2018. december 21., péntek

Hol lehet Noel?

Többször szemeztem vele a könyvtárban, mert jókat hallottam róla. Aztán, mikor belekezdtem egy molyos kihívásba és karácsonyi könyv is kellett hozzá, rögtön tudtam, hogy ideje kézbe vennem.
A borító szép és kifejező, ráadásul nagyon csinos a kemény kötése is ezen a kisebb méretű könyvalakon. Olyan kompakt és hangulatos már a megjelenése is.
344 oldal tehát cseppet sem hosszú olvasmány, főleg hogy a fejezet között még plusz elválasztó oldalak is vannak.
Fülszöveg:
"A karácsonyi ünnepek rendszerint örömet hoznak az emberek életébe, Mark Smarttal azonban egészen más volt a helyzet. Az élet egyik csapást mérte rá a másik után: elveszítette az ösztöndíját, és ezért kimaradt a főiskoláról; szeretett édesanyja életét vesztette egy autóbaleset során; a barátnője elhagyta; most pedig, egy havas, késői November éjjelen, lerobban az autója. Egy kávézóba toppanva kér segítséget, hogy vontatót hívhasson. Odabenn egészen váratlan meglepetés várja egy gyönyörű, szokatlan nevű fiatal lány személyében, aki a kedvességével örökre megváltoztatja az életét.
Macy Wood kevés emléket őriz vér szerinti szüleiről, örökbe fogadott életének képeit pedig legszívesebben kitörölné az emlékezetéből. Egy „Noel” feliratú karácsonyfadísz jelenti az egyetlen nyomot kishúgához, akire már alig emlékszik. Ez a nyom indítja el Markkal együtt azon az úton, amelynek végén sikerül visszaszerezniük Macy múltját és a családját, amelytől réges-rég megfosztották."
A történet, ahogy a fülszöveg is sugallja, részben tipikus. Tipikusan kiszámítható, mire fog kifutni a cselekmény és tipikusan karácsonyi a szeretet ünnepe minden tartozékával. Azonban cseppet sem mondanám klisésnek és egyáltalán nem giccses.
A karakterek szerethetőek és még a negatív szereplőkben is van valami, ami megfogja az olvasót: mindegyikőjük emberi. Emberi jellemek, emberi döntésekkel és ettől, bár időként hihetetlennek tűnik a történet alakulása (igaz nincs benne semmi misztikus, legfeljebb Macy álmai), mégis valóságos marad.
A két főhős helyzete cseppet sem könnyű, ám átérezhető. Az olvasó gyorsan elkezd drukkolni nekik és reméli, hogy jobbra fordul a sorsuk, illetve vár valamilyen elégtételt is a múltban történt szörnyűségek miatt. Na, és itt jön a képbe a karácsony üzenete.
Ez a történet két okból karácsonyi. Egyrészt, mert karácsonykor játszódik, másrészt mert áthatja az ünnep pozitív légköre. 
A pozitív üzenetek a könyv lényegi részét adják. Nagyon szép gondolatok bújnak meg a sorok között nagyon szép üzenetekkel. A főhősök végül remekül, mondhatni példaértékűen oldják meg a problémáikat és ezzel teszik fel azt a bizonyos díszt a fa tetejére. Ráadásul a szerző érezhetően tudta, miről akart írni, így egyetlen felesleges lapkitöltő részlet sincs benne. Szépen összerakta, mint egy kirakóst.
Apropó szerző, a sorok gördülékenyek és a már említett kedves gondolatok nem csúsztak volna olyan jól, ha nem egy könnyed hangvételű környezetben, csak úgy mellékesen jelentek volna meg. Cseppet sem szájbarágós és ebben rejlik a bája.
Összességében ez egy kedves karácsonyi történet csupa pozitív mondanivalóval. 
Örülök, hogy elolvastam és tudom ajánlani mindenkinek, aki kellemes olvasmányra vágyik az ünnepet alatt.

Kedvcsinálónak kedvenc idézetem a könyvből:
"A dolgok, amelyek a legnagyobb gyötrelmet okozzák az életünkben, általában azért történnek, mert valami kisebb fájdalom elől menekülünk."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése