2013. július 2., kedd

Mozgóképek X.

Káoszba fulladt júniusban nem volt túl sok időm filmekre. Épp ezért a filmes rovat bejegyzésében sem tudok 4 filmnél többről beszámolni. Ezúttal meglehetősen vegyes lett a műfaji paletta.

Mellékhatások
"Emily (Rooney Mara) és Martin (Channing Tatum) fényűző életet éltek, mindenük megvolt, amire csak vágytak, egészen addig, míg Martin belső kereskedés miatt börtönbe nem került. Négy év után a fiatal feleséget épp úgy letaglózza férje szabadulása, mint mikor lecsukták: képtelen örülni az együtt töltött időnek, mély depressziója öngyilkossági kísérletbe kergeti. Emily felkeresi Jonathan Banks (Jude Law) pszichológust, abban reménykedve, hogy a terápiák, és az antidepresszánsok kirántják elkeseredettségéből, és újra élvezni tudja az életet. De Emily tünetei nem változnak, egyre sötétebb gondolatai már-már az őrületbe kergetik őt. Ekkor dönt úgy Banks, hogy egy új gyógyszert ír fel a fiatal nőnek, azonban a nem várt mellékhatásokkal senki nem számol."
Ígéretes ismertető, ígéretes színészek és sok-sok pozitív kritika. Nem volt kétséges, hogy megnézem. Kicsit talán sokat vártam tőle a híresztelések alapján, talán ezért nem kapja meg tőlem a maximális pontot. 
Jó volt, érdekes volt, egész ügyes csavart vittek bele, de lassan haladt és a vége nem tetszett. Egyszerűen nem nyújtott "feloldozást" a befejezés, maradtam tovább a bizalmatlanság és kissé lehangoltság állapotában. No, de ez egy komoly film, nem is lett volna reális a rózsaszín befejezés. Csak nem tetszett a vége és kész, néha van ilyen.
Azoknak ajánlom, akik megfontolt, érdekes filmeket keresnek, illetve a pszichológia iránt érdeklődőknek. Persze senki sem lesz tőle lélekbúvár, de talán segít megérteni, mit is csinál egy ilyen mókus a bőrkanapés szobájában.

Boszorkányvadászok
"Miután gyerekként rákaptak a vér ízére, János (Jeremy Remner) és Júlia (Gemma Arterton) önbíráskodó bosszúállók lettek, a megtorlás elszánt angyalai. Ám sejtelmük sincs róla, hogy most ők válnak prédává, és a boszorkányoknál sokkal hatalmasabb gonosszal kell szembenézniük, a saját múltjukkal."
Mikor megláttam a bemutatóját, azt gondoltam: "Hű, de laza!" Összemosni egy Penge vagy Underworld stílusú akciófilmet az egyik legismertebb gyerekmesével nagyon vagánynak tűnt. 
Aztán elkezdtem nézni és úgy a 10. perc után nem tudtam eldönteni, sírjak vagy nevessek. Végül az utóbbi mellett maradtam és végigvihogtam az egész filmet.
A látványvilág gagyi, a történet unalmas, lerágott csont, mellőz minden eredetiséget és a színészek sem nyerték el szimpátiámat. Mintha nem merték volna igazán átdolgozni a mesét, ami nagy hiba volt. 
Aki pörgős filmre vágyik, keressen másikat, a boszik kedvelői pedig jobb, ha távol maradnak tőle (kivéve a vasorrú bába ábrázolásmód rajongóit). Agykikapcsolós, délutáni mesének azért elmegy.

First Time
"A vígjáték két olyan tini évődését mutatja be, akik először esnek szerelembe, és a szex is első alkalommal kopogtat az ajtajukon. Dave útját követhetjük nyomon, egy gimis végzőst, aki egy olyan lány után epekedik, akit nem kaphat meg. Aubrey harmadéves, művész lélek, ám a dögös pasija nem érdekli túlzottan. Amikor Dave és Aubrey egy partin összefutnak, egy véletlen beszélgetés után felpattannak azok a bizonyos szikrák…"
Csak bámulni akartam a képernyőt és nem gondolkodni, mikor erre a fimre vetemedtem. Néha kifejezetten pihentetőek a tinivígjátékok. 
A történetben nincs semmi extra, leszámítva a tényt, hogy nagyon valóságos. Első szerelem, első botlások, pont mint az életben.
A cselekmény lassan halad, pontról pontra bontakozik ki és bár a szereplőkben sincs semmi különös, megragadja a néző figyelmét. Engem legalábbis lekötött a tétova love sztori, meg néhány mosolyogtató jelenet. Célnak megfelelt.
Tinifilmek kedvelőinek bátran ajánlom. 
(Amúgy Aubrey pasija mitől dögös? Vártam az átlag helyes srácot a fogkrémreklámokból, erre kaptam egy tinédzserkorban megrekedt, jetire hajazó fazont. Tudom, tudom ízlések és papucsok...)

Vonzások (Stoker)
"Miután India (Mia Wasikowska) édesapja autóbalesetben meghal, Charlie nagybátyja (Matthew Goode), akiről azt sem tudta hogy létezik, hozzájuk költözik, hogy segítsen neki és érzelmileg labilis édesanyjának, Evelyn-nek (Nicole Kidman) átvészelni a nehéz időszakot. Nem sokkal érkezése után India rájön, hogy a titokzatos de elbűvölő embernek rejtett szándékok mozgatják, ám ahelyett hogy megrémülne tőle, a lány egyre jobban a rabjává válik"
Ezt a filmet elsősorban a színészek miatt néztem meg. Nicole Kidmant gondolom, senkinek sem kell bemutatnom és talán Mia Wasikowska neve is ismerősen cseng. Róla már írtam korábban pár sort (A nyugtalanság kora) és most sem okozott csalódást. Nagyszerűen játszott.
Persze a jó színészek még nem garantálják a sikert, több kell ahhoz. Itt pedig szerintem minden adva van. Jó történet, ami bár lassan halad végig izgalmas, ahogy állandó feszültségben tartja a nézőt, és remek látványvilág. A közeli képek, a színek kissé tompa árnyalata és a sejtelmesen kimaradt képsorok tökéletesen passzolnak a hangulathoz. A zene pedig zseniális.
Nagyon tetszett ez a film, hiába elég elvont és talán egy cseppet beteg, engem megfogott. 
Ajánlom mindenkinek, aki szereti a pszicho-thrillereket, nem fog csalódni.

Pontozás:
Vonzások                       ->    10
Mellékhatások                ->     9
First Time                       ->     7
Boszorkányvadászok      ->     4 

A végére hoztam egy kis muzsikát a Vonzások legjobb dallamát:

3 megjegyzés:

  1. "tejtett szándékok mozgatják" azt hiszem félreütöttél :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Előfordul, bár itt másolt szövegről van szó (ismertetőket mindig filmes honlapokról lopom). Köszi, hogy szóltál! Javítva. :)

      Törlés