2022. november 4., péntek

A tűz szülötte

Megláttam a könyvtárban, észrevettem rajta a sárkányt, és már vittem is haza magammal. Egy sárkányos törtrénet ugyanis mindig jól jön.
Nagyon tetszik a borító és nem csak a sárkány miatt (bár ez győzött meg) hanem, mert kifejezetten ötletesen "rejtették" el rajta a főhősöket.
448 lapjával kellemes terjedelmű olvamány, ami viszonylag rövid egységekre van tagolva, így gyorsan lehet haladni vele. Azonban nem tudok szó nélkül elmenni a rengeteg elgépelési hiba mellett, ami szinte hemzseg ebben a kötetben. Ejnye, Maxim Kiadó, ennél jobb munkát vártam.
Fülszöveg önkényesen megkurtítva:
"Annie ​és Lee még kisgyerekek voltak, amikor egy brutális felkelés megváltoztatta addigi életüket, felforgatta a világukat, és ezzel mindenkinek – még az alacsony származásúaknak is – lehetőséget adott arra, hogy egy próbát kiállva a sárkánylovasok uralkodó osztályába kerüljenek. Mindketten az új rend feltörekvő csillagai lettek annak ellenére, hogy származásuk eltérőbb nem is lehetne. Annie szegény sorsú gazdálkodó családjával sárkánytűz végzett, míg Lee arisztokrata családját forradalmárok irtották ki. Ugyanabban az árvaházban nőttek fel, és szoros barátságot kötöttek. A hét év képzés alatt azonban riválisokká váltak, mindketten a sárkánylovas flotta parancsnoki tisztére pályáztak.Amikor váratlanul felbukkannak a régi hatalom túlélői, és visszakövetelik a városukat, az új rend meginog."
Ez egy kifejezetten kellemesen kalandos sárkányos fantasy történet ifjúsági köntösben.
A cselekmény a fülszövegben is említett két főhős nézőpontjainak váltakozásával bontakozik ki. Ettől egyrészt mozgalmasabbnak érződik, még akkor is, amikor épp nem történik semmi kifejezetten izgalmas, másrészt narráció szempontjából is okos húzás volt. A két főszereplő ugyanis egyszerre barát és ellenfél, amitől az egymáshoz és az eseményekhez fűződő viszonyuk nézőpontonként is összecsap. Ez pedig érdekesebbé tette őket. A fejezetek eleji dőlt betűkkel szerdett sorok, amelyek mozaikszerűen illesztik össze a korábbi események darabjait, pedig kifejezetten izgalmasnak hatottak.
Az ifjúsági címke azért került a kötetre, mert a főszereplők tinédzserek, lényegében egy bentlakásos iskolában élnek, és igen, romantikus kapcsolatokba bonyolódnak. Mindez azonban megtratotta a kellemes hatást keltő mértéket. Még az elsődleges szerelmi szál sem vitte el a hangsúlyt, ami igazán dicséretes. Ha csak ezt a részt nézném, azt mondanám, ez egy olyan tinikönyv, amit jó olvasni, és nem kap az ember közben agyérgörcsöt a szereplőktől.
Na, de én nem ezért vettem kézbe, hanem a sárkányok miatt. Sárkányokról pedig mindig jó olvasni. Tetszett, hogy a szerző átgondolta a légi összecsapásokat és úgy általánosságban a sárkányok helyét ebben a világban. Egyszerre voltak nagyra nőtt házikedvencek és mégis többek annál. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta a sárkányok és lovasuk kapcsolatát, illetve a bizalmatlanságot, amit a többi embertől kaptak. Ez egy olyan kötet, ami sárkányok iránt rajongó olvasóknak épp ideális. (Ellentétben mondjuk Az ébredő tűzzel, ahol finoman szólva sem bánnak kedvesen velük...)
Szóval a sárkányos tartalom hozta számomra az elvárt színvonalat, és én ennyivel őszintén be is értem volna, ám szerencsére az írónő nem adta alább, és írt még hozzá egy jó cselekményt is. Ez a történet bizony remekül van felépítve. A fiatal főhősöknek olyan érdekes hátteret és megoldandó problémacsomagot adott, amit ifjúsági kötetben ritkán látni. A szerző utószavában el is mondja, honnan merített ihletet, és ez bizony érződik a történeten csupa jó értelemben. A könyv elég komplexen tárja az olvasó elé a kevesek hatalmának megdöntését, a nép uralmát és annak nehézségeit. Van itt minden a gőgős kiváltságosoktól, a vérbe fulladt forradalmon át az ideológia és a gyakorlat harcáig. A cselekmény végig következetes és okos maradt. Nagyon tetszett, ahogy a korábbi és új rezsimet szembe állította egymással. Az pedig, hogy mindezt a főhősök személyes tapsztalatain át is megismerhettük, remek húzás volt. Sok olyan kérdést feszeget a történet, amilyet ifjúsági könyvben még nem láttam. Nagyon kellemes meglepetést okozott. Ráadásul az ifjúsági címke miatt mellőzi a véres részletek elemezgetését, így az olvasó elborzadás helyett csak töpreng az okokon és következményeken, ami jó, mert ez volt a cél.
Összességében tehát ez egy okosan felépített, kellemesen kalandos fantasy történet, amiben megérdemelt helyet kapnak a sárkányok, és mellékesen az ifjúsági vonalat erősíti.
Nekem nagyon tetszett, kellemesen meglepett, mert nem számítottam ennyire összeszedett cselekményre. Bátran ajánlom mindenkinek, aki egy kalandos fantasy történetre vágyik, akár a könyv besorolásának célközönségébe tartozik, akár nem. Sárkányok kedvelőinek kötelező darab.

Kiegészítés:
A kötet egy trilógia nyitó része, így van még két kötetnyi folytatás. Mivel ez a könyv nagyon-nagyon friss, valószínűleg csak egy év múlva várható a második rész magyar megjelenése. Kíváncsian várom.
Illetve, ha valaki szeretne egy kicsit jobban belemenni egy forradalom véres részleteibe, akkor ajánlom neki a Vérrel írt ígéretek című könyvet. Szintén fantasy történet, sárkányok ugyan nincsenek benne, de egy hasonló képpel nyit, mint ez a kötet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése