2021. december 19., vasárnap

Mort

A Mannák trilógiája után szerettem volna olvasni még valamit Terry Prachett tollából.  A Korongvilág talán a legismertebb munkája, ám olyan sok kötetből áll, hogy nagy volt a bőség zavara, mégis melyikkel kezdjem. Végül a Halál sorozat (5 kötet összesen) első részével tettem egy próbát.
Valamit kezdeni kellene a Pratchett könyvek borítóival, mert nem épp a legjobbak. Oké, passzol a cselekményhez, színes meg minden, de egyáltalán nem csábító. Némelyik lény kifejezetten csúnya rajtuk, így ha az olvasó nem ismeri a szerző munkáit, nem biztos, hogy kedvet kap hozzájuk.
Ez a kötet alig 300 oldal szóval nem egy terjedelmes olvasmány.
Fülszöveg:
"A Halál előbb-utóbb mindenkiért eljön a Korongvilágon. És Mortért egy olyan ajánlattal jön el, amelyet a fiatalember nem utasíthat vissza. (Szó szerint nem utasíthatja vissza, mert a meghalás nem feltétele az alkunak). Igazából egy meglehetősen jó ajánlatról van szó. Mortnak a Halál inasaként ingyen szállás és ellátás jár. Használhatja a céges lovat. És egyáltalán nem kell majd szabadságot kivennie a családtagok temetésére. De az ifjú Mort az egyértelmű előnyök ellenére szép lassan felfedezi, hogy komoly hátulütői is vannak annak, ha az ember a Kaszásnak dolgozik… mert a tökéletes állás könnyen az ember szerelmi életének gyilkosává válhat."
Aki olvasott már a szerzőtől, az tudja, hogy humoros a stílusa. Kissé abszurd, kissé sötét és nagyon angol, de humoros. Valakinek vagy tetszik ez a stílus, vagy nem. Én inkább az előbbi kategóriába tartozom, bár volt néhány pont, ahol cseppet soknak éreztem. Mármint néhány jól elsütött poén szuper, de amikor egyik poén jön a másik után és gyakorlatilag a poén az alapja a cselekménynek, egy idő után túl sok lesz. Nem lehet magállni egy jót kuncogni egy-egy elmés megjegyzésen, mert már jön is a következő és a következő. Szóval a kevesebb néha több mondás itt is érvényesült volna.
"…körülbelül akkora várható élethosszal rendelkezik, mint egy háromlábú sündisznó a hatsávos autópályán."
Az alapötlet egyébként zseniális, a Halál inast fogad, mert kicsit elege van a munkájából, kipróbálna valami mást. Persze a haláli meló nem épp könnyű, az inasnak pedig megvannak a sajátos ötletei egy-egy problémára, így a konfliktus borítékolva van.
A történet helyszínét a Korongvilág adja, ami egy középkori fantasy, és egyáltalán nem veszi magát komolyan. Van itt minden a királylánytól a varázslóig, ám minden karakter egy kissé paródiája önmagának. Ebből adódik a kötet legtöbb poénja és a párbeszédek humora. Mivel ez az első olvasmányom a Korongvilágban, kifejezetten élveztem a háttérre vonatkozó információkat. 
A cselekmény tehát érdekes, a Halál pedig kifejezetten szórakoztató. A főhős Mort is egy szórakoztató figura, bár helyenként nem egyértelműek a motivációi. Szóval olvasni ezt a könyvet élvezetes, mert könnyed kikapcsolódást nyújt.
"Az összesereglett társaság egy emberként hagyta abba a csevegést, és bámult rá azzal a becsületes, falusi tekintettel, amely azt sugallja, hogy már két gombostűért fejbe csapnak egy lapáttal, és tetemed a trágyadomb alá temetik a telihold fényénél."
Egyetlen problémám volt csupán ezzel a könyvvel, a vége. A cselekményszálak lassan, már-már komótosan haladtak egy nagy probléma felé, és ezt jó volt olvasni. Aztán a probléma berúgta az ajtót, és a szereplők megkergültek, az események kusza és gyors fordulatokat vettek, így a történet vége összecsapott és megalapozatlan lett. Ennek pedig két oka volt. Az egyik, hogy az egyébként nagyon jó fej Halál elkezdte hozni sötét formáját, ami nem állt jól neki. A másik pedig a főhős indokolatlan szerelmi élete volt. Oké, hogy ez vezetett el a legfőbb konfliktushoz (az még szórakoztató is volt), de hogy a végére cukorszirupot és cseresznyét is kapott a tetejére, már több volt, mint sok. Ráadásul ez a "szerelmi szál" úgy tűnt fel, mint cápa az édesvizű tóban, senki sem számított rá. Szóval nem teljesen értettem, mi történt a végére.
"– Maga fogja elsüllyeszteni a hajót? – kérdezte.
A Halál láthatóan elszörnyedt.
– DEHOGY! A HAJÓZÁSI SZAKÉRTELEM HIÁNYA, A SEKÉLY VÍZ ÉS AZ ELLENSZÉL LESZ AZ OKA."

Összességében tehát ez egy szórakoztató olvasmány nem annyira szórakoztató lezárással. Megkaptam tőle azt, amit a szerzőtől vártam, így ha valaki egy humoros történetre vágyik, tudom ajánlani. 
Nem bántam meg, hogy ezzel a kötettel kezdtem bele a Korongvilágba, ám nem biztos, hogy a következő Halálról szóló kötettel fogom folytatni. A mágusok kifejezetten szimpatikusak voltak, így lehet elkalandozom ebbe az irányba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése