2014. október 6., hétfő

A csábítás kilenc szabálya

Nagyon sok pozitívat hallottam erről a könyvről, amit a Moly is alátámasztott. Jelenleg ugyanis 82. legjobb romantikus könyv a molyocskák értékelései alapján.
A borító mutatós, nagyon szeretem, ha a borítón lévő emberek arca nem látszik, mivel így cseppet sem befolyásolja az olvasói fantáziát. A cím pedig önmagáért beszél.
Meglehetősen vaskos könyv, majdnem 500 oldal, így nem az a cipelgetős fajta, ráadásul akad benne erotika nem is kevés, így pirulósabbak inkább ne olvassák tömegközlekedésen.
Arany pöttyöt kapott, így nem meglepő a felnőtt tartalom, engem mégis zavart kicsit. Zavart, mert ezek szerint a Könyvmolyképző Kiadót is elérte az aktuális erotikus sikk és mert az én ízlésemnek picit sok volt belőle.
Ettől eltekintve, - na meg a néhányszor figyelmetlenül önkényesen átírt keresztnevektől - hozta az elvárásokat.
Fülszöveg:
"Egy igazi lady nem szivarozik, a lovat nem férfi módra üli meg, nem foglalkozik vívással és nem is párbajozik. Ezenkívül nem lő pisztollyal és nem kártyázik férfiklubban.
Lady Calpurnia Hartwell mindig betartotta ezeket a szabályokat, de végül is mi értelme volt ennek? Még mindig nincs férjnél és enyhén szólva elégedetlen a helyzetével. De most megfogadta, hogy megszeg minden szabályt és végre élvezni fogja az életet!
De ahhoz például, hogy végigtáncoljon egy bált vagy szenvedélyesen csókolózzon, kell egy megfelelő partner is. Egy olyan férfi, aki mindent tud a szabályszegésről. Például az elbűvölően vonzó Gabriel St. John, Ralston márki, akinek épp olyan rossz a híre, mint amilyen bűnös a mosolya.
Ha Lady Calpurnia nem vigyáz, akkor éppen a legfontosabb szabályt fogja megszegni: akik az élvezeteket keresik, azoknak soha nem szabad reménytelen szerelemre lobbanniuk..."
Könnyed, romantikus, kosztümös regény. Minden megvan benne, amit ezektől a címkéktől elvár az olvasó. Korhangulat bálokkal, ruhákkal, kimért társalgással, pletykákkal és nemek közti szakadékkal. Kaland, ahogy a szürke kisegér felfedezi a nagyvilágot és humor mert a világ jóval szórakoztatóbb, mint hitte volna. Romantika, hiszen mindig kell egy jóképű, rossz hírű, csábító férfi, aki még gazdag is és egy kis szenvedély, ha a kisegér találkozik a szóban forgó úriemberrel.
Az olvasó tehát nem csalódhat, pontosan azt kapja, amit a borító és a cím ígér, még akkor is, ha a csábítás kilenc szabálya manapság kissé idejétmúlt listának tűnik. Sőt, megkockáztatom, hogy ez tipikusan olyan könyv, amit minden nő szívesen olvas.
Hiszen melyik hölgy nem élvezi, ha egy átlagos vagy inkább a közvélemény szemében átlag alatti nőnek szurkolhat. Ha ez a nő kiáll magáért egy férfiak uralta világban, ha lázad és szakít a konvenciókkal, mégis megmarad igazi hölgynek és ha mindezt egy viharosan romantikus kapcsolattal körítik. Igen, ez egyértelműen egy női könyv. Ettől függetlenül azonban szerintem a férfiak is szórakoztatónak találhatják.
Callie kalandjai igazán vidámak, jókat kuncogtam akcióin, mikor egy újabb tételt húzott ki listájáról. A szereplők könnyedén megkedvelhetők kivétel nélkül. Csupa olyan figura, aki tökéletesen passzol ebbe a kosztümös környezetbe és akik tovább színesítik az eseményeket. A párbeszédek pörögnek, nincs üres és felesleges fecsegés, csak egy kis csipkelődő humor, hogy tovább fűszerezze a könyvet.
A szöveg gördülékeny, és bár oldalszámra hosszú könyv, a fejezetek kényelmes terjedelemben követik egymást. Az írónő stílusára sem lehet panasz, pont olyan, amilyet ez a történet igényel.
A cselekmény aprócska fordulatokkal halad előre, összességében mégis teljesen kiszámítható. Nem nehéz kitalálni, mi lesz a vége, ám ez nem von le semmit a bájából, sőt inkább ez adja az egyik fodrot erre a romantikus köntösre. 
Mielőtt azonban úgy tűnne, az egekbe magasztalom és tökéletesnek tartom, meg kell említenem két apróságot, amolyan szépséghibát.
A könyv vége - és itt nagyjából az utolsó száz oldalra gondolok - nagyon el lett nyújtva. Az írónő duplán elhúzta a szokásos sablonkört, ami teljesen feleslegesnek bizonyult. Bőven elég lett volna az egyik bonyodalom (szerintem a második), nem kellett volna két melodrámát belesűríteni.
A könyv második foltocskája a felnőtt tartalomban keresendő. Ez valóban egy olyan történet, ami igényli az ágyjelenetet. 28 éves vénkisasszonnyal a főszerepben garantáltan sok az elfojtott vágy, amit fokozatosan ki lehet engedni színesítve a cselekményt és fokozva a hölgy személyiségének kibontakozását. Csakhogy véleményem szerint az írónő itt is túlzásba esett. Minden lehetőséget megragadt egy kis pásztorórára és olyan részletekbe menő leírásokkal, hosszú oldalakon keresztül tette meg, hogy néha kiestem a könyv könnyed, romantikus, kosztümös varázsából. Nekem ehhez a témához nem passzolt a szókimondóan túlfűtött erotika. Ismét bebizonyosodott, hogy a kevesebb néha több.
Összességében tehát jó könyv, remekül szórakoztam rajta, a célt elérte, tökéletesen kikapcsolt pár órára.
Épp ezért bátran ajánlom mindenkinek (hölgyeknek különösen), aki egy kis romantikus szórakozásra vágyik selyemkosztümben. 

Kiegészítés:
Bár a könyv egy kerek egész és lezárt történetet mesél el, aki szívesen olvasná tovább, megteheti. Sarah MacLean írónő ugyanis írt még két könyvet ebben a témában, ebben a világban. Love by Numbers sorozatcím alatt további két szereplő sorsát egyengette el a szerelem felé. Nem túl meglepő módon Ralston testvéreiről van szó. 
Ten Ways to Be Adored When Landing a Lord című kötetben Nick talál párt, míg Eleven Scandals to Start to Win a Duke's Heart cím alatt Juliana is megkapja hercegét. Utóbbi valószínűleg senkit sem lep meg, aki a fent tárgyalt könyvet olvasta.
Magyar megjelenésükről nincsenek információim, de nagyon remélem, hogy a kiadó nem feledkezik meg róluk. Szívesen elolvasnám Nick és Juliana kétségkívül szórakoztató románcait is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése