2016. szeptember 27., kedd

Orange

Mikor egy anime igazán megfog, beszippant, akkor jövök rá újra és újra, miért szeretem annyira őket. Nos, az Orange pont ilyen remek alkotás.
A sorozat Takano Ichigo képregénye alapján készült és összesen 13 epizódot kapott. Szóval meglehetősen rövid, azonban bármennyire is élveztem minden egyes részt, kár lett volna tovább nyújtani.
Ismertető:
"Egy nap a középiskolás Takamiya Naho levelet kap a 10 évvel idősebb önmagától, aki arra kéri a lányt, hogy mentse meg az osztályába érkezett új diák, Naruse Kakeru életét."
Ez a pár sor semmit sem árul el a történetről, ám ez így van jól. Igyekszem ezt a titokzatosságot nem elrontani és elsősorban benyomásokat megosztani, ám kisebb spoilerek előfordulhatnak.
Az első dolog, ami megfogott ebben az animében, az a hangulata volt. Ha egy szóval kellene jellemeznem, azt mondanám rá: édesbús. Egyrészt egy nagyon aranyos sorozat könnyen megkedvelhető szereplőkkel és a hétköznapok minden bájával. Másrészt viszont egy rendkívül szomorú kérdéskört boncolgat, ami végig feszültséggel tölti el a nézőt. Ettől pedig nem egyszerűen érdekes, hanem kifejezetten intelligens ez az anime.
A történet lényegében két szálon fut, a 16 éves Naho jelenében és a tíz évvel idősebb énje jövőjében. A két idősíkot a levél köti össze és a kérdés, meg lehet-e változtatni a jövőt és ha igen, hogyan? Ezen a néző eltöprenghet, sőt, ismerve a főhős jövőjét és azt, ahogy meg kívánja változtatni, felmerül egy újabb kérdés, hogy érdemes-e változtatni? Ezek a kérdések olyanok, amelyeken az ember szívesen elmélkedik és ami pont annyi bizonytalanságot kelt, hogy a történet szálai még feszültebbeknek tűnjenek. Ráadásul a készítők nem egyszerűen a levegőben lógatják az idő kérdését, hanem igyekeznek megmagyarázni, ami nekem nagyon tetszett.
Kakeru és Naho
Ha esetleg valakinek nem lenne elég a jövő megváltoztatásának misztikuma, van még bőven olyan mondanivaló, amin rágódhat.
A sorozat másik fontos és igazán okosan boncolgatott kérdése a depresszió. Kicsit talán furcsa, hogy ez pont egy nehezen megfogható betegség, a néző mégis rögtön tudja, miről szól a levél mondanivalója. Ráadásul, mikor a két idősík összefut, a készítők igazán szépen bontották ki, mi minden vezethet el a jövő végkifejletéhez. Nagyon tetszett, ahogy megfogták ezt a nehéz témát.
A szerelmi szál már kevésbé meggyőző a szemérmes japán hozzáállással és a kissé ügyetlen főhősnővel. Ettől függetlenül lehet drukkolni a szerelemnek és végre egy történet, ahol a szerelmi háromszögtől nem kaptam agyvérzést.
Suwa
A néző rögtön kiszúrja ezt a kis háromszöget, ám nem egyszerű állást foglalni az urak között. Én most mégis megteszem függetlenül attól, hogy elégedett voltam a dolgok alakulásával, mert Suwa egy igazi hős.
Az még hagyján, hogy folyton ő ver értelmet a főhősök fejébe és oldja meg a konfliktusaikat, de az az önfeláldozó gondolkodásmód, amit képvisel, bámulatosan lovagias. Egyértelműen ő volt a kedvenc szereplőm.
A sorozat tehát cselekményvezetés, mondanivaló és karakterek terén is rendben van. A technikai háttér pedig csak fokozza ezt a harmóniát. A grafika igényesen szép és külön piros pont a szereplők öregítéséért. Ugyanazt a karaktert más életkorokban ábrázolni mindig kihívás, de ezt az akadályt jelen esetben magasan átugrották. A zenére sem eshet panasz, bár nem olyan hangsúlyos, hogy megmaradjon az ember fejében, csak egy kis hangulatfokozás.
Mindent összevetve tehát nagyon tetszett ez az anime. Elég erőteljes légköre van, ami vagy rögtön beszippantja a nézőt vagy egyáltalán nem. Engem beszippantott, ezért csak ajánlani tudom mindenkinek, aki komolyabb témákon szeretne elmélkedni egy műfajilag romantikus történet keretei közt.

Kiegészítés:
A sorozathoz készül egy kiegészítő film Mirai (Future vagyis Jövő) címmel, ami elvileg folytatás. Bővebb információim azonban nincsenek róla, majd novemberben, a bemutató idején kiderül, mennyi pluszt adhat még hozzá. Kíváncsi leszek rá.
Készült élőszereplős film is, ami az előzetese alapján elég hűen követi az animét. Mivel számomra ezek mindig illúziórombolók, nem hoz lázba, ám ha valaki szívesebben néz színészeket rajzolt szereplők helyett, tegyen vele egy próbát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése