2016. július 5., kedd

Mozgóképek XLVI.

Ezúttal is csak négy filmet hoztam és csakúgy mint a rovat előző bejegyzésében, most is kettőt láttam közülük moziban. Ha a műfajukat nézem, meglehetősen színes összeállítás.

A szerelem gyerekkel jön
"Ange boldogan és fölöttébb elégedetten éli középkorú agglegény életét. Jól keres, szereti a munkáját, nincsenek kötöttségei, a nők pedig bomlanak utána, amit visszatérően ki is használ. Egy nap aztán minden megváltozik, amikor beállít a munkahelyére Gabrielle, s közli vele, hogy 17 éves lánya a férfi fiától várandós. Ange azonban azt sem tudja, hogy van egy fia, így gyakorlatilag Gabrielle megjelenésével egyszerre lesz apa és leendő nagyapa is. A szeleburdi fiatalok ráadásul nincsenek felkészülve a gyermekvállalásra, így Ange és Gabrielle azon kapják magukat, hogy úgy nevelgetik unokájukat, mintha a saját gyermekük lenne."
Szeretem a francia filmeket és mivel anyukámmal együtt választottunk estére mozifilmet, a kínálatból ez volt az, amire nyugodt szívvel el tudtam vinni.
Nem bántuk meg, mert bármennyire is furcsa a magyar címe, ez egy aranyos film. Romantikus, lehet rajta mosolyogni és megvan benne a francia filmek könnyed bája. Egyedül a végével nem voltam elégedett, mivel kissé túlságosan sok lett a happy abban az endingben.
Bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti a francia vígjátékokat és könnyed délutáni kikapcsolódásra vágyik.

Star Trek 
"Tökéletes ellentéte egymásnak Kirk és Spock. A bajkeverő iowai farmerfiú és a félig ember, félig vulkáni Spock az akadémián találkozik. A köztük lévő feszültség tovább növekszik, amikor beválogatják őket a Pike kapitány vezetésével első útjára készülő Enterprise csillaghajó legénységébe. A csillagflotta kadétjaként olyan veszélyes ellenséggel kell szembenézniük, amely a bolygók népeit egyesítő szövetséget, a Föderációt fenyegeti. A galaxis sorsa a két ifjú titán kezében van. Ha meg akarják akadályoznia a pusztulást, az ellentéteket félretéve össze kell fogniuk egymással."
Egyáltalán nem vagyok sci-fi rajongó, nem néztem a sorozatot és úgy összességében nem érdekel semmi, amiben űrhajó is szerepet kap. Bond haverom azonban addig rágta a fülemet miatta, hogy végül beadtam a derekamat és megnéztem.
Pozitívan csalódtam. Az űrhajók továbbra sem érdekelnek és ha nem kell galaktikus politikát néznem az elkövetkező húsz évben, nem fog vérezni miatta a szívem, a film mégis elszórakoztatott a karakterek miatt. A szereplők változatosak és bár a két főhős kapcsolata kissé elcsépelt - hiszen nem egy film, könyv feldolgozta már -, nagyon szórakoztató. A párbeszédek pörögnek és a cselekmény is szépen halad, illetve laikusoknak is érthető. Tehát nem bántam meg, hogy megnéztem és talán valamikor megnézem a folytatást is. 
Minden kétkedőnek tudom javasolni, hogy tegyen vele egy próbát, mert szórakoztató film.

Kokoro Ga Sakebitagatterunda
"Jun valaha boldog kislány volt, míg a családja bizonyos okok folytán szét nem hullott. Egy nap megjelent előtte egy tojás alakú tündér, aki elvette Jun beszédképességét, hogy a lány senki másnak ne okozhasson fájdalmat. Azóta Jun magányos és visszahúzódó életet él, ennek ellenére az osztálya őt választja meg az iskola és annak környezete közötti társadalmi kapcsolatokat ápoló bizottság tagjának, ráadásul még a közelgő iskolai fesztiválon is neki kell eljátszania egy musical főszerepét."
Ez egy rendkívül intelligens film. Csupa valós problémát dolgoz fel a szülők válásától, a másoknak való megfelelésen át a szerelem kuszaságáig. Mindezt pedig egy rendkívül egyszerű történet keretein belül meséli el. A karakterek hitelesek és szerethetőek és senki se riadjon vissza az énekléstől, mert pont annyi van benne, amennyitől még élvezhető marad. A zenék remekül lettek összeválogatva és a grafika is szép.
Nekem nagyon tetszett, mert tele van mondanivalóval és érzelmekkel, így bátran ajánlom mindenkinek, akinek picit is felkeltette a figyelmét.

Mielőtt megismertelek
"Louisa "Lou" Clark (Emilia Clarke) egy különös házban él Anglia egyik vidéki részén. A 26 éves nőt mindenki kreatív különcnek ismeri, aki nem igazán tud mit kezdeni az életével és egyik állástól a másikig tengődik, hogy összetartó családját kisegítse.Bár jellemzően optimista természet, hatalmas próbatétel elé állítja az élet, amikor elvállalja a legújabb munkáját. A helyi "kastélyban" kell gondját viselnie egy fiatal, gazdag bankárnak, Will Traynornek (Sam Claflin) aki két évvel korábban egy baleset következtében kerekes székbe kényszerült és akinek az élete egy szempillantás alatt megváltozott. A régebben kalandvágyó Will mára fásult cinikus emberré változott, aki már csaknem feladta a küzdelmet. Azonban Lou elhatározza, megmutatja neki, hogy miért érdemes élni. Egy sor közös kalandra indulnak és végül Lou és Will is azt veszi észre, hogy többet kaptak, mint amire számítottak, ahogy az életük - és a szívük - nem várt módon változik meg."
Az ismertető nem tökéletes, ez azonban nem fog elvenni semmit a film értékéből. Könyvadaptációról van szó, amelyet olvastam és imádtam. (Könyvről bővebben ITT.) Csupán picit aggódtam miatta, mint minden könyvrajongó, ám a szereplőválasztás megnyugtatott. 
Applequeen barátomat vittem magammal rá moziba és hatalmas mázli, hogy mindig van nálam papír zsebkendő. Applequeen ugyanis nem hozott és két perc után közölte, reméli nálam van, mert gyanús, hogy végigbőgi majd az egészet. Hát, nem az egészet, csak az utolsó húsz percet, mint a nézőtér 90%-a.
Ez azonban ne riasszon el senkit, mert a játékidő további része rendkívül vidám. Hatalmasakat kacagtunk a főhősnő botlásain, ahogy a két szereplő egymást piszkálta és a zseniális ruhaválasztásokon. Mondjuk, valószínűleg bennem van a hiba, miért nekem tetszettek Lou bohókás ruhái...
A történet szinte tökéletesen lett átültetve a vászonra, így a könyvrajongóknak nem eshet panasza. A színészek játéka is elégedettségre ad okot, a látvány teljesen rendben volt, ahogy a zene is, ezért igazán nem tudok mibe belekötni. Legfeljebb abba, hogy a könyvhöz képest itt jobban kidomborodott a romantika. Na, de ez egy tipikusan lányos film, ezért bocsánatos bűn.
Nagyon tetszett, örülök, hogy moziban láttam és csak ajánlani tudom mindenkinek. Aki olvasta a könyvet és aki nem, egyaránt nézze meg. Azért halkan megjegyzem, hogy érdemesebb a könyvvel kezdeni.

Értékelés:
Mielőtt megismertelek                             ->   10
Kokoro Ga Sakebitagatterunda               ->   9
A szerelem gyerekkel jön                        ->  8
Star Trek                                                  ->  7

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése