2017. július 2., vasárnap

Mozgóképek LVIII.

Úgy néz ki, tartom a nyári tendenciát, mivel júniusban is 5 filmet néztem meg. Ez nem rossz arány, főleg ha hozzáteszem, hogy ezek közül hármat moziban láttam.

1945
"1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból. Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés..."
San Diego választotta ezt a filmet hétköznap esti mozizáshoz. Picit meglepett vele, bár valószínűleg mióta elcsaltam művész mozikba és magyar filmekre, megnőtt kicsit a bizodalma a hazai alkotások iránt.
Nem tudom, mi van ebben az évben, de már megint egy magyar film, ami jó. Talán mert végre önállóan, mindenféle filmsikerek másolása nélkül készülnek ezek az alkotások, talán az én ízlésem formálódott kicsit közelebb feléjük, talán csak ez a szerencse éve magyar filmes szempontból. A lényeg az, hogy ez a film is pont úgy magyar, ahogy szeretem. Nagyon tetszett, ahogy a falut, az ott élőket ábrázolta. Az is tetszett, hogy egy viszonylag feldolgozatlan témához nyúlt. Még a színtelensége is tetszett, mert remekül passzolt a fezsültségkeltéshez. Azt azonban mindenképpen muszáj megjegyeznem, hogy ez egy lassú dráma, ami komótosan halad, nem siet, mindent körbejár, hogy beszippanthassa a nézőt ebbe a korba.
Nekem tehát tetszett (egyedül a zenét éreztem itt-ott soknak, mert kicsit túllőttek vele a feszültség fokozásán) és bátran ajánlom azoknak, akik egy jó magyar drámára vágynak. Főleg ha az illető ismerős a vidéki falvak világában.

Kódjátszma
"A második világháború egyik legnagyobb hatású, mégis talán legkevésbé ismert hőse a tragikus sorsú Alan Turing, aki nélkül ma lehet, hogy egészen máshogy nézne ki Európa és a világ térképe. A zseniális matematikus 1912-ben született, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik. A második világháború alatt a brit Bletchley Parkban működő kódtörő központ munkatársaként dolgozott és kulcsszerepe volt a német Enigma nevű titkosító gépek jeleinek megfejtésében. Ez a becslések szerint legalább két évvel rövidítette le a második világháborút és elősegítette a németek legyőzését. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott."
Sok jót hallottam erről a filmről. Benedict Cumberbatch viszont nem a szívem csücske, így sokáig halogattam megnézni.
Nos, talán nem kellett volna, mert igazán jól összerakott filmről van szó. A sztori érdekes, a karakterek érdekesek, sőt még a lebutított technikai izék is érdekesek. Persze az emberben marad jó néhány kérdés, amire nem ad választ és egy kis frusztráció is a filmben bemutatott előítéletek miatt, de összességében teljesen rendben van. 
Akit tehát érdekel a téma vagy kedveli a számomra érthetetlenül nagy népszerűségnek örvendő színészt, mindenképpen nézze meg.

Out
"Ágoston, a középkorú mérnök egy leépítés során elveszíti munkáját. Rövid gondolkodás után egy új állás reményében útnak indul a Baltikumba. Családját, feleségét és lányát hátrahagyva, egyedül vág neki élete új kihívásának. Új munkahelyén azonban nem tudnak az érkezéséről, és azzal kell szembesülnie, hogy átverte őt a munkaközvetítő. Ágoston nem adja fel, bármilyen munkát elvállalna az idegen országban, hogy ne valljon ismét kudarcot. Útkeresése során számos szürreális élmény, és valószínűtlen találkozások egész sora éri. Ágoston pedig nem akarja elfogadni, hogy szép lassan külföldön is meghiúsulnak az álmai és a reményei."
Erre a filmre nyertem a mozijegyet, így nem sokat tudtam róla a vetítés időpontján kívül. San Diego, aki elkísért pedig még ennyit se,  mert nem szokott visszakérdezni, hogy mégis mit is fogunk megnézni.
A film sok ország közös munkája, ám mivel a rendező magyar, mondhatjuk magyar filmnek is. Az ismertetőből jól látszik, hogy egy középkorú férfi útkereséséről van szó, amit meglehetősen abszurd humorral tálalnak. Maga a történet nem túl izgalmas, sőt kicsit lassúnak is lehetne mondani, ám annyi szürreális jelenet van benne, hogy nem lehet unalmasnak nevezni. Persze az ember vagy élvezi a kitömött nyúl által gerjesztett kissé groteszk humort vagy nem. Mi nevettünk rajta, de nem igazán tudtuk hová tenni.
Csak azoknak ajánlom, akik szeretik a kissé fura filmeket és nem zavarja őket, hogy a szereplők mindig más nyelven beszélnek.

Vaiana
"Vaiana egy kalandvágyó tini, aki vakmerő küldetésre indul, hogy megmentse népét. Útja során Vaiana találkozik az egykoron hatalmas félistenként tisztelt Mauival, aki szárnyai alá veszi a lányt, hogy igazi felfedezőt faragjon belőle. Együtt vágnak neki a nyílt óceánnak, az út pedig nem szűkölködik az eseményekben. Hatalmas szörnyekkel és elképesztő veszélyekkel szállnak szembe, s közben Vaiana teljesíti ősei küldetését és felfedezi azt, amit a legjobban keresett: saját magát."
Nagyon szeretem a meséket és ebbe a Disney rajzfilmek kiemelt szerepet töltenek be.  Szóval örültem az új mesének, bár nem értettem, miért kellett megváltoztatni a címét. Az eredeti, Moana is tökéletes volt....
Kicsit fáj beismerni, de csalódtam. Ez nem az a fajta alkotás lett, mint amit vártam, mivel kifejezetten a kisebb korosztálynak készült. Nincs benne semmi plusz töltet (oké, Maui tetkója az), ami miatt a felnőttek is igazán élvezhetnék a filmet. Ennél sokkal jobb alkotásokat láttam, méghozzá nem is olyan régen, így csalódott voltam. Persze ettől függetlenül aranyos mese, de nyugodt szívvel csak a kisebbeknek tudom ajánlani.

Wonder Woman
"Nem hívták mindig Wonder Womannek. Valaha ő volt Diana (Gal Gadot), az amazonok hercegnője, aki egy távoli, titkos szigeten, csupa nő között élt. Uralkodónak nevelték, legyőzhetetlen harcosnak képezték ki, de békében teltek a napjai.
Míg meg nem látta az első férfit.
Egy pilóta (Chris Pine) lezuhan a parton, és óriási háborúról beszél a páncélba öltözött nőknek, amely a kinti világban dúl. Diana biztos benne, hogy ő véget tudna vetni a vérengzésnek, a lábadozó pilótával együtt elhagyja az otthonát, és beleveti magát a harcba.
Csak a küzdelem közben érti meg, mibe keveredett, de akkor már nincs visszaút. Véget akar vetni minden háborúnak, és közben rácsodálkozik saját, emberfeletti erejére... és megsejti, hogy mi a végzete..."
Applequeen barátommal néztem meg ezt a filmet, csajos estének ideális volt.
Habár a legtöbb képregényből készült filmet láttam, nem vagyok a műfaj rajongója. A DC által kreált filmekkel pedig főleg kritikus vagyok, mert sem Batman sem Superman nem nyerte el a szimpátiámat. No, de egy női karakter mégis csak érdekesebbnek tűnt ennyi férfi szuperhős között, így adtam neki egy esélyt. Nem bántam meg. Ugyan nem az év legjobb filmje, de szórakoztató, látványos és az üzenete is tetszetős.
Teljesen rendben volt, szóval ha valaki szuperhősös képregényfilmre vágyik, nézze csak meg.

Értékelés:
1945                                       ->   10
Kódjátszma                            ->   9
Wonder Woman                     ->   8
Vaiana                                    ->   7
Out                                         ->   5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése