2012. augusztus 17., péntek

Girls (Csajok)

Új sorozatra bukkantam, ami mellett nem bírok csak úgy elmenni. Iszonyatosan megosztó. 
Azért kezdtem bele, mert érdekesnek ígérkezett egy olyan sorozat, ami fiatal nőkről szól. Gondoltam, végre nem "szinglik" és nem is tinik, hanem az én korosztályom. Valami könnyed kis limonádéra számítottam csipetnyi humorral és romantikával megspékelve. Hát, nem épp ezt kaptam...
Ismertető:
"Néhány, a húszas évei elején járó lány hétköznapjaiba nyújt bepillantást, akik New York Cityben élnek."
Ez aztán tartalmas, nem? Oké, igazából cselekmény nincs is, mivel csak úgy sodródnak a 30 perces epizódok egymás után új helyzetekkel nem épp szorosan összefüggve. Közben pedig a néző csak pislog.
Mivel azonban szeretném, ha érthető lenne, miről is irkálok, írok egy gyors szereplőismertetőt:

Hannah - főszereplő, önértékelési zavarokkal küzd, írónak készül, munkanélküli, tetkós
Marnie - Hannah lakótársa és egyben legjobb barátja, merev, pontos, mindent irányítani akar
Jessa - laza, vagány, nemtörődöm, bébiszetter
Shoshanna - Jessa unokatestvére és lakótársa, olyan mint egy élő Barbie baba

Az ő életükről szól ez a sorozat, ami amilyen ígéretesen indult, olyan sokkolóan váltogatta a műfajokat.
Az első részben Hannah szülei kijelentik, nem támogatják tovább lányukat, ideje, hogy a saját lábára álljon. És igen, pont ez érdekelt volna. Ha a történet azt mesélné el, hogyan birkózik meg az önfenntartással, a munkakereséssel meg mindennel, ami az önálló élethez szükséges, egy rossz szavam nem lenne. De nem ez történt. Egyszerűen egy mellékszál lett ebből a kitűnő indulásból. 
Pl: Hannah munkát keres, látjuk, ahogy elvérzik egy interjún, majd egy résszel később már dolgozik. Itt azonban problémái akadnak és kilép. 
És igen, ennyiben, meg Marnie folytonos piszkálódásában, hogy mikor fizeti a lakbért, ki is merült a dolog.
No, de hogy mégis mi tölti ki a 10 részes első évadot? Hát jó sok dugás, nyavalygás meg néhány olyan jól elhelyezett poén, amitől vihogtam a röhögéstől.
Igazából egyik döbbenetből a másikba estem. A lazán összefüggő epizódok mindegyikében volt valami meglepő, vicces, őrült vagy undorító. Néha egyszerre mind. Olyan ez a sorozat, mint egy erotikus szappanopera paródia.
Amúgy egyik szereplő sem százas. Mind zakkant, megszállott és logikátlan. Kész diliház sok sablonnal és sztereotípiával. Mert a nők tipikus libák így vagy úgy, míg a férfiak állandóan kanosak. Komolyan mondom, mikor már a szimpla hétvége a szülőknél is két ágyjelenettel és egy csapat üresfejű libával van telepakolva, ott már nagy gondok vannak.
Egy ideig próbáltam megérteni a szereplőket. Átérezni a kapcsolatukat, de aztán feladtam, mivel rájöttem, totál ésszerűtlenek. Ekkor pedig elkezdtem csak nézni és nem látni. Csak sodródtam, vártam a poénokat, nevettem rajtuk meg szörnyülködtem tovább, hogy még mindig ezt a vackot nézem. Mert bár kétség kívül agyhalott zagyvaság, valahol szórakoztató.
Pl: Hannah pasija szinte állandóan póló nélkül van. Jessa mindig olyan, mint aki betépett és folyton a vécén ülve beszélget a barátaival. Shoshanna pedig haláli volt bedrogozva, mikor szaladgált mint a mérgezett egér, és félig meztelenül (alul meztelenül) kiütötte a srácot, akit azért küldtek utána, hogy vigyázzon rá.
Nem igazán értem, hogyan bírtam végignézni a rengeteg káromkodás és a mondanivaló teljes hiánya ellenére is. Azt meg főleg nem értem, hogyan kaphatott 15-ös korhatárt. 15-16 éveseknek nem ilyen példát kellene adni emberi kapcsolatokról és megélhetésről. Ahhoz minden poénja ellenére lehangoló.
Fogalmam sincs, kinek ajánlhatnám. (Legjobb lenne, ha senkinek...) Mindenki csak saját felelősségre nézze meg!

Csipetnyi kiakadás:
Rohadtul elegem van a médiából. No, nem mintha ez újdonság lenne, mivel már többször panaszkodtam korábbi bejegyzésemben a sok agyatlan szarságra, amit az emberekre sugároznak, de most kezd betelni nálam az a bizonyos pohár. Mi lett az utolsó csepp? A szex.
Igen, kedves olvasóm, jól betűzted. Elegem van, hogy bármerre nézek csupa "erotikus" tartalomba botlom. Ott vannak mindenütt. Még egy sajtreszelőt is bikinis vagy épp monokinis lányokkal próbálnak eladni. A világháló tele van Viagra reklámokkal, szexuális tanácsadórovatok özönével és egy bizonyos regénnyel, aminek ha csak meglátom a címét, felszökik a vérnyomásom. Igen, már a könyvekben is ott van a szexreklám, mert ez nem több, mint marketing, pénz, nagyon sok pénz. Én pedig nehezen viselem, ha a számomra kedves dolgok (A könyvek!) is áldozatul esnek.
Szóval ezúton szeretnék egy jó nagy középső ujjat mutatni a média marketinges csótányainak és gratulálni nekik, hogy kiirtottak minden intimitást a témából. Nekik köszönhetően a szex nem lett más, mint valami, ami bevételt hoz, és amit megbeszélhetünk mondjuk a fogorvosi rendelőben várakozva. És ez nem "szexuális szabadság", ahogy nagy szavakkal hirdetik, hanem szánalom a köbön. 
A Csajok pedig nem más, mint egy újabb termék. 

Kiegészítés:
Elvileg lesz 2. évad, de lőjetek le, ha megnézem... 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése