2012. július 16., hétfő

Könyves várólista

Egy korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy könyvekkel kapcsolatos rovatírásra adtam a fejemet. Nos, a könyves várólista lesz a második ilyen rovat, ami az előzőt követve (Könyves kívánságlista) szintén minden második hónapban frissül. 
Ennek a szisztémának két oka van: 
1. nagyjából két hónap alatt változik meg jelentősen a listáim összetétele és így tudok újabb és újabb könyveket hozni
2. minden hónapra jut egy-egy rovat, ami így szépen besorolhat a többi, általában hirtelen felindulásból elkövetett bejegyzés közé

Tehát könyves várólista, avagy mi van most épp ezen a molypolcomon:


Amint látszik, jóval kevesebb kötet szerepel ezen, mint a kívánságlistámon. Ebben pedig nincs semmi meglepő, mivel a másik listával ellentétben ezek a könyvek a valóságban is a polcomon pihennek elolvasásra várva. A sorrendjük változik főleg kedvem függvényében és van, ami sokat pihen, míg mások szinte egyből olvasásra kerülnek.
Jelenleg öt kötet csücsül a polcomon, lássuk őket csoportokra bontva:

Könyvtári könyvek
Szeretem a könyvtárakat és hiába töltök el bennük meglehetősen sok időt tanulmányaim miatt, mindig lenyűgöznek. Az a sok könyv és mind olvasásra vár! 
Mégis a kedvencem picike városom közkönyvtára, ahol mazsolázhatok a regényekben. Itt általában elkap a mohóság és a bőség zavara. Mindig vannak előre kiszemelt könyvek, ám a többség a polcok között bóklászva kerül a kezembe. Szeretek csak úgy találomra könyvet választani. 
A legutóbbi termés:

Sarah Addison Allen - A csodálatos Waverley-kert
Sok szépet és jót hallottam már erről a kötetről. A többség a hangulatát és az író stílusát dicsérte. Ezek pedig nálam fontos szerepet játszanak az olvasási élménynél. Épp ezért nem haboztam, mikor megpillantottam a polcon, bár már előzőleg is tudtam, hogy bent van. Egy lány legutóbb akkor vitte vissza, mikor épp én is kölcsönöztem.

Böszörményi Gyula - 9... 8... 7...
Erről is tudtam, hogy megtalálom a könyvtárban, igaz időközben átköltöztették a gyerekrészlegről a felnőttre. A magyar írók mindig különösképp vonzanak, hiszen már-már egzotikumnak számítanak a külföldi regények dömpingjében. Információim szerint Böszörményi Gyula ráadásul a sikeresebb hazai tollforgatók közé tartozik, de erről majd személyesen gyűjtök tapasztalatot. A könyvéről hallottam jót is meg kevésbé jót is. Mégsem haboztam kivenni, két okból. Az első és legfontosabb, Budapesten játszódik. A már említett külföldi áradat után pedig felüdülés lesz a hazai terep. A másik ok pedig az, hogy vonzódom a gótokhoz. Nem vagyok a stílus képviselője, bár bevallom volt időszak, mikor szerettem volna az lenne, ám én ehhez kevés vagyok. Mégis valahányszor látok egyet közülük késztetést érzek arra, hogy leszólítsam. Egész más a világképük, így biztos érdekes lenne elcsevegni velük.
Tudom, ez úgy hangzik, mintha egy idegen és ritka fajtának tekinteném őket. Nem azok, ismerek is egy exgót lányt (volt középiskolás évfolyamtársam, akivel pont gótsága levetkőzése után kerültem haveri kapcsolatba) mégis olyan elérhetetlennek tűnnek.
Mellesleg imádom a feketét és a csipkére és fűzőkre azonnal megindul a nyálelválasztásom.

Saját könyvek
Mániákus könyvgyűjtőként (célom egy saját könyvtár létrehozása) szinte állandóan vásárolhatnékom van. Meglátok egy akciót és már szinte viszketnek az ujjaim a rendelési gomb után. Ám szerencsére akaraterőben nem szenvedek hiányt, így mindig alaposan megfontolom, mi kerülhet kosaramba. A rossz választás csalódása túl szomorú, nem lehet az ilyesmit elkapkodni.

Kelley Armstrong - Az ébredés
Egy trilógia második kötete, amit azért szereztem be, mert az első rész, A szellemidéző elnyerte tetszésemet. Nem volt kétségem a teljes sorozat beszerzése felől, csak a megfelelő alkalomra vártam.

Liza Dalby - Gésa
Nagyon-nagyon hosszú idő óta porosodik a polcomon. Komplett kis története van.
Vonzódom Ázsiához, ezen belül főleg Japánhoz. Ez valószínűleg a sok anime és manga hatása, bár már korábban is szerettem az ázsiai kultúrát. Érdeklődésemet pedig igyekszem táplálni, épp ezért, mikor középiskola harmadik évének végén tanulmányi dicséretként könyvvásárlási utalványt kaptam, valami fűszeresen távolira vágytam. Így esett választásom erre a könyvre tévedésből. Eredetileg ugyanis az Egy gésa emlékiratait szerettem volna, aminek filmváltozatát vagy milliószor láttam, annyira imádom. Csakhogy a fülszöveg megtévesztett, mivel ezt a kötetet nevezte meg a film alapjának. Persze a tévedésre csupán a megrendelés után derült fény, én meg úgy voltam vele, ebben is gésák vannak, nem lehet rossz.
Rossznak nem mondanám, csak másnak. Nekem akkor túl száraz, túl tudományos és túl unalmas volt, így a negyedénél félbehagytam. Most viszont, hogy pihent néhány évet, elég "érettnek" érzem magamat is hozzá, így újra nekiveselkedem a nem annyira távoli jövőben.

Móra Ferenc - Négy apának egy leánya
Nagymamám névnapi ajándéka. Mivel tudja, hogy szeretek olvasni, időnként meglep egy-egy könyvvel, aminek természetesen nagyon örülök. A picike bökkenő csupán az, hogy nem igazán passzol az ízlésünk. Nagymamám klasszikusok iránt rajongó könyvmoly. Gyönyörű könyvespolca van, amit mindig megsimogatok, ha nála járok. A kötetek többsége szépirodalom a nevesebb fajtából. Shakespeare, Mikszáth,  Móra stb., szóval csupa nagy nevek. Épp ezért engem is, ha épp nem tudományos könyvet vesz, híres magyar írókkal lep meg. Én viszont, bár volt néhány kifejezetten tetszetős kötelező olvasmány, más stílushoz nyúlok, ha épp olvasni támad kedvem. 
Ajándék könyvnek viszont ne nézd a lapjait! El fogom olvasni előbb, vagy utóbb.

Ennyi volt az aktuális várólistám.
Észrevételt, hozzászólást szívesen fogadok, akár ezekkel a könyvekkel, akár a rovatokkal kapcsolatban. Sőt, ha esetleg valakinek egyéb rovat-téma ötlete van, amit szívesen olvasna tőlem, ne habozzon megosztani velem. :)
Szeptemberben jelentkezem a következő adag olvasásra váró könyv ízelítőjével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése