2022. szeptember 3., szombat

Nala, a mentett cica

 Rajongóként vettem meg ezt a könyvet, mert mikor az eredeti angol kiadás megjelent, már jó ideje követtem ezt a párost az interneten. A YouTube dobta fel nekem az egyik videót, amiben Nala a bicikli elején egyensúlyozik (kicsit merészebben, mint a könyvborítón), és azonnal megnyert. A történetüket tehát már ismertem, ám ez nem gátolt meg abban, hogy el is olvassam, sőt, hiszen lelkes könyvmoly vagyok.
Nagyon örülök, hogy a magyar kiadás megtartotta az eredeti borítót. 316 lapjával nem vastag kötet, és a végén helyet kapott egy fotómelléklet, ami kifejezetten praktikus.
Fülszöveg:
"Dean Nicholson elmeséli Nalával, a mentett cicával közös világkörüli biciklis utazásuk inspiráló kalandjait.
Amikor a harmincéves Dean elindult Skóciából, hogy körbe kerekezze a világot, az a cél vezérelte, hogy minél többet megtudjon nyugtalan bolygónkról, de arra nem számított, hogy váratlan társa révén milyen tapasztalatokat szerez majd.
Három hónappal az elutazása után Montenegró és Bosznia között a hegyekben, egy félreeső úton magára hagyott, sáros kiscicát talált. Az átható tekintetben és a kétségbeesett nyivákolásban volt valami ellenállhatatlan. Nem hagyhatta a sorsára, ezért feltette a biciklijére, majd a helyi állatorvosok segítségével kiápolta a betegségeiből.
További útja során elszakíthatatlan kötelék és barátság szövődött Dean és a macska között, akinek a Nala nevet adta. Nala kíváncsi, önálló, tele van lendülettel és kalandvággyal. A megismerkedésükről készült videót húsz millióan nézték meg, és az Instagram oldaluknak eddig 750.000 követője volt, de a szám tovább nő.
Olvashatunk arról, hogy Dean és Nala mennyi kedvességet kapnak idegenektől. Menekülttáborokat keresnek fel együtt, Európa- és Ázsia-szerte állatokat mentenek, és megtanulják, hogy a váratlan bámulatos lehet. Két íróval, Garry Jenkins-szel és a Bob, a kóbor macska alkotójával, James Bowennel együtt Dean megosztja velünk a Nalával közös utazásuk lelkesítő és szívmelengető kalandjainak kivételes történetét."
 Ez a könyv lényegében egy összefoglaló közös utazásuk első részéről. Tetszett, hogy az előzmények is helyet kaptak benne, vagyis az, hogyan indult el Dean erre az ambiciózus biciklis utazásra. A fejezetek rövidek, könnyen lehet haladni az olvasással, és mindegyik kapott egy picike illusztrációt. Ráadásul a három nagyobb egység elején van egy-egy rajzolt térkép, hogy el tudjuk helyezni az eseményeket, és lássuk az útvonalat.
Ahogy a bejegyzés elején írtam, nem volt ismeretlen számomra ez a történet, ám így is sok újdonságot tudtam meg, főleg az utazás kezdetéről. Kicsit úgy éreztem, mintha bepillantottam volna a kulisszák mögé, hiszen a nézők és követők, csak azt látják, Nala milyen ügyesen egyensúlyozik a bringán, milyen magabiztosan sétál egy ismeretlen nagyvárosban, mintha erre született volna. A könyv azonban leírja, hogy neki is meg kellett szoknia mindezt. Volt, ami először nem volt kedvére (mint a póráz) és volt, amire magától jött rá (hol a legkényelmesebb tekerés közben utazni). A könyv ettől lett hiteles számomra, hogy nem csupán a pozitív, hanem a negatívabb dolgokat is megosztotta az olvasóval. Ez ugyanis egy utazás története és nem látványos Instagram képek leírása.
Na, de milyen ez a leírás? Kellemes, gördülékeny, nem egy szépirodalmi mű, de nagyon olvasmányos. Dean megfelelő segítőket talált ehhez a könyvhöz, akik kellemessé tették a szöveget. Helyenként kicsit érzelmes, ám mindig nemes ügy érdekében, így jó élmény volt olvasni.
Kicsit úgy éreztem, mintha ez a könyv, nem csupán egy úti beszámoló volna, hanem Dean állásfoglalása néhány kérdésben. Jól szemlélteti ezt egy idézet a könyvből:
"Egy bolygónk van, és mi egy faj vagyunk rajta. Ha nem törődünk egymással, és nem működünk együtt, valószínűleg kudarcra ítéljük magunkat."
Mivel tudok azonosulni a nézeteivel, számomra ezek a gondolatok is kellemesnek hatottak. Adtak egy pozitív szemléletet a könyvnek, amit minden nehézség és helyenkénti dráma ellenére, végig megtartott.
"...a lelkem mélyén mindig is abban akartam hinni, hogy mind egyformák vagyunk. Hogy az emberi természet mégis inkább a jóra hajlik, nem a rosszra. Törökországi látogatásom csak tovább erősítette bennem ezt a nézetet – mégpedig bőven és alaposan ellátott bizonyítékokkal."
A könyv ad egy kis korképet is, mivel említésre kerül benne néhány esemény, mint például a menekültválság és a koronavírus. Így nem csupán azt mutatja meg, milyen az adott országokban élők helyzete, hanem az aktuális és globális problémákra is kitér pár mondat erejéig. Ez pedig valószínűleg néhány év távlatából is érdekessé teszi majd a könyvet.
Összességében ez egy kellemes útinapló egy szimpatikus párosról. Nekem tetszett, örülök, hogy megvettem (és ezzel kicsit támogattam Dean jótékonysági projektjeit).
Bátran ajánlom azoknak, akik szeretnek utazni, szívesen olvasnak más országokról, és szeretik az állatokat. Természetesen macskakedvelők előnyben. Azoknak pedig, akik még nem hallottak Nala és Dean párosáról, itt az ideje megismerkedni velük, akár a könyv által, akár az internetes felületeken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése