2016. október 22., szombat

Grisam kapitány és a szerelem

Elisabetta Gnone remek háromkötetes meséjéhez (első rész: Az ikrek titka) készült még négykötetnyi kiegészítés. Az első a sorban ez az igazán romantikus könyvecske.
Már a címe és a borító is hangsúlyozza, hogy extrán aranyos lesz, ami, ha levesszük a védőborítót és megpillantjuk alatta a szerelmes muslincát, csak fokozódik.
Vastagságra szokványos 240 lapjával és a gyönyörű illusztrációkra ezúttal sem eshet panasz.
Fülszöveg:
"Egy ​​titkos barlang mélyén, a téli fagyos zuhatagok rejtekében öt ifjú barát kinyitja a régi ládát, amelyből kiszabadul egy évtizedek óta rejtve maradt és elfeledett, akarattal elfeledett történet! Rejtély árnyékolja be annak az embernek a múltját, aki azt állította magáról, hogy hős és bátor kapitány. Vaníliára, Pervinkára, az ifjú Grisam mágusra, a mókás Floxra és a Kapitány egész Bandájára vár a feladat, hogy összerakják az eltemetett múlt apró darabjait, amely nem csak sötét, de nagyon félelmetes is.
Mégis a kép, amely lassan kibontakozni látszik az ikrek és kis barátaik szeme láttára, lassan összeáll. Ami azonban a ködből előbukkan, úgy tűnik, a szerelem jegyeit hordozza magában.
Ki is volt valójában a Kapitány? Kihez utazott vissza, amikor hajója zátonyra futott az elvarázsolt kis falu partjainál? És vajon miért van mindenkinek valami szerelemről szóló története, amióta kinyitották a ládát? A befejezés vidám, de nem mentes a meglepetésektől, és főleg Vanília szívét dobogtatja majd meg."
A romantikus jelzőt jelen esetben a szó klasszikus, illetve műfaji értelmében kell tekinteni. Ez a kötet ugyanis - csakúgy mint az előzmény trilógia - egy mese. Gyerekeknek íródott, gyerekek a főszereplői (na meg persze tündérek), így a szerelem csupa báj.
Azonban, mielőtt valaki azt feltételezné, hogy semmi másról nem szól ez a kötet, mint az ikerlányok sóhajtozásáról két helyes fiúk után és Pervinka haragjában szőrős pókká változtatná, fel kell világosítanom, hogy nem, többről van itt szó. 
Jim
A cselekmény egy régi titok felgöngyölítését helyezi a középpontba. Ez a titok a Kapitány személyazonossága és titokzatos holmik útján bontakozik ki. Az írónő egészen jó rejtélyt hozott össze és közben annyi cukiságot csempészett a sorokba, amennyit csak tudott. Ezért ez a kötet több egy egyszerű romantikus kalandnál.
A szereplők továbbra is szerethetőek és a kis szerelmi történetek szórakoztatóak és rettentően aranyosak. Nagyon tetszett például, hogyan találtak egymásra a lányok szülei. No, de ez ennyi tündérporral cseppet sem meglepő.
"Sok-sok évszázaddal azelőtt, hogy a világra csillantam volna, a hosszú nevek mentették meg a tündéreket az emberek kegyetlenségétől."
Ráadásul a tündéri sorok mögött néhány kifejezetten okos gondolat is megbújik és ez az, amitől igazi mese ez a könyv. Az egyértelmű esztétikai élményen túl, élvezetes történetet kínál és még a mondandó sem marad ki belőle. Egyszerűen zseniális.
"Nem szabad hazudni és kész. Még akkor sem, ha az ember úgy gondolja, jó oka lenne rá. De soha nem lehet elég jó ok. Ezenkívül pedig, ha az ember hazudik, azt kockáztatja, hogy akkor sem hisznek majd neki, amikor igazat mond."
Nem érdemes többet elárulni róla, inkább olvasni kell.
Nekem nagyon tetszett, sőt megkockáztatom, hogy ez a kiegészítő kötet volt eddig a legédesebb, amit az írónőtől olvastam. Csak ajánlani tudom különösen esti, lefekvés előtti olvasmánynak, mert az ember szíve egy tündérsóhajnyit könnyebb lesz tőle.
Természetesen érdemes előbb elolvasni a trilógiát, hiszen háttértudás nélkül nem olyan izgalmas sem a nyomozás, sem a romantikus kapcsolatok.
"A muslinca A rovaroknál a hím az, aki általában a meghódítandó leány bogárkának egy selyemgubót ad, amelybe apró kis zsákmányt tekert. És ha a kislány vegetáriánus? Akkor a selyemgubó… üresen marad. És ő, aki ezt megérti, értékelni fogja, mert ahogyan mondani szokták: A gondolat is elegendő!"

Kiegészítés:
Még további három kötet van ebben a mágikus világban. A következő Shirley varázslatos napjai. Egészen biztos, hogy sort fogok rájuk keríteni.
A fenti rajz pedig ismét mutatja, hogy az ilyen csodálatos könyvek mennyire inspirálóak tudnak lenni. Jimet még a trilógia olvasása alatt rajzoltam le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése