2010. július 26., hétfő

Csontváros



Ismét egy könyvajánlóval jelentkezem.

Már régóta szerettem volna írni erről a nagyszerű kötetről, csak valahogy nem jött az ihlet hozzá. Igazából most sem nagyon van, csupán gépelni támadt kedvem. Szívesebben fejezném be új rajzomat, de sajnos a megfelelő színű tűfilcem kifogyott és hiába mentem el a papírboltba, ott sem volt. Így kénytelen vagyok várni vele szombatig, amikor elutazom beszerezni néhány szükséges holmit és benézek papírboltokba is.

Szóval Csontváros.
Ezt a könyvet már nagyon régen kiszúrtam és sikeresen megkaptam névnapomra, ami hát elég rég volt már. Nem kezdtem el egyből a tanulás miatt, mivel 472 oldalas és biztosra vettem, hogy nem tudnám letenni. Így vártam vele és érlelgettem polcomon, ahogy a jó borokat szokták. Nyár elején pedig nekiugrottam és nem kellett csalódnom. Elég gyorsan kivégeztem és most alig várom a folytatást.
Néhány paraméter a könyvről: Az írónő Cassandra Clare /ez igazából művésznév/ először az interneten tűnt fel a nagyközönség előtt Harry Potter fanfictionokkal. Nagyon nagy sikere volt és még J. K. Rowling is elismerte munkáját. Mostanra pedig a New York Times egyik neves bestseller írója. A történet mellett ezért is kezdtem el ezt a könyvet. A kötet a Mortal Instruments (Végzet Ereklyéi /Bár ennek a kötetnek a borítóján még Halál Ereklyéi néven fut, valószínűleg eltérő fordítás miatt./) trilógia első darabja.
Rövid ismertető:
"Amikor a tizenöt éves Clary Fray elindul a Pandemonium nevű New York-i klubba, aligha számít rá, hogy egy gyilkosság tanúja lesz - amit ráadásul három, különös tetoválásokkal borított és bizarr fegyverekkel hadonászó tinédzser követ el. A holttest aztán eltűnik a semmiben. Nehéz kihívni a rendőrséget, ha a gyilkosok mindenki más számára láthatatlanok, és semmi - még egy vércsepp sem - bizonyítja, hogy egy fiú meghalt. De fiú volt-e az áldozat egyáltalán?
Így találkozik Clary először az Árnyvadászokkal, akik azért küzdenek, hogy megszabadítsák a földet a démonoktól. Közülük való az angyali külseje ellenére igazi bunkó módjára viselkedő Jace is. Clary egyetlen nappal később, akarata ellenére már bele is csöppen Jace világába: édesanyja eltűnik, őt magát pedig megtámadja egy démon. De miért érdekelne egy démont két olyan hétköznapi mondi, mint Clary és az édesanyja? És hogyan tett szert Clary egyszer csak a Látásra? Az Árnyvadászok tudni szeretnék.."

Izgalmas, fordulatos, habár elég jól átláttam a szálakon, így nem okozott túl nagy meglepetést. Tele van természetfeletti lényekkel (vámpírok, démonok, vérfarkasok, tündérek, boszorkányok) és különleges karakterekkel. A főszereplő Clary nagyon szimpatikus, csakúgy, mint Jace is, aki már nagy rajongótábornak örvend. Nálam valahogy mégsem váltott ki fangirl reakciót. Simon is szerethető karakter és én neki szurkolok. A kötet felvet néhány nehéz kérdést, főleg a végére és talán ezért vagyok annyira kíváncsi a folytatásra. A tabuk mindig is vonzottak. A borítója gyönyörű és elég vastag is, így teljesen megéri beszerezni szerintem. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretne kissé elszakadni a hétköznapoktól és belecsöppenni egy izgalmas kalandba.
A trilógia második kötete a Hamuváros, már beszerezhető, csak sajnos egyenlőre nincs rá pénzem, de ami késik, nem múlik. Az utolsó kötet pedig az Üvegváros címet viseli.
Twitter-en követem az írónőt, így tudom, hogy most jön ki egy újabb trilógiája a The Infernal Devices, aminek első kötete a Clockwork Angel most kerül bemutatásra az USA-ban. Ez a sorozat ugyanabban a világban játszódik, mint a Mortal Instruments, csak a múltban. Így mintegy előzményként is szolgálhat, bár nem tudom mennyire szoros a kapcsolat a két trilógia között. Nekem már most elnyerte tetszésemet és amint túljutottam ezen a trilógián és nálunk is elérhető lesz, biztosan beszerzem. A fantasy mellett ugyanis a kosztümös könyveket imádom a legjobban. Ez pedig ötvözi ezt a két műfajt.

Apropó Twitter. Már egy jó ideje fenn vagyok rajta és kezdem megkedvelni. Így megjelenítettem itt is jobb oldalt. Az én bejegyzéseim ugyan unalmasak és elég ritkák, de ha találok valami érdekeset, mindig továbbküldöm. Követek néhány írót, színészt és a Dalai Lamat többet között.
A lejátszót is frissítettem egy új számmal, ami most a nyitódallam és csak tegnap éjjel bukkantam rá, de teljesen oda vagyok érte.

Fontos még leírnom, hogy az egyik cicám Hermione tegnap boldog anyukává vált. Kicsit még fiatal ugyan az anyasághoz, hiszen épp csak egy éves, de nagyon gondoskodónak bizonyult. Két édes kis fekete cicussal bővült a család, akik annyira aranyosak, hogy nem tudok betelni velük. Egészségesnek és jól fejlettnek tűnnek. Remélem nem lesz velük gond és szépen fognak felcseperedni. A nemüket még nem állapítottam meg, mivel sötét kis kuckóba vackolta be őket az anyjuk és csak zseblámpával látszanak fekete színűk miatt. Remélem az egyik fiú és így legalább egyet megtarthatok.
A másik cicám (Amúgy három van összesen.) pedig ma olyan reflexszel és gyorsasággal fogott egeret, hogy még én is meglepődtem.Egyik pillanatban ott állt mellettem, a másikban már két méterrel arrébb, aztán hirtelen kisprintelt a fészerből a hátsókertbe a szájában egy egérrel. Ezek után biztosra veszem, hogy azt a néhány rigót, aminek a tetemét összeszedtem az udvarunkon, is ő fogta. Ügyes egy kandúrka. ^^ Kivételesen nem vettem el tőle az egeret. Régen mindig elkoboztam az elejtett zsákmányukat, ha még élt, pacifizmusom miatt. Most viszont nem avatkoztam közbe, mert már eléggé megszorongatta szegény egérkét, így nem volt sok hátra neki. A macska nyála ugyanis halálos a kisebb állatokra, így nem tehettem érte semmit. Remélem következő életében szerencsésebb lesz...

2 megjegyzés:

  1. Én is elkezdtem olvasni, és le is tettem, amíg a vizsga időszakom tart, mert tetszik, csak még nem tudtam magam annyira beleélni, ez talán szerencse is a tanulás szempontjából. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, veszélyes dolog olyankor belemerülne egy jó könyvbe, mikor más kötelességei vannak az embernek.
      Sok sikert a vizsgákhoz! Remélem utána folytatod és neked is annyira tetszeni fog, mint nekem. :)

      Törlés