2015. június 6., szombat

Mozgóképek XXXIII.

Az elmúlt hónapban sikerült kicsit több időt szakítanom filmekre. Egyszer voltam moziban (Danny Collins) és otthon kényelmében is szántam időt négy filmre. Ez a négy film pedig igazán változatos képet mutat mindenféle tekintetben.

A hangok
"Jerry egy igazán kedves fickó, aki némi mentális zavarral küzd. Házi kedvencei igyekeznek őt folyamatosan befolyásolni, ki így, ki úgy. Macskája, Mr. Whiskers a legsötétebb énjét igyekszik előhozni a zavart fiúnak, míg Bosco, a kutyája, igyekszik őt jó irányba terelni."
Ez egy beteg film, de nem a rossz értelemben.
A bemutatója alapján egyértelmű volt, hogy akasztófahumorral játszik és kifejezetten tetszett, hogy a rosszra csábító macska és a kissé naiv de jószívű kutya mutatta be a főhős két énjét. Szóval az alapkoncepció nagyon el van találva, mégis kevésnek éreztem. Sokkal több poént ki lehetett volna hozni belőle (vagy nem kellett volna megnézni az előzetest, ami szinte mindet előre ellőtte) és talán keveset voltak a porondon az állatok, de így is átadta a lényeget. A néző ugyanis tökéletesen tisztában van vele, hogy egy beteg elme víziót nézi és ezt a képi világ remekül támasztja alá. 
Szóval, bár lehetett volna jobb is, összességében elnyerte tetszésemet és bátran ajánlom mindenkinek, aki kedveli a fekete humort.

Belle
"A 18. században járunk Angliában. Dido Elizabeth Belle egy angol tiszt és egy rabszolga gyermeke. Az admirális családja természetesen elképed a hír a hallatán és még nagyobb lesz a döbbenet, amikor az úriember visszatér a tengerre, de meghagyja, hogy lányát úgy neveljék, mint egy arisztokratát."
Nagyon szeretem a kosztümös drámákat, így ez a film pont az én ízlésemnek való.
Habár valós eseményeket és személyeket használ, maga a történet fikció, de ez nem von le semmit a bájából. Akad itt minden a társadalmi előítéletektől, a rangon át a politikáig és mindezt egy csipetnyi romantikával fűszerezik meg. A látványvilágra és a hangulatára nem lehet panasz, remekül visszaadja a korszakot és az üzenet is impozáns. 
Nekem nagyon tetszett, és bár a műfajban láttam már jobbat is, mindenkinek csak ajánlani tudom. Kosztümös filmek  és romantikus drámák rajongói előnyben.

Adaline varázslatos élete
"A film a 29 éves Adaline varázslatos életét meséli el, aki egy majdnem végzetes baleset után nem öregszik tovább. A 20. században a lány egy nagy világkörüli utazásba fog, miközben megőrzi titkát. Azonban találkozik egy férfival, aki mindörökre megváltoztatja életét."
Nagyon kíváncsi voltam erre a filmre. Egyrészt Blake Lively miatt (igen, még én is néztem a Gossip Girl-t...), másrészt a történet egyértelmű bájából adódóan.
Be kell vallanom, cseppet csalódtam. Az alapötlet zseniális és nagyon tetszett, ahogy fokozatosan felbontották apróbb képekkel a főhősnő hosszú múltját, mégis eléggé lassúnak találtam. Jóval több kalandozást elbírt volna a múltban és bár a kutya kapcsán remekül érzékeltette a halhatatlanság problematikáját, a végére lecsapta. Romantikus meséről van szó, így nem kellene magas elvárásokat állítanom elé, mégis úgy érzem, egy ilyen remek történetet kevesebb cukorral is lehetett volna tálalni.
Összességében nem volt rossz, de nem is volt maradandó. Azoknak ajánlom, akik könnyed, romantikus filmre vágynak, számukra tökéletes lesz.

Jupiter felemelkedése
"Jupiter Jones (Mila Kunis) éjszaka született, és a jelek az mutatták, kivételesen nagy jövő áll előtte. Ám ez a jövő nem akar megérkezni: a lány hiába álmodozik, csupán vécéket takaríthat. Ám váratlanul megjelenik Caine (Channing Tatum), és mindent megváltoztat. A genetikailag átalakított ex-szuperkatona egyetlen okból jött a Földre: hogy magával vigye Jupitert, akinek genetikus kódja földönkívüli örökséget rejt. A jóslat talán igaz volt. Talán valóra is válik. Ám a világ kibillent egyensúlyát helyreállítani szinte lehetetlen feladat még a kiválasztottnak is."
Őszintén nem tudom, mi ütött belém, amikor erre a filmre vetemedtem. Fáradt voltam, kellett valami, amit este bámulhatok gondolkodás nélkül és nem találtam jobbat. Több mentségem nincs.
Ez a film ugyanis borzalmas. Olyan szinten borzalmas, hogy egy deka pozitívumot nem tudok felhozni mellette. (Nem, nem kedvelem Channing Tatumt és nem, ebben a filmben nem sárkányok vannak, hanem sárkányszerű izék...)  A történet bugyuta, a szereplők klisék a klisék négyzetén, a látvány még elment, de azok a sci-fi elemek fájdalmasak voltak. A légkorcsolyán szétröhögtem a fejemet, a rendőrszerű egység tagjait, mintha egy sci-fi sorozat statisztáiból szedték volna össze és a bürokrácia kifigurázása már lerágott őskövület. A szereplők vagy unalmasak vagy idegesítőek a fő gonosszal az élen, akit lehetetlen komolyan venni és annyira tűnik veszélyesnek, mint egy kölyökpudli. A románc merő unalom és a film vége klisé a hatodikon egy nagy adag porcukros vattacukorral, hogy a néző még émelyegjen is tőle.
Tehát nem tetszett és óva intek tőle mindenkit, mert ez a film gagyi és nem érdemes rá időt szánni.

Értékelés:
Belle                                      ->  9
Adaline varázslatos élete      ->  8
A hangok                              ->  7
Jupiter felemelkedése           ->  4

Zárszónak hoztam egy megkapó muzsikát Adaline életéből:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése