2017. március 18., szombat

Pusztító mágia

Találomra vettem ki a könyvtárból ezt a kötetet, bár a borító cseppet sem nyerte el a tetszésemet cica ide vagy oda. Fülszöveg alapján ígéretesnek tűnt, kalandosnak és akciósnak.
Mindössze 320 oldal, így gyorsan végig lehet lapozni mágikus segítség nélkül is.
Fülszöveg:
"Amikor a mágia kerekedik felül, leállnak az autók, nem működnek a fegyverek, a tudásra és gazdagságra vágyó Halottidézők pedig tudatukkal irányítják a vérszomjas vámpírokat. Amikor azonban a technológia kerekedik felül, semmilyen varázsige nem védi meg többé az otthonunkat a szörnyetegektől. Kate Daniels paranormális ügyek felgöngyölítésével megbízott zsoldosként szolgál. A szókimondó lány kissé túlságosan is bízik a kardja erejében. Mivel az ereiben mágia csordogál, maga is bármikor halálos célponttá válhat. Amikor gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered."
Kedvelem a mágiával fűszerezett akciót és nagyon tudom értékelni az eredeti ötleteket. Egy vagány csaj hőhős pedig általában hamar megnyer magának. Szóval minden adva volt, hogy szeressem ezt a könyvet. Legalábbis elméletben...
Nem mondom, hogy túl sok elvárásom lett volna, de így sem azt kaptam, amit vártam. Ez a könyv kidolgozatlan. Az írónő tudta, mihez kell nyúlni, mivel lehet felkelteni a fantasy kedvelő olvasók figyelmét és azt is tudta, mi kell egy szerethető főhőshöz. Csakhogy tudni nem elég, alkalmazni is kellene és itt van az a bizonyos zombicsont elásva.
A háttérvilág kiforratlan. Oké, sorozat első részéről van szó, nem kell mindent tudni és érteni, mégis szükséges, hogy valamennyire összeálljon a kép. Ez azonban nem történt meg. Nem tudni, miért váltakozik a technika és a mágia, egyáltalán miért zárja ki egyik a másikat és hogy egy mezei ember hogyan tud ehhez alkalmazkodni. Apropó ember, fél kezemen meg tudom számolni a kötetben felbukkanó homo sapiens sapienseket. Mintha ez a világ csak halottidézőkből és alakváltókból állna. Na, és ha már természetfeletti lények, ott is elég sok a sötét folt, a mágia mikéntjéről és miértjéről nem is beszélve. Szóval, bár az ötlet kreatív, a megvalósítás egy újszülött vérbambi reszkető lábainak szilárdságán áll.
A cselekmény végig pörgött, de itt is elég hézagosnak bizonyult. Mivel a központi konfliktushelyzet egy nyomozás, kicsit többet vártam a felderítésből. A főhős azonban többnyire keménykedett vagy egyszerűen belesodródott a bajba. A nyomozás zsákutcája pedig annyira látványos zsákutca volt, hogy csak a hatalmas neontábla hiányzott róla. Nem igazán futottak össze a szálak és nem igazán tudott megvezetni az írónő, bár a gyilkos kilétére nem jöttem rá. Mondjuk nem is nagyon hatott meg, mikor fény derült rá, mert olyan volt, mint egy erőszakkal belepasszírozott kirakós darabka. A szálak tehát kusza halmazban maradtak, mint gombolyag egy vérszomjas kiscica után.
A főhősnő sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Kate annyira vagány, kemény és tökös akar lenni, hogy az már fájdalmasan görcsös. Az állandó erőfitogtatása idegesítő és bár nagyon kedvelem a szókimondó, sőt nagy pofájú karaktereket, ez a szájkarate inkább untatott. Sajnos, a hölgy pont nem a megfelelő időpontban kezd el feleselni és ez a feleselés is eléggé vérszegény. Időnként pedig nem tudtam eldönteni a motivációját, mert a tettei és a szavai cseppet sem voltak összhangban. A "romantikus" szálat meg inkább hagyjuk, úgysem érdekli a farkasbolhát sem.
Összességében tehát ez a könyv egy kreatív ötlet vérszegény megvalósítása. Sokkal-sokkal-sokkal kidolgozottabb és élvezhetőbb is lehetett volna, így viszont belesüppedt a középszerű fantasy történetek ingoványos mocsarába. Cseppet sem győzött meg.
Azoknak ajánlom, akik még nem sokat olvastak a fantasy palettáról, akiknek nincsenek konkrét elvárásaik az erős női karakterek iránt és akiket nem zavarnak a fekete lyukak. Ők valószínűleg élvezni fogják azt a pár órát, míg végiglapozzák. Könnyed délutáni kikapcsolódásnak elmegy.

Kiegészítés:
Ahogy említettem, sorozat első részéről van szó. Méghozzá egy rettentően hosszú sorozatéról, ami eddig 9 kötetre rúg és több kiegészítő történettel is rendelkezik. Nos, ez a terjedelem lehetőséget ad arra, hogy az írónő rendesen kibontakoztassa a világot és megmagyarázza a tucatnyi kérdést, ami egy kötet alatt felmerült az olvasóban. Csakhogy tartok tőle, az elmélet ismét csak elmélet marad. Azért adok majd még egy esélyt a második könyvnek, Magic Burns. Igaz, a magyar megjelenési dátumáról még nincs hír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése