2017. január 13., péntek

ReLIFE

Ez egy egyszerre szokványos és különc anime.
Ha be kellene kategorizálnom, azt mondanám rá, hogy tipikus iskolai élettel foglalkozó, könnyed, romantikus alkotás. Viszont van egy nagyon kreatív alaptörténete, amitől kissé kiválik a kategória tömegéből.
Ismertető:
"Kaizaki Arata egy munkahelyi traumát követően nem találja a helyét az életben, ezért rész vesz egy terápiás kezelésen, ahol visszafiatalítják 17-évesnek és visszaküldik a középiskolába, hátha ott újra megtalálja az élete értelmét."
A cím tökéletesen lefedi, miről is van szó. Adott egy a társadalom szemében bukott férfi, aki képtelen főállású munkát találni és nem jut előrébb csak teng-leng napról napra. Az ő új életét követheti nyomon a néző 13 epizódon át. Ez az új élet pedig a középiskolában kezdődik újra.
Kicsit talán furcsa, hogy a sorozat pont a gimit tekinti az ember életének legmeghatározóbb szakaszának, de nem az. Az epizódok ugyanis rámutatnak a tényre, hogy az ember személyisége a legtöbbet a középiskola alatt fejlődik. Ekkor szocializálódik igazán, ekkor kezd el küzdeni különféle célokért és ekkor kattan be először a hormonoktól. A főhősnek pedig pont ezekre van szüksége, hogy ismét visszanyerje önbizalmát és akarjon küzdeni.
No, de mielőtt úgy tűnne, ez egy komoly és mély anime, megsúgom, nem az. Kétségtelenül van mondanivalója, a néző önkéntelenül is párhuzamokat von le a saját életével (felnőttként ki ne kívánta volna vissza az iskolát, vagy legalábbis a nyári szünetet) és néhol elgondolkodik kicsit a szociális kapcsolatokról. Mindez azonban rengeteg szórakoztató jelenet alá van elásva.
Van itt minden, mi könnyed humor ingere az apró-cseprő iskolai dolgoktól, a felnőttek és kamaszok szembeállításán át az érzelmi sötétségig. Ez persze borítékolja a vicces és kínos helyzeteket, amelyektől szórakoztató ez a sorozat.

szereplőgárda
A karakterek könnyedén megkedvelhetők. Lehet azonosulni a főhőssel, lehet drukkolni a tiniszerelemnek, kacagni, mikor a segítők mindenbe beleütik az orrukat.
A grafika ennek megfelelően aranyos. Gyakran vált át "cuki üzemmódba" és ettől kicsit lányosabb, de nem zavaró. A zene nem tökéletes. Nagyon egyszerű már-már idegesítően bugyuta dallamok vannak benne, ami a virágmintás háttérrel néhol rettentően soknak hat, de ezen túl lehet lépni.
Többnyire epizodikus jellegű, ritkán ad függővégeket és igazán óvatosan bánik a háttér információkkal (Például, hogy mégis miért ilyen szerencsét Arata a munka világában.) Szemfüles nézők azonban így is gyorsan összerakják a képet, ezért a vége senkit sem fog megdöbbenteni.
Apropó vége. A sorozatnak nincs igazi lezárása, mivel Sou Yayoi mangája, ami alapján készült, még mindig fut. Az utolsó rész ezért inkább évadzáró, mint igazi befejezés.
Összességében ez egy aranyos, szórakoztató anime kreatív kerettörténettel. Engem kikapcsolt, így bátran ajánlom azoknak, akik szívesen néznek középiskolai helyszínen játszódó történeteket és a szokványos tinirománcot már unják.

Kiegészítés:
A manga tehát még fut, így elképzelhető, hogy lesz második évad is, ám erről nem találtam megbízható híreket. Viszont 2017-re beígértek egy élőszereplős filmet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése