2022. július 27., szerda

Mozgóképek CXII

Az elmúlt két hónapom meglehetősen sűrű volt, ám szerencsére szuper magánéleti dolgok miatt. Ezért alakult úgy, hogy májusban csupán egyetlen filmet láttam és júniusban is csak kettőt. A rovat célja, hogy több filmet értékeljek röviden, így az elmúlt két hónapot összevonom, és egyben írok erről a három filmről.

Álom két keréken
"Az egyetem kezdete előtti nyáron Auden találkozik a titokzatos Elivel, egy álmatlanságban szenvedő társával. Miközben a tengerparti Colby városa alszik, ők ketten éjszakai kalandozásokba kezdenek, hogy segítsenek Audennek megtapasztalni azt a vidám, gondtalan tinédzseréletet, amiről sosem tudta, hogy vágyik rá."
Könyvadaptáció, és bár nem olvastam, Sarah Dessen egy másik kötetéhez már volt szerencsém, ami emlékeim szerint jó olvasási élményt nyújtott, így kíváncsi lettem erre a filmre.
Ez a történet elég tipikus. Tipikus szereplők, tipikusnak számító problémák, bár a főhős srác bűntudata egy kis színfolt volt, és tipikusan könnyed hangvétel. Szóval egy szokványos tinifilm, ami, ha épp ehhez van az embernek kedve, könnyedén lecsúszik, aztán pár nap alatt el is felejti. Maradandó élménynek ezért nem mondanám, csak egy délutáni kikapcsolódásnak.
Azoknak ajánlom, akik az ilyen jellegű romantikus filmeket kedvelik. Fiatalabb korosztály előnyben. Aki viszont már unja a szokásos sémákat, valószínűleg ezt is unni fogja.

Jurassic World - Bukott birodalom
"Három évvel a Jurassic World katasztrófája után a Nublar-sziget vulkánja, a Sibo-hegy kitörni készül, mely nagy valószínűséggel a sziget, ezzel együtt a dinoszauruszok pusztulásával járna. Benjamin Lockwood, John Hammond egykori társa egy expedíciót szervez minél több dinoszaurusz megmentésére és egy másik szigetre szállítására. Ehhez Claire Dearing segítségét kéri, aki képes aktiválni az egykori park dinoszaruszkövető rendszerét. Claire meggyőzi Owen Gradyt, hogy csatlakozzon az expedícióhoz, és a segítségével befogják Kéket is, az utolsó megmaradt Velociraptort.
Azt egyikőjük sem tudja, hogy Eli Millsnek, Lockwood segédjének egészen más tervei vannak a dinoszauruszokkal…"
Az első Jurassic World film meglepően szórakoztató volt. Nem volt ugyan az eredeti Jurassic Park filmekhez mérhető, de kellemes élményt nyújtott. Ezért kíváncsi lettem, hogy a folytatásban meg tudják-e tartani a hangulatot. Nos, nem sikerült nekik.
Ez a film rémesen bugyuta. A történet kiszámítható és többnyire értelmetlen. A karakterek nem tesznek hozzá igazából semmit. Természetesen megint van egy új mutáns dínó, ami nagyobb és okosabb, de a kedvenc raptor még okosabb... A lezárás pedig olyan, mintha a készítőknek elgurult volna a gyógyszere. Értelmetlen, csupán a folytatás lehetőségét szolgálja ki. Félek megnézni a következő filmet.
Egyáltalán nem tetszett, így a korábbi trilógia kedvelőinek nem ajánlanám. Ha viszont valakinek elég, hogy dínók esznek embereket, és nem vár mellé történetet, akkor hajrá, ez az ő filmje.

Az igazgató és az eltűnt macska
"Morii Kjóicsi volt iskolaigazgató rendkívül kimért, hűvös jellemével nem épp a legalkamasabb beszélgetőtárs. Hiába ismeri szinte mindenki a városban, neje halálát követően a nyugdíjas éveit fordítási munkáknak szentelve, a biztonságot adó otthon négy fala között magányba burkolózva tölti. Ám ez megváltozni látszik, mikor egy trikolor macska látogatóba tér hozzá. A kisállat nem ismeretlen számára, elhunyt szerelme sokszor csalogatta hozzájuk finom falatokkal, de a látványa feltépi a régi sebeket. Elkergeti őt, de később aggódni kezd miatta, és a keresésére indul. Kiderül, hogy a kóbor állat valamilyen módon összekötötte a bevásárlónegyed megannyi lakosát, és a hiányát mindenki megérzi..."
Japán Filmhét volt a Toldi moziban. Fel is hívtam rá a nyelvcsoportom figyelmét, és a "kemény mag" jött is velem, meg persze San Diego is. Ez egy cicás film, úgyhogy nem meglepő, hogy ezt választottam a kínálatból.
2015-ös film, szóval nem friss, hazánkban viszont még nem mutatták be, és az a röpke pár év, ami elszaladt felette, egyáltalán nem érezteti hatását. Dráma és vígjáték keveréke, mert vannak benne humoros vagy épp rettentően cuki jelenetek, miközben a főhős drámáját, illetve a többi ember problémáit követhetjük nyomon az eltűnt macska után kutatva. Cicakedvelőknek ez a film kötelező darab. Tele van szép felvételekkel cicákról, amit igazán jó volt széles vásznon látni. Aki pedig emberi sorsokra kíváncsi, itt megtalálja. Szóval csak ajánlani tudom ezt a filmet, nekem tetszett. Arra viszont felhívnám a japán filmekben nem rutinos nézők figyelmét, hogy ne várjanak tőle végső konklúziót, mert ezt bizony a nézőnek magának kell megalkotnia.

Értékelés:
Az igazgató és az eltűnt macska       ->   9
Álom két keréken                             ->   6
Jurassic World - Bukott birodalom   ->   4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése