2014. január 3., péntek

Mozgóképek XVI.

Decemberben nem szakítottam sok időt a filmekre, így ezúttal csak hármat hoztam. Mindegyik egész más stílus és műfaj.

Vérmesék
"Manzoniéknak, a hírhedt maffiózó családnak mindene megvolt egészen addig míg Fred (Robert De Niro), a családfő az FBI-nak tett vallomásával három keleti-parti maffiafőnököt is rács mögé juttatott, veszélybe sodorva ezzel kicsiny famíliája hétköznapjait. 20 millió dolláros vérdíjjal a fején a tanúvédelmi program sem tűnik életbiztosításnak, de a maffia első számú ellenségének nem sok választása marad. Stansfield ügynököt (Tommy Lee Jones) bízzák meg, hogy Franciaországba telepítse Franket, feleségét Maggiet (Michelle Pfeiffer), és két vadóc kamasz gyerekét (Dianna Agron, John D'Leo)."
A bemutató alapján humorosnak és izgalmasnak tűnt, amit az akció-vígjáték besorolás is biztosítani látszott. Ezt a filmet mégsem mondanám kifejezetten viccesnek. Akad benne humor, kicsit akasztófahumor jelleggel, amiken lehet kuncogni, nekem mégsem lett jobb kedvem tőle.
Az egész filmet belengi a valóság nem épp illatos szele. A főszereplő család hiába menekül a múltja elől, képtelen megszökni. A tetteik következménye mindig utoléri őket. Ráadásul Belle mellékszála teljesen lehangoló, mert nincs benne semmi filmszerű. Ott az okos és szép lány, aki lazán lever néhány rámenős srácot és mégis sikerül egy csúnya csapdába esnie, mikor egy kis romantikára vágyik. Ezektől és a végén a drámai elemekkel fűszerezett akciótól nekem nem tűnt annyira vidámnak.
Szóval, aki kifejezetten nevetni akar, válasszon másik filmet, viszont, ha valaki maffia témára vágyik humoros és új köntösben, az mindenképpen nézze meg.

A Kelet
"Valaki nagy vállalatok vezérigazgatóira utazik: elkapja és rákényszeríti őket saját káros termékeik elfogyasztására. Az ügy felgöngyölítésével egy elit magánnyomozó irodát bíznak meg. A gyanú egy rejtélyes anarchista csoportra, a Keletre terelődik, ide kell beépülnie Sarah Moss volt FBI ügynöknek. Sarah beépül a szervezetbe, de hamarosan rájön, hogy ahogy közeledik a végelszámolás pillanata, úgy kerül egyre közelebb a szervezet vezetőihez."
Minden lassúsága ellenére ez egy érdekes film. Megkapó témát dolgoz fel, az anarchista szervezeteket, bár elég erős hippi beütést is kapnak. Ehhez pedig hozzáadja a titkos ügynök adalékot, bár nem James Bond stílusban.
Az alapötlet tehát remek, a hangulat is passzol és a lassú képsorok is illenek hozzá, mégsem tökéletes. A Kelet működése sok kérdést és furcsa foltot hagy maga után. A szereplők motivációja hol érthető, hol sajnálatra méltó. Sarah peidg egy meglehetősen idegesítő főhős a maga sztoikus zombilétével. Nagyon tetszett, hogy az anarchisták és a rájuk vadászó cég mindkét oldalát bemutatták és a vége is tökéletes lezárás volt.
Összességében tehát egy érdekes film, azoknak ajánlom, akik valami globális problémán szeretnének elmélkedni és nem bánják a lassan haladó cselekményt.

Kék ördögűző
"Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ikerpár. Az egyik forrófejű, idióta, míg a másik megfontolt, komoly, okos. Rin és Yukio egy mozi erejéig visszatérnek hozzánk. Szokásos módon, Yukio bajba kerül Rin miatt, aki még csak a megbánás legkisebb jelét sem mutatja, és még egy kis démont is magához vesz. Mindeközben a város hatalmas fesztiválra készül, amit minden 11. évben tartanak meg. A nagyszabású rendezvény azonban nem úgy alakul, ahogy eltervezték."

Egyik kedvenc animém, Ao no exorcist kiegészítő filmje.
Imádom a stílusát, a szereplőket (természetesen Rinnel az élen) és a hangulatot, ami körbelengi. Nagyon jó volt ismét elmerülni benne egy teljes mozifilm idejére.
Ez a rész olyan, mint valami különös édesség a rajongóknak. Mintha az egyik epizód nyúlna extrán hosszúra és kalandosra, amivel elhúzza a mézes madzagot, ennél azonban többet nem nyújt. A történet fő mozgatórugója, vagyis Rin vérszerinti apja és az ehhez kapcsolódó konfliktushelyzet kimaradt belőle. Ettől függetlenül jó kis cselekményt hoztak össze. A démonok megítélése itt is központi kérdés, ahogy a sorozatban már megszokhattuk. A karakterek pedig adják önmagukat, ahogy kell.
Nagyon jól szórakoztam rajta, élveztem minden percét és kedvem támadt újra végignézni az animét. Nem is tudtam, mennyire hiányzott Rin és a zűrös élete, míg el nem kezdtem nézni. Minden Ao no exorcist rajongónak kötelező!

Értékelés:
Kék ördögűző          ->   10
A Kelet                    ->    8
Vérmesék                 ->   7

3 megjegyzés:

  1. A Két ördögűző-vel engem megvettél kilóra. Szerintem érdemes újranézni a sorozatot, a filmtől függetlenül, bármikor. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na-ná, hogy érdemes újra és újra megnézni. Jó látni, hogy nem csak én vagyok nagy rajongója. :)
      Olyan jó lenne, ha kiadnák magyarul a mangát, erre szívesen beruháznék. :)

      Törlés
  2. Az tényleg jó lenne, de amíg ez csak vágyálom, addig marad az online olvasás :)

    VálaszTörlés