2016. július 24., vasárnap

Neszebár - látnivalók (2. rész)

Neszebár különleges hangulatáról és összképéről már írtam előző bejegyzésemben. Most konkrét helyszíneket szeretnék bemutatni, amelyeket, ha az ember ezen a gyönyörű helyen jár, muszáj megnéznie. A látnivalók legtöbbje templom, méghozzá a kora középkorból. 

Pantokrator-templom
Talán a leghíresebb és a leginkább szemrevalóbb a Pantokrator-templom. Az óváros központján helyezkedik el egy apró, ám nagyon szép parkban. 13-14. században épült és a bizánci templomok minden jellemzőjét magán viseli. Barnásvörös kövei és színes kerámiadarabok teszik igazán mutatóssá.
Egyébként meglehetősen picike templom és a belsejében egy picike múzeum van. Az ajtón érdemes csak kopogni és nem nagy hévvel benyitni, mert a múzeumos néni csak belépőjegy fejében engedi be az embert és a bekukucskálás csalás. Csalás, mert ha valaki bemegy kifizetni a jegyet, szinte már körbe is nézett a hely aprócska mivolta miatt.
Mégis érdemes betérni, mert odabent az ember végigkövetheti a város sorsát különféle térképeken. A kedves néni külföldieknek angol nyelvű összefoglalót is ad.
Ez a templom tehát, akár csak kívülről megcsodálva, elsődleges célpont minden Neszebárba látogató számára.

Sztarata Mitropolija
A másik rendkívül látványos templom, amely csupán romjaiban maradt meg, a Sztarata Mitropolija
5-6. században épült és püspöki templomként funkcionált. Neve jelentése ezért - nagyon kreatívan - "régi püspöki templom".
A szentély felőli félköríves fal illetve a párhuzamos oszlopsor az, ami megmaradt. Jelenleg fehér galambok lakóhelye és turisták gyűjtője. Még a legnagyobb hősében is nehéz olyan alkalmat találni, amikor nincs tele fényképező emberekkel. Tőle jobbra van egy nagyon jó kávézó, de erről majd a gasztronómiai részben áradozom.

A templom lakója


Mihály és Gábriel arkangyal-templom
A város tele van kisebb templomokkal, amelyekbe hol be lehet menni egy kis mini múzeumba, hol csak be lehet kukkantani az üres falaik közé. 
Utóbbi kategóriába tartozik Mihály és Gábriel arkangyal temploma. A falak állnak, tető viszont nincs, ezért kívülről lehet csak megcsodálni és a rácsos kapukon át bekukkantani. Mellette egyébként egy étterem foglal helyet, ahova a pincérek próbálják becsalogatni a vendégeket.
A templom tehát körbejárható, megsimogatható és körbefényképezhető.
13-14. századból származik és a már említett bizánci motívumokat hűen őrzi. Fénykorában tornya is volt, ám ez ma már csak nyomaiban látszik.


arkangyalok temploma belül

Szent Megváltó-templom
Egy kicsit későbbi templom jól mutatja a változást, ami a város történetében bekövetkezett.
1609-ben a török uralom alatt épült a Szent Megváltó-templom. Első ránézésre nem tűnik templomnak a többiekhez képest. Ennek oka az akkori viszonyokra vezethető vissza, hiszen a muzulmán uralom alatt visszafogottabban épült egy keresztény templom. Belül szintén van egy picike múzeum, mivel a templom freskói megmaradtak.
Ide nem mentem be, azonban megjegyzem, ha valaki szeretné végigjárni az összes picike múzeumot, válthat rájuk kombinált jegyet.
A mellékelt képen kicsit ugyan messze van, de így kitűnik a mérete.

Ha még tovább megyünk az időben és az óváros csücske felé, találhatunk egy nem bizánci stílusban épült, későbbi templomot is.
Szűz Mária plébániatemplom
A Szűz Mária plébániatemplom a 20. század elején épült és természetesen ma is funkcionál. Ezért bent nem is lehet fényképezni. Van benne, pontosabban a toronyban, múzeum is, ahol különféle képeket, freskókat és más valláshoz kapcsolódó tárgyakat lehet végigmustrálni. A legérdekesebbek az esküvői koronák.
Ahogy említettem, fényképezni nem lehet, de tipikus turista voltam, aki zugfotókat készített. Oké, a pénztáros lány mondta, hogy ha a szigorú és kissé rigolyás néni nem kap rajta, fényképezhetek. Nos, a nénit nem láttam...
Láttam viszont egy szertartást, aminek végén egy hölgy csokoládét kínált körbe legyen az ember pap, ott dolgozó vagy betévedt turista. A templomban egyébként kegytárgyas szuvenírbolt is működik.
Zárszónak hoztam a zugfotóimat. Pszt, nehogy beáruljatok!
kilátás a templom tornyából

a belső pompa


esküvői koronák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése