2015. június 11., csütörtök

Bazi nagy francia lagzik

Tegnap este moziban voltam. Államvizsga után kellett valami feszültséglevezető, ünneplő dolog, így a választásom egy francia vígjátékra esett.
Szeretem a francia filmeket, Christian Clavier filmjei pedig zseniálisak, így nagy elvárásokkal ültem be rá és bár nagyon fáradt voltam (mozi előtt Queen B.-vel kávéztunk és majdnem bealudtam az isteni mokkám fölött...) cseppet sem csalódtam, sőt. 
Ez a film zseniális!
Ismertető:
"Claude Verneuil és felesége, Marie katolikus szellemben nevelték fel négy lányukat, Isabelle-t, Odile-t, Ségolene-t és Laure-t. A három legidősebb közülük már megházasodott, szüleik legnagyobb tragédiájára mindegyikük más-más vallású és etnikumú, szefárd zsidó, muszlim arab és kínai férjekhez. A Verneiul szülők mindent megtesznek azért, hogy azt láttassák, elfogadják vejeiket, de nehezükre esik tagadni előítéleteiket: a családi összejövetelek így csupa kellemetlenséget tartogatnak számukra. A házaspár utolsó reménye a legfiatalabb lányukban van, és azt remélik, hogy Laure egy napon majd egy katolikus férfit visz haza bemutatni a családnak. Elkeseredésükben a család régi barátjának agglegény fiát is megpróbálják összeboronálni lányukat. Nem tudják, hogy Laure-nak már van egy választottja, akihez hozzá is szeretne menni feleségül. Amikor Laure bejelenti nekik, hogy választottja katolikus és Charles-nak hívják, a szülők fellélegeznek, és még azt is elnézik neki, hogy a férfi színészként dolgozik. Az első találkozáskor azonban döbbenten veszik tudomásuk, hogy a férfi színes bőrű bevándorló, szülei Afrikában élnek."
Az ismertető ránézésre sokat elárul, de szerencsére nem így van. Ez a film ugyanis jóval több, mint egy szokványos "bazi nagy lagzi" és nem is értem, miért pont ezt a magyar címet kapta.
Az alaphelyzet egyértelmű, konzervatív, katolikus szülők próbálnak megbirkózni multikulturális vejeikkel és az egész család igyekszik nem megölni egymást a nagy családi banzájok során. A vicces konfliktusok és sztereotip megjegyzések tehát borítékolva vannak, mégsem válik a film erőltetetté, sértővé, vagy bugyutává. Talán, mert francia és a francia humorban van valami finomság és báj. Ízlésesen van tálalva a kultúrák és vallások összeütköztetése. Inkább csipkelődésnek vagy kóstolgatásnak mondanám, ahogy a szereplők beszólnak egymásnak. 
A film ezért végig vicces, legyen a néző bármilyen vallású és nációhoz tartozó, garantáltan végigvihogja az egészet. Régen nevettem ennyit. Azonban nem egyedül a szórakoztatás a cél, hanem az üzenet is.
Egyrészt ott a filmben az előítélet, az elzárkózás az idegennel szemben, amit remekül bemutat. Valahol érthető a szülők aggodalma, hiszen a hagyományos családképüktől ez a sokféleség elég távol áll. Ráadásul a bevándorlók elleni hangulatot is tükrözi, ami egyébként teljesen normális reakció. Mert tolerancia ide vagy oda, előbb meg kell ismerni másokat és csak utána lehet elfogadni őket, egyszerűen nem megy zsigerből. Az ellenszenvet tehát jól és emészthetően viszi a vászonra. Ugyanakkor ott a másik oldal is, vagyis az elfogadás. 
a vejek: arab, zsidó, kínai és fekete
Nagyon tetszett, ahogy a szereplők rájöttek, ha egy családhoz akarnak tartozni, mindenkinek engednie kell és amint figyeltek a másikra a zsigeri védekezés helyett, máris egész más lett a helyzet.
Szóval a film megmutatja, milyen ha elítélünk valakit a vallása, bőrszíne, származása miatt és milyen, ha ezt megpróbáljuk elfogadni. Mert a cél mindenkinél ugyanaz, a boldogság és a szeretet nem nézi a külső jegyeket. Ráadásul az ellenszenv és elfogadás nem csupán egyik oldal kiváltsága, hanem kölcsönös dolog és ez szintén remekül átjön a filmből. Mert ebben a családban bizony mindenkinek vannak előítéletei a másikkal szemben, így a harmónia nem csupán egy emberen, hanem mindenkin egyszerre múlik.
Összességében tehát ez egy nagyszerű film remek színészekkel, zseniális szöveggel és történettel. Rendkívül szórakoztató és csupa pozitív nyomot hagy az emberben.
Mindenkinek ajánlom. Ezt egyszerűen látni kell. Zseniális!

A filmről eszembe jutott egy dal: Ska P - Mestizaje
Mert más kultúrák és vallások tiszteletben tartása nem egyenlő a sajátunk feladásával.

7 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy jó film. A címe eléggé elvette a kedvemet tőle, de akkor kap még 1 esélyt. :)
    Államvizsgához már gratulálhatok? .)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem az előzetest, ezt a filmet muszáj lesz látnom. :D

      Törlés
    2. A címválasztás nem a legszerencsésebb, nekem se tetszik, de a film remek. Mindenképpen nézd meg! :)
      Igen, lehet gratulálni. ^^

      Törlés
    3. Már biztosan megnézem, a hely és időpont viszont még számomra sem ismert. :D

      Hát akkor fogadd gratulációmat, sok sikert és örömet kívánok, valamint macskákat és jó könyveket! :D :3

      Törlés
  2. Jelentem megnézve. Nem egyszer nevettem rajta hangosan, igazán jól megcsinálták ezt a filmet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett, bár az ízlésünk hasonlóságából adódóan nem is vártam mást. :)

      Törlés