2014. június 27., péntek

Így neveld a sárkányodat 2.

Imádom a sárkányokat, ez nyílt titok. Az Így neveld a sárkányodat pedig egy remek mese, ami nagyon tetszett és már többször is megnéztem. Épp ezért, mikor megtudtam, hogy folytatást terveznek, azonnal érdekelni kezdett.
Fenntartásaim viszont voltak, mivel a második részt nehéz jól megcsinálni, hiszen ott az előzmény magas elvárása. Az esetek többségében a második filmet nem szoktam annyira szeretni, mint az elsőt. Mégis úgy éreztem, nekem ezt akkor is látnom kell. Ha pedig megnézem, meg is adom a módját: széles vásznon, 3D-ben.
Nagy örömmel jelentem, nem csalódtam, sőt, imádtam!
Ismertető:
"Hablaty körül mindig történik valami izgalmas. A viking sárkánybűvölő és tűzokádó barátja, Fogatlan visszatér, de úgy, hogy abba beleremeg a Hibbant-sziget. Amíg Astrid, Takonypóc meg a többiek sárkányversenyekkel múlatják az időt, az immár elválaszthatatlan páros meghódítja a tágas eget. Egyre magasabbra, egyre messzebb merészkednek, olyan tájakra jutnak, ahol nem járt még viking.Így fedeznek fel egy titkos jégbarlangot, melyben több száz idomítatlan sárkány fészkel. A tűzköpő fenevadaktól Hablaty nem ijedne meg, ám a barlang őre, a titokzatos sárkánylovas már komolyabb ellenfélnek tűnik. Hablatyék miatta keverednek bele életük legnagyobb háborúságába: a rájuk váró nagy csatán nemcsak az ő életük múlik, hanem az emberek és sárkányok jövője is."
Ez a film pont olyan nagyszerű, mint az előző. Kerek, egész, önálló története van és csak pluszt ad neki, hogy a néző már ismeri a szereplőket és az előzményeket. 
Szerintem, a legtöbb második rész ott bukik el, hogy az elsőt akarja másolni és nem mer újítani, vagy ha mégis újít, azzal felülírja az előzményt. Itt viszont a készítők remek munkát végeztek. 
Öt év telt el az első film óta és ez az öt év látszik. Látszik a szereplőkön - idősödtek, csiszolódtak, változtak, ahogy kell -, és látszik a konfliktushelyzeten is. Még mindig egy aranyos mese kedves humorral és sok bohókás szereplővel, valahogy mégis komolyabb a hangulata. Hablaty felnőtt, ami nem csak a külsején látszik meg, hanem a problémáin is. Míg az előző filmben az apjának akart megfelelni, itt már nem foglalkoztatta mások véleménye, azt kereste, hogyan felelhet meg önmagának. Ettől függetlenül megtartotta egyéniségét, ha úgy tetszik, hablatyságát.
A történet tehát felveszi az előző film végének fonalát és halad előre. Nem szívesen árulnék el semmit a cselekményről, így csak annyit mondhatok, izgalmas és sokkal több benne a drámai elem, icipicit komolyabb, felnőttesebb lett.
No, de felnőtté válás ide vagy oda, ez akkor is egy nagyon aranyos mese. A szereplők szerethetők és a szövegük lehengerlő. A sárkányok változatosak, színesek és látványosak, főleg repülés közben. A sztori kalandos és a végkifejlet felteszi rá a pontot, mert jó meseként tanulsága, mondandója van.
Grafikára nem lehet panasz. Nagyon tetszett, ahogy öregítették a főszereplő srácokat, és hogy még több fajta sárkányt kreáltak. A képi világ színes és szép, különösen a légi képeknél. A sárkányok egymás közötti viselkedéséért pedig hatalmas piros pont jár.
Fogatlan még mindig hihetetlenül aranyos. Kissé macskás, de pont ettől bájos. A barátsága a főhőssel pedig igazán szórakoztató és szívmelengető. Jó csapatot alkotnak. És azok a nagy zöld szemek! Imádom!
A zene is rendben volt, két dal különösen megtetszett. (A bejegyzés alján be is szúrom őket.)
Összességében tehát egy nagyszerű mese. Nagyon tetszett és nagyon örülök, hogy moziban néztem meg. Az ilyen alkotások megérdemlik a széles vásznat. Kedvencem lett, ahogy az előző film is.
Csak ajánlani tudom kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ez a mese mindenkihez szól és garantált szórakozást nyújt. Mese- és sárkányrajongóknak kötelező!


2 megjegyzés:

  1. Jó látni másokat is, akik szeretik a sárkányokat. A filmeket pedig imádtam. A zene, ami tetszett, nem lep meg, nekem is ez a kettő lett a kedvencem - a No one goes-t rongyosra hallgatom a film óta. Amit fogatlanor mondtál, hogy macskás, tényleg, fel sem tűnt eddig, de most hogy jobban megnézem, tényleg. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ezt a mesét egyszerűen nem lehet nem szeretni. :)

      Törlés