2022. április 20., szerda

Kiszakadtak

A Csodaidők sorozat második része épp olyan borítóval rendelkezik, mint az első, csak ezúttal kék színben. Nekem egyébként tetszenek az egységes borítók.
416 lapjával kicsivel rövidebb az előző résznél, ám a szószedet így is elfért a végén.
Ugyanabból a könyvtárból kölcsönöztem ki, mint az első kötetet, ezért ismét egy dedikált példányhoz volt szerencsém.
Fülszöveg:
"Judy, a fiatal, különleges tehetségű nő gyerekként került a nagytekintélyű Raas családba, egyesek szerint botrányos körülmények között. A kaveni hagyományoknak megfelelően apjának, Giinnek kell férjhez adnia. Giin, a nagycsalád feje galaxis-szerte ismert üzletember és politikus. Megosztó személyiség, aki egyre szorongatottabb helyzetbe kerül a kiszakadtakkal kapcsolatos álláspontja miatt. Yaan – új nevén Paul – évekkel ezelőtt a Raas családot és ezzel a Kaven világát hagyta el, s lett kiszakadtként egy olyan hatalom magasan képzett katonája, amely régi családját is veszélyezteti.

Az ogfák vöröse című első kötetben megismert szereplők baljós, világégéssel fenyegető események közepette igyekeznek elveik szerint helytállni, s ha lehet, életbén maradni…"
A történet az első kötethez képest jó néhány évvel később veszi fel a fonalat, ám ugyanarra a három főszereplőre fókuszál. Itt már nincs szó alapozásról, a korábban elindult események gördülnek tovább, és lényegében ugyanazok a politikai küzdelmek folytatódnak. Illetve az első kötetben fenyegető jövőként újra és újra szóba kerülő háború is eléri a főhősök otthonának küszöbét.
Ebben a kötetben lényegesen hangsúlyosabb a politika, a már említett háborúval megjelenik az erőszak és a korábbi események kirakósai is kezdenek összeállni. Mindemellett kevesebb a kulturális utalás, egyrészt mert az olvasó már ismeri a szokások nagy részét, másrészt mert nincs idő elmerülni bennük az események gyorsabb tempója miatt. A cselekmény így akciódúsabb lett.
A családtörténeti jellege megmaradt a történetnek, hiszen egy család tagjai a főhősök és családi kapcsolataik hangsúlyos elemei a történetnek, mégsem éreztem olyan erőteljesnek ezt a részt. Talán, mert a politika elvonta róla a reflektorfényt, vagy talán mert a népes Raas család nagyon sok tagja gyakorlatilag statisztává vált, mivel akadtak náluk jóval érdekesebb karakterek. Ez azonban egyáltalán nem volt probléma, hiszen a "ki pontosan kinek a kicsodája" kérdéskör továbbra is mozgatja az olvasó fantáziáját.
Nézzük meg a főhősöset közelebbről külön-külön.
Judy
Judy már nem kislány, hanem kamasz, majd felnőtt nő ebben a kötetben, ez pedig elég erőteljesen megváltoztatta a személyiségét. A változás hiteles, érthető és remekül követhető, miközben megőriz valamennyit a karakter alapvető kedvességéből. Számomra mégis veszített a bájából. Judy a kapocs a családi vonalhoz, és mivel ez a vonal nála egy elrendezett házasságot jelent, nos a problémái nem igazán kötöttek le. Kicsit többet vártam tőle a saját maga sajnáltatásán és duzzogáson kívül. Remélem, a következő részben visszatér ahhoz a céltudatos kislányhoz, akinek megismertem.
Giin
Giin továbbra is az abszolút kedvenc karakterem, bár követett el néhány hibát. Még mindig az ő szála az, ami továbbviszi az eseményeket, tisztázza a politikai játszmákat, és ő az, aki megpróbálja összerakni a kirakós hiányzó darabkáit. Nagyon tetszett, hogy az első rész elején felmerült gyilkossági ügy is haladt valamennyit előre, bár olyan sokáig volt mellékszálon, hogy az olvasó már szinte el is felejtette. Giin kapcsolata Judy-val pedig egyszerűen cuki. Jó őket együtt látni. Remélem, nem hagyja magát megtörni a kötet végi eseményekkel, és okosan cselekszik majd a következő részben.
Yaan
Yaan számomra igazi meglepetés volt. Amilyen unszimpatikusan indult ebben a részben, épp olyan szimpatikussá vált a végére. Nagyon szép a karakterfejlődésének az íve. Remek utat járt be ebben a részben, és megmutatta, hogy van még benne potenciál bőven. Nem gondoltam volna, hogy egy parancsokat követő katona ennyire le fog kötni. Érdekes karakter nagyon izgalmas helyzetekben. Kifejezetten jól áll neki, hogy felnőtt. Sokkal jobban szerettem olvasni az ő részeit, mint Judy fejezeteit, ami azért nagy szó.
Összességében tehát ez egy remek folytatás volt. Izgalmas, feszültséggel teli továbbvitele a cselekménynek és érdekes fejlődése a karaktereknek. A kötet lezárása pedig ismét nagyon sok új kérdést vetett fel a folytatásra nézve. Remek húzás volt a szerzőtől.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki az első részt szerette, mert garantáltan nem fog csalódni a folytatásban. Aki pedig még nem kóstolta volna ezt a hazai csemegét, tegye meg, mert tényleg érdemes tenni vele egy próbát a sci-fi iránt érdeklődő és kevésbé érdeklődő olvasóknak is.
Kíváncsian várom, mit hoz a harmadik kötet, merre fognak fejlődni a karakterek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése