2022. június 9., csütörtök

Szabad akarat

A szerző első könyve, az Örökölt sors meglepően pozitív élmény volt számomra. Mégsem éreztem azonnali késztetést, mikor megjelent az új könyve, hogy kézbe vegyem. Talán csak nem fogott meg annyira a borító. Talán csak kételkedtem benne, hogy másodszorra is kellemes meglepetést tud majd okozni. Vagy egyszerűen csak nem volt kedvem ismeretterjesztő könyvekhez. Legutóbbi könyvtárazásom során azonban megláttam, és úgy döntöttem, mégis kell nekem.
286 oldalával épp olyan terjedelmű, mint az előző.
Fülszöveg:
"Mire ​felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai. Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre.

Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink? Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek."
 Ez a kötet folytatásnak lett szánva, mert míg a másik könyv a címében is megjelenő "örökölt" problémákra fókuszált, addig ez megpróbálja levetkőzni azokat, vagy legalábbis jelezni, hol is kezdődik a szabad akarat. (Mármint pszichológiai értelemben.) Érdekes felvetés, ezért voltak elvárásaim, amelyeket teljesített is, meg nem is.
A könyv három nagyobb egységre tagolódik három fontos téma köré. Mindegyik rengeteg valós eseten keresztül mutatja be az adott témát, ami kettős érzést keltett bennem. Egyrészt jó volt valódi emberek, valódi problémája által rápillantani a dologra, másrészt viszont ez tényleg csak egy pillantás volt, ami helyenként kevésnek bizonyult. Egy idő után elvesztette közvetlenségét, ahogy előbb egy hölgy került szóba, aztán egy úriember, majd megint egy hölgy, és bár a téma maradt, mindegyikőjük más-más élethelyzetben, más-más háttérrel került elénk, és csupán egy szeletét láttuk életüknek, így hamar felsorolássá váltak az olvasó szemében. Olyan érzésem volt kicsit, mint a piacon, ahol nagyon sok a gyümölcs, mindenhol hasonlóak, mégis mások és az ember elveszik a nézegetésükben miközben nem vesz végül semmit. Mindegyik esetet megnéztük kicsit, ám mélyrehatóan nem foglalkoztunk vele, így a nagyobb tanulságok is elmaradtak. No, nem mintha szájbarágós következtetésekre vágytam volna, mert szerencsére ebben a kötetben ilyenek nincsenek, csak valamiféle összegzés mégis jól jött volna.
Nézzük meg közelebbről ezt a három témát:

Pénz
Az első nagyobb egység az anyagiakhoz való viszonyra fókuszál. Egyrészt érdekes volt látni, hogy ez az egyébként hétköznapi dolog, milyen sokféle hatással van egy ember életére. Másrészt viszont nem éreztem úgy, hogy sok újdonsággal gazdagodtam. A kellemes ráébredés érzése megvolt, aztán csak sodródtam a példák végtelenjében.

Társas kapcsolatok
A második nagyobb egység és egyben a második legterjedelmesebb rész a kapcsolatokról szólt, konkrétan az egyén kapcsolódási lehetőségeiről. Ez elég sok dologban reflektált a szerző másik könyvére, és itt éreztem a leginkább úgy, hogy elvesztem a példát sűrűjében. Olvastam, érdekes volt, olvastam, de nem tudtam hozzá kapcsolódni. Nem éreztem át igazán a felmerülő helyzeteket, és nem is éreztem úgy, hogy kaptam volna belőlük útravalót. Ez tűnt nekem a könyv legelnyújtottabb szakaszának.

Test
A legkurtábban megfogalmazott, mégis legérdekesebb téma, az önmagunkhoz, testünkhöz való viszonyunk. Ez a rész volt számomra a könyv legérdekesebb szakasza, itt szedtem össze a legtöbb új információt, és ez volt az a rész, amit olvastam volna tovább. Kevesebb példával és több szakirodalmi vonatkozással lett megírva, így ez volt a példa és információ szempontjából a legkiegyensúlyozottabb része a kötetnek. Ez a rész tetszett.

A témák iránti érdeklődésem persze egyéni, hiszen ez minden olvasónál más és más. Az viszont általánosan elmondható a könyvről, hogy olvasmányos és kellemesen hazai. Nekem nagyon tetszett, hogy a külföldi kutatások és szakirodalom megemlítése mellett helyet kaptak a különféle magyar vonatkozások is, és itt nem csupán a szakmába vágó dolgokra gondolok. Akadnak a könyvben vers-, könyv- és filmutalások, amelyektől a hangnem közvetlenebb lesz.
Összességében tehát egy kellemes ismeretterjesztő olvasmány, de nekem közepes élményt nyújtott a szerző első könyvéhez képest. Ettől függetlenül bátran ajánlom azoknak, akik pszichológiai ismeretterjesztő kötetre vágynak, akiknek pedig az Örökölt sors tetszett, kifejezetten tudom javasolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése