2016. április 2., szombat

Mozgóképek XLIII.

Tegnap új hónap kezdődött, végre egy igazán tavaszias hónap, így itt az ideje számot vetnem az előző 31 nap filmes élményeiről. Sikerült 10 filmet megnéznem, hála a hosszú hétvégéknek. Ebből kettőt moziban láttam és az egyikről (A szoba) írtam külön bejegyzést. Lássuk tehát a maradék kilencet:

Victor Frankenstein
"A radikális nézeteket valló tudós, Victor Frankenstein (James McAvoy), és a hozzá hasonlóan zseniális elmével megáldott asszisztense, Igor Strausman (Daniel Radcliffe) a halhatatlanság kulcsát keresik. Azonban Victor túl messzire megy, megszállottsága pedig szörnyű következményekhez vezet. Csak Igor tudja visszahozni a barátját az őrületből, és megmenteni őt rettentő teremtményétől."
Bizony, egy újabb Frankenstein feldolgozás, engem mégis érdekelt. Egyrészt, mert szeretem ezeket a klasszikus horrormeséket, másrészt, mert Penny Dreadful elvonási tüneteim vannak és harmadrészt, mert szeretem a színészeket. Nem voltak magas elvárásaim, sőt, de összességében kellemesen csalódtam.
Ez a feldolgozás picikét más mint a többi, mert egy mellékszereplőre, Igorra helyezi a hangsúlyt, igaz meglehetősen romantikus formában. A film érezhetően mai, mert tele van látványelemekkel és egész jó a humora. Én legalábbis jól szórakoztam az őrült doktoron. A kerettörténet ugyan elcsépelt és ezt a mesét tényleg mindenki ismeri, így nem érhet senkit nagy meglepetés, de szórakoztató. Engem kikapcsolt, így bátran ajánlom azoknak, akik úgy érzik, klasszikus mesékből sosem elég.

Krampusz
"Amikor problémás családjának tagjai egymásnak esnek az ünnepek miatt, az ifjú Max kiábrándul az egészből, és hátat fordít a Karácsonynak. Nem sejti azonban, hogy az ünnep elutasításával magára szabadította a Krampusz haragját. A Krampusz egy ősi démoni erő, amely megbünteti a hitetleneket. Elszabadul a pokol, kedvelt ünnepi alakok kelnek szörnyűséges önálló életre, és ostrom alá veszik a családi otthont, arra kényszerítve őket, hogy harcoljanak egymásért, ha túl akarják élni az ünnepeket."
Moziban láttam ennek a filmnek az előzetesét még karácsony előtt. Annyira abszurdnak találtam, hogy már akkor eldöntöttem, megnézem valamikor. Nos, sikerült.
Ez a film egy karácsonyi horrorparódia. A nyitó jelenet zseniális és olyan sok a nevetséges horrorelem benne, hogy végigkacagtam a teljes filmet. Sőt, a nagy nevetésem hatására, anyum benézett a szobámba, majd a következő eszmecsere zajlott:
- Mit nézel?
- Horrort.
- Ezek gyilkos mézeskalácsok?
- Igen.
Ezzel a lendülettel le is huppant mellém, hogy megtudja, vajon három rettenthetetlen mézeskalács elég-e az egyik szereplő likvidálásához...
Ez a film tehát teljesen őrült, de szórakoztató, már ha a néző vevő az abszurd humorra. Elsősorban azoknak ajánlom, akik kedvelik a horrorparódiákat. Illetve ünnepi időszakban antikarácsonyi filmnek is ideális, mert akad benne egy kritikus felhang is.

Az utolsó boszorkányvadász
"500 évvel ezelőtt háború dúlt az emberek és boszorkányok között, akik a világra akarták szabadítani a fekete halált. Boszorkányvadászok seregei harcoltak az ördögi ellenséggel az egész világon, köztük Kaulder (Vin Diesel), akinek sikerült megölnie a boszorkák mindenható királynőjét. Azonban a halála előtti pillanatban a királynő halhatatlansággal átkozta meg Kauldert, ezzel mindörökre elválasztva őt imádott feleségétől és lányától. Mára ő az utolsó boszorkányvadász. Egy pappal és egy boszorkánnyal az oldalán folytatja a törvényen kívüliek vadászatát. Meg kell állítaniuk Belialt, aki fel akarja támasztani a boszorkányok királynőjét, hogy az emberiségre zúdíthassa a fekete halált."
Két mentségem van, szeretem a fantasyt és megragadok minden aprócska reményt ebben a műfajban, illetve kíváncsi voltam Rose Leslie alakítására.
Ez a film tökéletes példája annak, miért ritka a jó fantasy film mint a kétfejű fehér holló. Nem rajongok Vin Diesel filmjeiért, sőt kifejezetten idegesít a "nagy vagyok és kemény, ezért meg sem kell szólalnom, így is szeretnek" hozzáállása. Számomra ő nem színész, mert a repertoárja egyetlen arcból áll, a "morcosan nézek"-ből. Ehhez mérten ez a film tele van bunyóval és ezzel  még nem is lenne gond, ha a történet megállna a lábán. Csakhogy a keretsztorinak van húsz lábacskája és mind a húsz a bal oldalon. Klisé klisé hátán, következetlenség magas fokon és unalom a köbön. Ez tehát egy újabb klisés mentsük meg a világot akciófilm csak a látványelemekhez adtak egy kis mágiát.
Nem tetszett, fantasy rajongóknak nem ajánlom, de aki szokványos Vin Diesel megint elver valakit filmre vágyik, annak talán tetszhet.

Aljas nyolcas
"Az Aljas nyolcas főhősei sokat próbált fejvadászok, akik az amerikai polgárháborút követő időszakban találkoznak egymással Wyoming erdős vidékein. Egy kemény hóvihar elől menekülve kénytelenek egy helyen meghúzni magukat, a kényszerű összezártság eredménye pedig ármány és intrika. Vajon túlélik-e a vihart az egymás megtévesztésével és átverésével boldogulni próbáló hét(nyolc)próbás gazemberek?"
Nem vagyok Tarantino rajongó, de néhány filmjét szeretem, így kíváncsi voltam, most mivel rukkolt elő. Olyan sokan dicsérték, magasztalták és az alapfelállás is jónak tűnt. Nyolc aljas tag összezárva garantálja a Tarantino-féle öldöklést. Hát, nem egészen...
Ez a film túlságosan, rettenetesen, mérhetetlenül hosszú lett. Jobban nyúlik mint a rétestészta nagymamám kezében. Ehhez mérten untam, mit untam, szenvedve próbáltam ébren maradni és alig vártam, hogy végre valaki elsüssön egy pisztolyt, elvágja valaki torkát vagy legalább essen hasra a küszöbben, hogy történhessen végre valami, bármi, akármi. A feszültségkeltés okos dolog, de mértékkel. Én ettől nem feszülten kíváncsi lettem, hanem ásítozva ideges és csak azért nem kapcsoltam ki két órányi semmi után, mert tudtam, vérfürdő lesz a vége. Nos, vérfürdő az lett, de a film ettől nem lett jobb. A nagy csavar nem ütött, mert már nem érdekelt, annyira belefásultam a céltalan szájtépésbe és a morcos gyanakvásba, amit órákon keresztül néznem kellett. Ezzel a filmmel tehát nem nőtt a "szeretem Tarantinót filmek" listám.
Kizárólag a rendező rajongóinak ajánlom és azoknak, akik bírják a várakozást és sok a szabadidejük. Ők nem fogják elvesztegetett perceknek érezni ezt a hosszú, nagyon hosszú westernt.

A fekete múmia átka
"A film a "Detektív, a cowboy és a légió" című kisregényt, Rejtő Jenő egyik kevésbé ismert művét adaptálja: egy fergeteges komédia keretében mutatja be az irodalmi kávéház közegét. Görbe tükröt állítva hívja a nézőt a kulisszák mögé, hogy betekintést nyerhessünk, hogyan is születtek az évszázad legsikeresebb ponyvaregényei."
Ezt a filmet nehéz lenne kategorizálni. Nem egészen regényadaptáció, bár nyomokban Rejtőt tartalmaz, cseppet sem komoly és ezt teljesen komolyan veszi. Talán a gúnyos a legjobb jelző, amivel jellemezni lehet. Mindezek következtében nem fog mindenkinek tetszeni. Rejtő regények rajongói esetleg moroghatnak, Rejtőt nem kedvelők szenvedhetnek, míg aki még csak hallott Rejtő úrról, talán kedvet kaphat.
Nekem tetszett. Tetszett, mert tisztában volt a korlátaival, hű volt az alapanyaghoz és akkora adag gúny van benne az írók felé, hogy tapsot érdemel.
Kinek ajánlanám? Önjelölt irodalmároknak, ügyetlen pincéreknek, eltévedt légiósoknak és persze minden fekete múmiának.

Zootropolis
"Zootropolis, a modern emlősök fővárosa, különleges hely. Olyan részekből áll, mint az elegáns Szahara tér vagy a zord Tundraváros. Ebben a színes kavalkádban a világ minden tájáról származó állatok élnek egymás mellett békében. Itt nem számít ki vagy, a legnagyobb elefánt és a legkisebb mókuscickány is megfér egymással. Amikor megérkezik a városba Judy Hopps, a zöldfülű rendőr, rá kell, hogy ébredjen, nem egyszerű feladat első nyuszinak lenni a nagy és erős állatokkal telezsúfolt rendőrségen. Judy azonban elszántan bizonyítani akar, ezért ugrik az első lehetőségre, hogy a végére járjon egy ügynek, még ha ez azt is jelenti, hogy együtt kell dolgoznia a gyors észjárású szélhámos rókával, Nick Wilde-dal."
Ez a film zseniális! Disney gyerekkorom óta nem alkotott ennyire jót! Egész más, mint a klasszikus Disney filmek (itt például a főhős mindkét szülője él és virul, ami nagy szó), nyomokban sem tartalmaz szerelmi szálat és annyira aktuális, hogy az már-már félelmetes. Disney bevállalta és milyen jól tette! Ott az üzenet finoman, de hatékonyan. Vastaps!
Ehhez jön a gyönyörű grafika, a remekül felépített háttérvilág és a csodálatos humor. A karakterek mind szerethetők, a felállás egyszerű, sok a helyzetkomikum, így minden kiskorú oda és vissza lehet a helyes nyuszi és dörzsölt róka párosától. Azonban a felnőttek legalább ennyire fogják élvezni a nekik szóló elejtett utalások (Keresztapa) és apróságok (népességszámláló) miatt. Ez a film tehát azért is zseniális, mert igazi Disney, minden korosztálynak élvezhető.
Ha még nem lenne világos, imádtam és csak buzdítani tudok mindenkit, hogy rohanjon a moziba és nézze meg! Csak így tovább, Disney!

Az ötödik hullám

"Sötétség. Rombolás. Járvány. Invázió. És ez csak a kezdet. Eddig négy hullámot kellett kibírniuk a Föld lakóinak. Az idegenek nem kérdeznek, nem magyaráznak. Megfosztják az emberiséget az energiájuktól, a földdel teszik egyenlővé a városaikat, betegségeket küldenek rájuk, és támadásba lendülnek. De a legrosszabb még hátravan. Az érkezők emberi alakot tudnak felvenni. Így már a legyőzöttek közötti bizalomnak is vége, senki nem tudhatja, hogy embertársa nem az ellenség ügynöke-e. Egy kamaszlány azonban nem törődik azzal, hogy semmi esélye. Amikor elrabolják az öccsét, a nyomába ered, és makacs elszántsága minden támadót meglep. Reménytelen, őrült harca során egy srác az egyetlen segítsége. Csak az nem biztos, hogy ember-e egyáltalán."
Egy ideig mellőztem ezt a filmet, mert könyvadaptációról van szó és szeretem előbb olvasni és csak aztán megnézni a történeteket. A könyv szerepelt is kívánságlista rovatomban. Aztán, mivel műfaját tekintve sci-fi, lekerült a listámról, ezért úgy döntöttem, nincs értelme tovább várni a könyvre.
Hát, azt kell mondjam, nem hozta meg a kedvemet az olvasáshoz, sőt. Ez a film rém kiszámítható, rém unalmas és rémséges keveréke minden eddigi sci-fi katasztrófafilmnek. Olyan sok sebből vérzik a háttér, hogy csoda, hogy nem dőlt a fejére a díszlet. A gyerekek karakterei hiteltelenek, az űrlények hiteltelenek, a szerelmi szál pedig maga a klisék hiteltelensége. Az ötödik hullám tényleg egy katasztrófa.
Nem tetszett. Kizárólag unatkozó tizenéveseknek ajánlom, hátha ők még nem látták azokat a filmeket, könyveket, amelyekből össze lett mosva ez a katyvasz. Bár inkább azt mondom, - igaz még nem olvastam -, biztos jobban járnak a könyvvel.

Liza, a rókatündér
"Liza, a csinos, ám szerény ápolónő tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Egyhangú élete megváltozik, amikor születésnapi kimenőt kap. Elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét, ám a dolgok rendre balul sülnek el. Liza a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével arra a következtetésre jut, hogy ő a japán mesék elátkozott rókatündére. Miközben Liza megpróbálja legyőzni az átkot és megtalálni az igazit, a zsaruk, különösen Zoltán Zászlós érdeklődését is felkelti."
Nagyon érdekelt ez a film, mert bár a magyar filmekkel meglehetősen kritikus vagyok, ez első ránézésre megtetszett. Most pedig végre megnéztem és azt kell mondanom, vegyesek az érzelmeim. Tudtam, hogy elvont lesz, de nem gondoltam volna, hogy ennyire. Mintha egy francia filmet néztem volna. Kicsit a Tajtékos napokra emlékeztetett, azt viszont nem bírtam végignézni, míg a Lizát igen. 
Szóval ez a film nagyon elvont, nagyon szélsőséges és mégis azt kell mondanom, van benne valami jó. Jó, hogy ennyire páratlan a magyar filmek palettáján, az alapötlet pedig zseniális, azonban talán túlságosan sok lett abból a csillámos gombából, amelyet a készítők munka közben elszívtak. Leszámítva a látványért felelőseket, mert ők valószínűleg röhögve a betépett többieken olyan remek munkát végeztek, hogy az ember csak pislog az örömtől.
Szóval, bár nem mondhatom, hogy tetszett, mert nekem ez csöppet sok volt, de rengeteg jó elemet látok benne és a potenciált, hátha lesz még hasonló film a hazai piacon, ami talán meg is fog.
Épp ezért elsősorban kísérletező kedvű filmrajongóknak ajánlom, illetve a francia elvont filmek szerelmeseinek, nekik garantáltan tetszeni fog. Mindenki más pedig egy kisebb vödör gumicukor elmajszolása után álljon neki, hátha enyhe cukortúladagolással jobban csúszik.

Gyilkos gimi
"Megan Wals ahelyett hogy fiúkkal ismerkedne, bulizna, szórakozna, a legtitkosabb akciókban, nemzetközi kémügyekben vesz részt. A tini ügynöknek azonban már elege van ebből, minden vágya, hogy ő is a serdülők egyszerű, normális életét élje. Ezért megrendezi a halálát, majd cserediákként tűnik fel az egyik külvárosi középiskolában. Hamarosan a saját bőrén tapasztalja meg, hogy egy középiskolában legalább olyan nagy - ha nem nagyobb - kihívást jelent talpon maradni, mint a nemzetközi kémkedés világában."
Nem mentegetőzöm, néha szükség van olyan filmekre, amelyek egyszerűek mint a faék. Amin nem kell gondolkodni, csak nézni és néha kuncogni. Nos, ez valami olyasmi volt. Nincs benne semmi új, semmi friss mócsing csak a lerágott tinifilm csontváza kémköntösben. Ehhez mérten kiszámítható, mint az egy meg egy és a karakterek is sablonosak. Humorban nem sziporkázik, de akad benne néhány vicces jelenet vagy mondat. Szóval, ha egy esős délutánon valaki nem tud mit kezdeni magával és csak bámulna ki a fejéből, a célnak megfelel. Elsősorban a fiatalabb korosztálynak ajánlom.

Értékelés:
Zootropolis                                 ->     10
A fekete múmia átka                  ->      9
Victor Frankenstein                    ->     8
Krampusz                                   ->     7
Liza, a rókatündér                      ->     7
Gyilkos gimi                              ->     6
Aljas nyolcas                             ->     6
Az utolsó boszorkányvadász     ->     5
Az ötödik hullám                       ->     4

3 megjegyzés:

  1. A Zootropolist én is megnéztem, valóban páratlan a maga műfajában! Végre egy mese, ami nem egyike a millió egy kaptafára írt történetnek! Ez a többször nézős kategória :3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is biztosan többször meg fogom nézni. :)
      Amit még nagyon várok és animációs, az A kis kedvencek titkos élete. Láttad már az előzetesét? :)

      Törlés
    2. Igen, láttam, én is várom. :)

      Törlés