2018. december 13., csütörtök

Mozgóképek LXX.

Októberhez képest kicsit visszaesett a megtekintett filmek száma. Na, de azért így sem panaszkodhatok, mert összesen 7 filmet láttam az elmúlt hónapban és ebből ötöt moziban.

Styx
"Rike, egy középkorú európai doktornő, aki tökéletesen mintázza meg mindazt, amit a nyugati emberről gondolunk: intelligens, magabiztos, eltökélt és határozott. Régóta dédelgetett álma, hogy egyedül keljen útra vitorlásával az Atlanti-óceánon fekvő Ascension-szigetre. Az álomnyaralás gondolata hamar szertefoszlik, amikor egy hatalmas vihar után egy léket kapott halászhajó mellett találja magát. Emberek százai vannak életveszélyben. Rike olyan problémával szembesül, amelynek megoldását nem tanítják egyetemeken."
Nel barátommal mindketten nyertünk két jegyet a film premier előtti vetítésére. Ő Madonnát hívta el rá, én pedig F. barátomat. Mind a négyen nagyokat pislogva jöttünk ki a moziból és azóta többször szóba hoztuk.
A film készítői elegánsan bevállalósak voltak, mert volt bátorságuk egy aktuális és rettentően nehéz témát ennyire objektíven, mégis tanító szándékkal bemutatni. Egy csepp klisé sem volt benne, ám annál több érzelem, ami a nézőt is behúzza. Szorongtam, miközben néztem és kicsit még mindig szorongok, ha visszaemlékszem rá. Ez a szorongás pedig a tehetetlenség műve, amit mindenki átérez a főhős helyzetét látva. Zseniális film, zseniálisan gondolatébresztő és sokkal, de sokkal több embernek meg kellene néznie.
Ajánlom mindenkinek.

Bohém rapszódia

"A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden."
Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre, ahogy San Diego is. Ráadásul a  Hungarian Rhapsody olyan király filmélményt nyújtott, hogy alig vártuk az ismétlést.
Nem csalódtam, bár azért látom a film hibáit is.
Ez egy remek zenés film hatalmas slágerekkel, koncerthangulattal és egy olyan főszereplő színésszel, aki nagyon remélem szobrocskát fog kapni érte. Megérdemli.
Szóval remekül szórakoztunk, átjött a zenész élet, átjött a buli és imádtam a sok macskát. A zene meg, hát Queen, nincs ezen mit magyarázni. Csakhogy ez egy mozifilm, vagyis senki se vegye készpénznek azt, amit benne lát. A filmet a banda még élő tagjai pénzelték, így gyanúsan visszafogott rocksztár szerepében tetszelegtek. Mintha a siker és csillogás csak Freddie-re hatott volna. Nos, ezt erősen kétlem. Ráadásul az idővel is szabadosan játszottak, mert a Live Aid koncerten Mercury még nem volt beteg. Na, de kellett egy keret, egy lezárás, így én ezt betudtam filmes húzásnak.
Összességében tehát nekem nagyon tetszett, bátran tudom ajánlani mindenkinek, aki szereti a Queen zenéjét. Aki azonban teljesen valós életrajzra vágyik, ne itt keresse, mert a sarkítások rögtön szemet fognak szúrni.

Sötétben
"Katja boldog élete összeomlik, amikor férje és kisfia életüket vesztik egy robbantásban. A nő a kezdetektől meg van győződve arról, hogy a merényletet nácik követték el, de a rendőrség maffiaviszályokra, illetve muszlim vallási nézeteltérésekre gyanakszik. A friss gyász tompultsága és a bírósági tárgyalás traumatikus időszaka után Katja nem nyugszik, és saját kezébe veszi a dolgokat."
Nel barátom ajánlotta ezt a filmet és nagyon örülök, hogy megfogadtam a tanácsát.
Ez a film szintén nagyon bevállalós. Ismét egy aktuális problémát boncolgat, miközben a klasszikus bosszúfilmeket idézi és olyan drámai töltetet ad neki, hogy a néző csak pislog. Remek karakterek, remek történetvezetés és dühítő tárgyalás, vagyis minden, ami kell ehhez a cseppet sem egyszerű témához. Ráadásul, bár egyértelmű a gyilkosság miértje, nem ad választ minden felmerülő kérdésre és ezzel amennyire tud, pártatlan is marad a törökök kontra neonácik kérdésében. A lezárás szimplán tökéletes.
Ez tehát egy hiteles emberi film egy sajnos aktuális problémáról. Tudom ajánlani elsősorban drámakedvelőknek.

Mentőexpedíció
"A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni.
Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat.
A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására.
De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban."
Nagyon kíváncsi voltam, mit hoztak ki ebből a remek könyvből. Nos, egy egész jó mozit.
Aki nem olvasta a könyvet, az biztosan maradéktalanul elégedett ezzel a filmmel. A sztori rendben van, a karakterek szuperek, a látvány kellően vörös és úgy egészében szórakoztató. Aki viszont olvasta a könyvet, az a film második felére készüljön fel a hiányérzetre. Hollywood kicsit leegyszerűsítette és indokolatlanul cukrozta a történet lezárását. Ez pedig egy picikét megfeküdte a gyomromat. Az még rendben van, hogy sűrítsük a történetet, mert ami belefér egy 350 oldalas könyvbe, az nem biztos, hogy belefér 130 percbe. Az azonban cseppet sincs rendben, hogy egy teljes mértékben hiteles alapokon nyugvó (Igen, a történet minden pontja elméletben működhetne a valóságban.) sztorit valóságtól elrugaszkodott giccsel cicomázzanak. Nem, azt a vasemberes jelenetet nem tudom megbocsátani...
Összességében tehát nem rossz film, érdemes megnézni, de erősen ajánlom hozzá elolvasni a könyvet is.

Grindelwald bűntettei
"Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Katherine Waterston) valamint a legjobb szívű mugli, Jacob. Meg persze a varázslók és emberek közötti békességet gyűlölő, nagyhatalmú és mindenkin átgázoló Gellert Grindelwald (Johnny Depp)…

A Harry Potter-filmek világa újra megelevenedik, méghozzá úgy, hogy a forgatókönyvet maga a regények szerzője, J. K. Rowling írja – ezúttal már az ifjú Dumbledore is felbukkan a filmben, amely a varázstörténelem két legnagyobb mágusa, Dumbledore és Grindelwald összecsapásáig vezet"
Ez a film az év csalódása!
A Legendás állatok és megfigyelésük tetszett. Tetszett, mert megkaptam azt a kedvesen varázslatos hangulatot, amit vártam és mert nem akart szerencsétlen Harry Potterről még egy bőrt lehúzni. Akkor úgy tűnt, J. K. Rowling új varázsvizekre evezett. Csakhogy azóta vagy elment az esze, vagy valaki megátkozta, mert az a rakás kutyagumi, amit ebbe a második filmbe beleszuszakolt, felháborító.
Olyan dühös vagyok, de olyan dühös, hogy minden ismerősömre rázúdítom és hangsúlyozom nekik: Ne menj el! Ne nézd meg! Ez a film rossz!
A helyzet ugyanis az, hogy Rowling prostituálódott. A pénz és a siker érdekében képes volt magasról tenni a korábbi munkáira és megelégedett azzal, hogy néhány elvetemült rajongó figyelmét elterelje egy sármos Dumbledore karakterrel. Ennek a filmnek nincs története. Nincs főhőse, mert Salmander nagyjából annyit tesz hozzá a cselekményhez (Mondjuk az sem igazán van...) mint egy furkász. Nincs értelme, mert a lefektetett varázsvilág szabályait (amit 7 köteten és 8 filmen át alkotott meg a  szerző) szembeköpi és úgy alakítja a karaktereket, ahogy épp kedve szottyan. Mindezt a katyvaszt pedig igyekszik eltussolni néhány jól csengő varázslónévvel és pár jelenettel a Roxfortban. Szánalmas és dühítő. Nem tudom eldönteni, hogy a szerző pénzéhsége vagy az egója nagyobb. A film egyik nagy hibája ugyanis az, hogy Rowling nem forgatókönyvíró. Nem tud forgatókönyvet írni. Valaki szóljon már neki! A film nem egy regény, nem lehet egyik részről a másikra teljesen átírni. Olyan ez a legendás állatok pénznyelő, mintha az írónő menet közben találná ki, de nem csak a történet vázát, hanem a szereplők cipőjének színét is és amikor meggondolja magát, egy tollvonással átírja az egészet.
Felmerülhet a kérdés, hogy akkor miről is szól ez a film? Semmiről! Az ég világon semmiről! Szóval ne nézd meg! Ne adj ki rá pénzt! Ne támogasd ezt a pénzcsináló ördögi kört, mert Rowling sosem fog leállni! Nem kell a csalódás, higgy nekem.

Diótörő és a négy birodalom
"Clarának csupán egy kulcsra van szüksége. Egy kulcsra, aminek nincs párja, mert ez nyitja a dobozt, ami felbecsülhetetlen ajándékot rejt néhai édesanyjától. A keresztapja éves ünnepi bálján a kislány egy aranyfonálhoz jut, ami elvezeti őt az áhított kulcshoz – aminek rögvest nyoma is vész egy különös, rejtelmes párhuzamos világban. Odaát Clara találkozik egy Philip nevű katonával, egy sereg egérrel és három birodalom kormányzóival. Clarának és Philipnek az ominózus negyedik birodalom területére kell merészkedniük, amit egy zsarnok irányít, hogy visszaszerezzék a kulcsot és visszaállítsák a harmóniát e bizonytalan világban."
Queen B. barátommal néztem meg ezt a filmet. Mindketten szeretjük a Diótörőt és karácsonyalapozó mozizásnak pont ideális volt.
Ez egy mese, méghozzá a klasszikus mese elképzelt folytatása. Minden benne van, ami egy meséhez kell, bátor főhős, jó és rossz karakterek, cuki figurák (Imádtam azt az egeret!) és egy csipet karácsony és család. Mondhatnám azt is, hogy klisés, mert teljes mértékben kiszámítható és nem mondott semmi újat, de nem teszem. Nem teszem, mert nem én vagyok a célközönség, hanem a gyerekek. Nekik pedig tetszeni fog a kulcstolvaj egér és drukkolni fognak, hogy a főhős legyőzze a nagyra nőtt ólomkatonákat.
Szóval elsősorban gyerekeknek ajánlom, de mesekedvelő felnőttek is megnézhetik. Könnyed délutáni matiné.

A ház, amit Jack épített

"A hetvenes-nyolcvanas évek Amerikájában követjük Jack (Matt Dillon), a sorozatgyilkos öt gyilkosságának történetét. A kiemelkedő intelligenciájú férfi maga mesél a tizenkét év leforgása alatt megtörtént, tetszőlegesen kiválasztott rémtetteiről, sorozatgyilkossá érésének állomásairól."
Nel barátom nagyon kíváncsi volt erre a filmre és nyert is két jegyet a premier előtti vetítésre. Mivel minden filmre kapható vagyok, elmentem vele. Felkészített, hogy durva lesz, főleg ha még nem láttam olyan filmet, amit Lars von Tier készített. Hát, nem mondom, hogy egyszerű film, de tetszett.
Tetszett, mert bár a történet rettentő morbid, valahol nagyon hiteles és baromira szórakoztató. Persze csak akkor, ha az ember bírja a sötét, szuroksötét humort. Olyan simán és gördülékenyen mutatta be mit játszódhat le egy pszichopata sorozatgyilkos fejében, hogy az félelmetes. Ráadásul mindezt megpróbálta minél valóságosabban ábrázolni és csak a film végén kalandozott el csöppet a fikció felé. Nem véletlen a 18-as karika, durvább horror ez, mint bármelyik tucat vérpermetes alkotás. Ez az erőszak ugyanis inkább lelkileg terheli meg a nézőt és nem fizikailag. Szóval erős idegzetre szükség van hozzá. A történet lezárása cseppet kaotikus, mert tele van utalással, amit vagy ért az ember, vagy nem, de megfelel a történetnek.
Összességében nekem nagyon tetszett. Valószínűleg én is beteg vagyok, mert a film nagy részén jókat nevettem, annyira abszurd volt, így kifejezetten szórakoztatónak találtam.
Azoknak ajánlom, akik egy jó horrora vágynak. Szigorúan 18 év felett és szigorúan akkor, ha kellően sötét a humoruk és van gyomruk az erőszakhoz. Tényleg durva jelenetek vannak benne, ha valaki érzékenyebb lelkű, inkább ne nézze meg.

Értékelés:
Styx                                          ->  10
Bohém rapszódia                     ->   10
A ház,a mit Jack épített           ->   9
Sötétben                                   ->   8
Mentőexpedíció                       ->   7
Diótörő és a négy birodalom   ->   6
Grindelwald bűntettei              ->   3

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése