2018. április 11., szerda

Sárkánycsalogató

Igen, kotyogós kávéfőző van a borítóján. Igen, az meg ott egy sárkány a háttérben. Igen, ez egy magyar könyv. Igen, kicsit őrült és igen, én is őrült vagyok, mert imádom!
A borító zseniális és tökéletesen passzol a történethez, nagy pacsi Csöngető Csabának!
328 oldal, vagyis nem hosszú olvasmány. Főleg, hogy úgy beszippantja az olvasót, mint alvilági kapu a lidérctől kótyagos embert.
Fülszöveg:
"Józsi, a pizzafutár egyetemi hallgató egy másnapos reggelen utat nyit a világok között, s rászabadít egy sárkányt Budapestre. Nyomában ott van Béla, a lovag, akinek a sárkány tojására fáj a foga. Aki ugyanis megszerzi a sárkány tojását, elnyeri a szépséges királylány kezét. Miután feldúlják az Oktogont, ellopnak egy tehenet és legyőzik a gonosz boszorkát, a tabletébe kapaszkodó, nyegle fiúról kiderül, hogy pont olyan nemes, önfeláldozó és hűséges, mint Béla lovag, s ketten együtt nagyon sok mindenre képesek szívük hölgyéért."
Nehéz lenne besorolni ezt a könyvet, mert annyira egyedi egyvelegről van szó, hogy még csak hasonlóval sem találkoztam eddig. Olyan ez, mint egy jó bájital. Az alkotóelemei köszönő viszonyban sincsenek, nagyon furának tűnnek egymás mellé kipakolva, mégis mikor már elkeveredtek, olyan szépen összeállnak, hogy az ember nem kérdezi: "Ez a lötty mégis mi a fenéből van?" hanem felhörpinti az egészet, mert elbájolta és kész.
Azért nézzük meg közelebbről azokat az alkotó részeket, hogy mindenki kellő kedvet kapjon a kóstolgatáshoz.
Ha egyik oldalról nézzük, akkor ez a könyv egy kalandos fantasy. Van itt minden, mi műfaj éke: boszorkányság, világmegmentés, árulás, szerelem és a többi lidérc. A cselekmény ezért végig pörög, sőt a sok szereplőnek és a párhuzamos cselekményszálaknak köszönhetően egyetlen percre sem áll meg. Ahogy az olvasó sem áll meg, hanem lapoz rendületlenül, mert muszáj megtudnia, milyen beszélő állat jön szembe legközelebb, hogyan múlatja a sárkány az idejét az állatmenhelyen, Béla kiszabadul-e és egyébként mitől büdös a király boszorkánya.
Ha a másik oldalról nézem, akkor ez egy ízig-végig magyar könyv. Nem, nem a nevek miatt, bár nagyon tetszetősek. Magyar, mert magyar a helyszín - többnyire Budapest - magyar a hiedelemvilág  - a Magyar népmeséket és a virágokat hányó galambot gondolom senkinek sem kell bemutatnom - és magyar utalások vannak mindenfele. Olyan ez a könyv, mint egy keményvonalas fantasy és egy kalocsai mintás mese szerelemgyereke, aki épp tinédzser és betépett kicsit.
Mert ha a harmadik oldaláról nézem ezt a történetet, akkor egy rettentően szórakoztató regény. Nem egyszerűen leköti az olvasót, hanem addig csiklandozza, míg fel nem kacag minden harmadik lapon. A párbeszédek zseniálisan szórakoztatóak és a körítés is kifejezetten humorosra sikerült. Ráadásul a szereplők nem teljesen normálisak, mégis mindegyikük szerethető figura, és senki és semmi sem veszi egyetlen percig sem komolyan magát.
Apropó szereplők, van itt minden a lovagtól a marketingesig. Számomra mégis két igazán kedvenc karakter volt. Az egyik egyértelműen Egon, a sárkány, mert amúgy is elfogult vagyok, ha sárkányokról van szó. A másik pedig a lidérccsirke. Imádtam valahányszor megjelent. Valaki igazán hozhatna nekem egyet... Persze a többiek is mind remek figurák, még ha néhol sarkítottak is kicsit.
A kalandnak van tétje, azonban a könnyed hangsúlyt, ami a sorokat jellemzi, a végéig megtartja, így bár lehet izgulni, a kellemes befejezés borítékolva van. Ez pedig így van rendjén, mert ez a könyv így kerek, mint a mesebeli erdő.
Összefoglalva tehát ez a könyv zseniális. Csak gratulálni tudok a szerzőnek, Virág Emíliának és csak ajánlani tudom. Vegye kézbe mindenki, aki valami egészen új, nagyon szórakoztató és ízig-vérig hazai történetre vágyik. Engem meggyőzött.

Kiegészítés:
Ez a könyv a Hétvilág sorozat első része. Kerek egész lezárt kötet, ám szerencsére az írónő nem dobta el ezt a remek ötletet, hanem alkotott még két történetet ebben a szellemben. A második könyv a Boszorkányszelídítő címet viseli, míg a harmadik és egyben utolsó a Tündérfogó névre hallgat. Biztosan elolvasom mindegyiket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése