van szó, valakit utálni kell, valakit pedig felmagasztalni. Ehhez pedig tökéletesen illett az a kisvárosi közeg, ahol a történet játszódik.
Kriminél fontos, hogy mennyire lehet következtetéseket levonni, és ez mennyire van összhangban a történet nyomozójának következtetéseivel. Itt ez elég jól el lett találva. Részben, mert a kutatási napló bejegyzései és a gyanús alakok felsorolása eléggé elvitte az olvasó gondolatait, részben mert a nyomok és következtetések végig logikusak és jól követhetőek voltak. Nem volt nagyobb ugrás, szándékos elhallgatás vagy túlzás. Az olvasó így nagyjából a főhőssel egy ütemben haladt, és csak néhány helyen lehetett előbbre látni, ám ez egyáltalán nem volt zavaró.
Na, és hogy miért tinikrimi ez a könyv? A főszereplő életkorán kívül két ok miatt. Egyrészt a gyilkosságban érintettek is tinik, tini problémákkal, másrészt van benne egy aranyos szerelmi szál. Azért aranyos, mert egyáltalán nem hátráltatja a myomozást, csak szépen meghúzódik a háttérben, mégis érezhetően jelen van. Az epilógus viszont kicsit sok volt, az én ízlésemnek túlságosan rózsaszín.
Összességében tehát számomra kellemes olvasási élményt nyújtott. Kikapcsolt, mert a cselekmény érdekes, a szereplők pedig kedvelhetők, és bár krimi, a tini-vonal miatt megmaradt a hétköznapi és kedves (már amennyire egy gyilkossági nyomozás kedves lehet) vonalon.
Bátran ajánlom azoknak, akik egy kis nyomozásra vágynak, akár kedvelik a krimit, akár nem annyira. Illetve azoknak is jó élmény lehet, akik nem hétköznapi narrációjú olvasmányt szeretnének. A tini címke pedig senkit se riasszon el, ez itt csupán egy kis bájt ad a történetnek.

Kiegészítés:
Habár trilógiáról van szó, ez a kötet szépen le van zárva. A nyomozás véget ér, a titkok kiderülnek. Azonban a gyanús alakok között akad még néhány kérdőjel, valószínűleg ez kerül majd elő a következő kötetekben. Szerencsére már mindegyik rész elérhető magyarul, így hamarosan folytatni is fogom. 
Sőt, van egy előzmény kötet is (Jó kislányok első gyilkossága), ami tavasszal fog megjelenni, és azt mutatja be, hogyan kapott rá a főhős a nyomozás ízére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése