2021. április 4., vasárnap

Hullócsillag

A Bexi sorozat második része ránézésre épp olyan, mint az első, a Késtél volt. A borítóra egy gitár került, de a színvilág maradt, csakúgy mint a terjedelem 400 oldalával.
Fülszöveg:
"Már bő egy év eltelt azóta, hogy Budai Rebeka posztolta barátjának a Késtélt, és ezzel immár Bexiként berobbant a köztudatba.
Azóta megjelent második lemeze, az Offline, melynek sikere végleg kiírta Bexit az egyslágeres előadók sorából.
Úgy tűnik, Gerivel is rendeződhetnek a dolgaik, bár ezt Körte, Lili, Anti és a Fogd be Aszád eszement (nevű) tagjai egy emberként elítélik.
És persze ott van még Ő is. Nagy Márk, akinek a Pop/Rock sztár leszek! döntője után nagyobb szüksége van a barátaira, mint valaha."

A cselekmény nem rögtön ott veszi fel a fonalat, ahol az első rész letette, hanem pár héttel később. Ez jót tett a könyvnek. Nekem legalábbis tetszett, hogy változott kicsit a szereplők kapcsolata a két kötet között, így frissebbnek éreztem az új konfliktusokat.
Leiner Laura jó a megújulásban, és kreativitásban sem szenved hiányt, az új rész ezért egy új programra épült. Bevallom, örültem, hogy elszakadtunk kicsit a tehetségkutatók világától. Azonban az új kaland csupán a könyv felénél került elő, addig felvezetésnek tekinthető. No, és hogy milyen ez a felvezetés? Elnyújtott. Már megint tele van ismétlésekkel az előző kötetre vonatkozóan (Nagyon jó az olvasási memóriám, így én ezt mindig feleslegesnek és szájbarágósnak érzem.) és a szokásos belső monológok végtelen körét is tartalmazza. Ami pedig a szereplők már említett változó kapcsolatát illeti, az új karaktert leszámítva ez is túl lett picit nyújtva. 
A könyv elejét tehát kissé unatkozva olvastam, mert nagyon sokáig csak vártam és vártam, hogy beinduljanak az események. Azonban, amint beindultak, meg is sokszorozódtak, már ami a főszereplő problémáit illeti. Ennek kifejtése viszont cselekményleírással jár, így Vigyázat, innentől Spoilerek!
Az új program, amely köré az események épültek, nagyon szimpatikus volt. Talán, mert az ilyen típusú műsorok, meg úgy általában minden, ami utazással kapcsolatos, sokkal jobban vonzanak, mint a tehetségkutatók. Úgyhogy lelkes voltam, talán lelkesebb is, mint a főhős. Az utazás azonban nem egészen úgy alakult, ahogy a szereplők várták, és nem is úgy, ahogy én vártam. Kissé felemás érzéseim voltak. Egyrészt tetszett London és az utazás leírása a közlekedési bakikkal és a pocsék szállással. Másrészt viszont többet vártam tőle és itt most nem a Big Ben részletes leírására gondolok, hanem a kalandban rejlő humor kiaknázatlanságára. Ez a rész ugyanis kevésbé volt vicces, mint az előző. Hiába bohóckodtak a fiúk az új szereplővel karöltve, nem voltak annyira szórakoztatóak. Mondjuk ebben valószínűleg közrejátszott Beki rajzfilmbe illő pechsorozata. Hirtelen és gyorsan összeveszett mindenkivel, elhagyott fontos dolgokat, és kavart maga körül egy nagy magánéleti gubancot. Ettől pedig rossz lett a kedve, így a könyv átvette az angol időjárást a megszokott magyar napsütés helyett.
Spoilerek vége!
Beki megítélése nem változott számomra, bár ebben a részben elég látványosan vágta maga alatt azt a bizonyos fát. A mellékszereplőket még mindig nagyon kedvelem, és az új karakter igazi színfolt volt. Nagyon tetszett, ahogy rázúdította az érvényesülés valóságát a főhősre.
A szerelmi szál alakulásával nem vagyok kibékülve. Egyrészt Geri a probléma maga csupa nagy betűvel, másrészt Márk még mindig az önimádat élő szobra, és sajnos még mindig ugyanabban a két dimenzióban mozgott, mint az előző kötetben. Ráadásul ez egy terjedelmes sorozat, így nem sok esélyt látok egy közeli happy endre ezen a vonalon.
Összességében ez a rész hozta a megszokott dolgokat annak minden pozitív és negatív felhangjával. Azonban nem volt annyira szórakoztató, mint az előző, se annyira kiegyensúlyozott. Szóval lehetett volna jobb is, és a szokásos függővég miatt nagyon remélem, hogy ez a jobb a következő kötetben be fog következni.
Azoknak ajánlom, akik az első könyvet olvasták, kedvelték és kíváncsiak a folytatásra, a történet tovább lendítése ugyanis mindentől függetlenül megtörténik ebben a részben. Aki viszont az elsőt nem érezte magához közelinek, az valószínűleg ezt sem fogja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése