2017. szeptember 5., kedd

Mozgóképek LX.

Az elmúlt hónapban csupán három filmre tudtam időt szánni, ám mindhármat moziban néztem meg, így mégsem olyan rossz ez az arány.
A nyár egyébként moziműsor szempontjából meglehetősen uborkaszezonnak minősül, ám itt az ősz (Szeretem, de azért kicsit szíven ütött hétfő reggel a borongós idő és a lehullott levelek látványa, mivel pénteken még a horvát tengerparton úszkáltam...) vagyis egyre több ígéretes film kerül majd terítékre.

Atomszőke
"Lorraine Broughtont (Charlize Theron), a brit titkosszolgálat gyöngyszemét, az MI6 szexi és vad kémistennőjét egy nem mindennapi feladattal bízzák meg: Berlinbe küldik, hogy szerezzen meg egy listát, amin titkos ügynökök, köztük kettős ügynökök neve szerepel, és amire a KGB is feni a fogát.
A dögös hírszerző felveszi a kapcsolatot a helyi beépített ügynökkel, David Percivallal (James MacAvoy), akinek segítségével a profi informátornő egyre magabiztosabban veti bele magát a berlini titkosszolgálatok halálosan veszélyes útvesztőjébe. Ám közben egyikük sem tudja, kiben bízhat meg, és kinek is dolgozik valójában..."
Kíváncsi voltam erre a filmre, mert a laza akciófilmek kifejezetten szórakoztatóak tudnak lenni. Nel szintén vevő volt rá, így csaptunk egy csajos napot és megkoronáztuk egy Atomszőkével.
Nem ez az évtized akciófilmje, az tény, ám sejtésem nem csalt, rendkívül szórakoztató. Maga a történet semmitmondó, a nagy csavar nem is csavar és úgy általánosságban az embert egy idő után hidegen hagyja, ki kivel van. Ettől függetlenül van benne valami, ami odatapasztja a nézőt a moziszékhez. Egyrészt hulla lazák az akciójelenetek. A bérházas verekedés zseniálisan lett koreografálva, minden nagyon látványos, mégis bűzlik kicsit a valódi bunyó izzadtságától. A zene nagyon jól adja a korhangulatot és a helyszínválasztás is remek, főleg magyar szempontból. A 3-as metró bizony valóban Kelet-Berlin... Charlize Theron pedig pont olyan jól hozza a formáját, ahogy elvárjuk. San Diego meg is kérdezte tőlem, miért érdekel két lányt egy olyan film, ami elsősorban a férfi nézőket célozza be. Nos, azért, mert a főhősnő úgy dögös, hogy női szemmel is jó nézni. Megegyeztünk Nellel, hogy ha fele ennyire nőiesen tudnánk sétálni, mozogni, rettentő boldogok lennénk.
Ez tehát egy szórakoztató akciófilm, tudom ajánlani, ha valaki épp erre a műfajra vágyik. 

A setét torony
"Roland Deschain (Idris Elba) az utolsó Harcos, a hatlövetű mestere örök harcot vív Walter O'Dimmel (Matthew McConaughey), a feketébe öltözött emberrel, hogy megvédje a Setét Torony épségét. A Torony ugyanis az univerzum tengelye, ha egyszer leomlik, minden világ elpusztul.
A tét hatalmas - nem volt még ennél több, amit egy csapatában megnyerhetett vagy elveszíthetett valaki.
A Jó és a Gonosz erői összecsapnak: csak Roland lovag és az ő különleges fegyverei akadályozhatják meg a feketébe öltözött világpusztító tervének valóra válását."
Bár nem vagyok Stephen King nagy rajongója, érdekelnek a könyvei és azok filmadaptációi is. Úgyhogy, bár nem olvastam az alapművet, érdekelt ez a film. San Diego is vevő volt rá, így egyik este elmentünk moziba.
Be kell vallanom, cseppet csalódtam, de nem értek teljesen egyet a lesújtó kritikákkal. Tényleg kicsit kusza ez a világ, tényleg sok a kifejtetlen mozzanat és tényleg nincs benne csavar. Szóval nem mondanám kiemelkedő alkotásnak. Azonban ettől függetlenül élvezhető. A főszereplő kiskölyök nem bosszantó típus, sőt kifejezetten intelligens mégis megfelelően gyermeki karakter. Matthew McConaughey-nek nagyon jól áll a negatív szerep és látványvilág is teljesen rendben van. Összességében ezért senki sem fog padlót tőle, de élvezhető, annak ellenére, hogy kissé lagymatag a cselekmény.
Fiatalabb korosztálynak ajánlom. A főhős korabelieknek garantáltan tetszeni fog, idősebbeknek azonban lehet kevés lesz.

Teljesen idegenek
"Hét jó barát találkozik azért, hogy együtt vacsorázzanak. Az este folyamán egy furcsa játékba kezdenek: úgy döntenek, hogy az asztalra rakják mobiltelefonjaikat és bárkinek is jelez a telefonja, együtt hallgatják meg a kihangosított hívásokat, együtt olvassák el a bejövő SMS-eket, és együtt néznek meg minden beérkező képes vagy szöveges tartalmat. Mivel barátokról van szó, úgy hiszik, hogy ismerik egymást, de ez a játék váratlan titkokat is felszínre hoz..."
Csupa jót hallottam erről a filmről. Szerencsére Nel ugyanúgy kedveli az európai filmeket és a művész mozikat, mint én, így ennél a filmnél is akadt társam.
Nos, valóban zseniálisan jól összerakott alkotásról van szó. Rendkívül realisztikus, tele van feszültséggel és cseppet sokkoló is. Csupán egy vacsora az egész, a szereplők ki sem mozdulnak a lakásból, mégis a székhez ragasztja a nézőt. A párbeszédek tele vannak aktualitásokkal és olyan mondanivalóval, ami mindenkit érint. Az állandó feszültségtől pedig, bár első ránézésre nem gondolná az ember, rettentően izgalmasnak hat. Mindezt olyan csavar koronázza meg, amitől az ember a dráma súlya alatt roskadozva hagyja el a mozitermet. 
Engem megfogott, elgondolkodtatott, kicsit elszomorított és maradandó élményt nyújtott. Szóval csak ajánlani tudom, kamaradráma kedvelőknek pedig kötelező darab.

Értékelés:
Teljesen idegenek                ->     10
Atomszőke                          ->      9
A setét torony                     ->      7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése