2016. július 26., kedd

Bungou Stray Dogs

A Bungou Stray Dogs egy különc anime. Habár több műfaj elemeit is előszeretettel használja, semmihez sem tudnám hasonlítani. Kétségtelenül rebellis alkotás és rendkívül szórakoztató.
Az első évad mindössze 12 epizódból áll és ez nézői szempontból nagyon kevés. Épp csak belelendül az ember ebbe a sorozatba és máris vége. Szerencsére a második évad már be lett ígérve ugyanennyi résszel.
Ismertető AnimeAddicts-ról kölcsönözve:
"Az akció orientált fantasy történet főszereplői a japán irodalom nagy alakjai, mint például Edogawa Ranpo, Miyazawa Kenji és Dazai Osamu, vagy a kortárs japán irodalomból Ayatsuji Yukito (Another) és Kyogoku Natsuhiko (Mouryou no Hako), míg a nyugati irodalomból olyanok képviseltetik magukat mint Fjodor Dosztojevszkij, Agatha Christie és Dan Brown. Ezek az írók mindannyian természetfeletti erőkkel rendelkeznek és a Fegyveres Nyomozó Ügynökség tagjaiként különböző rejtélyeket kell megoldaniuk."
A sorozat első különlegessége az említett irodalmi vonatkozás. Igaz, ez akkor igazán izgalmas, ha a néző ismeri a szerzőket és műveiket. Sajnos eddig nem volt szerencsém az említett japán írókhoz, ezért asszociálni sem tudtam rájuk. No, de csodás találmány ez az internet, lehet egy picit kutakodni a nevek után és megvilágosodni. 
Csak egyet említek, ami az első részre nézve spoileres: Dazai a sorozat elején (meg később is) megpróbál öngyilkos lenni, a valódi Dazai pedig sikerrel is járt, szerelmével folyóba ugrott.
A másik különlegessége is a karakterekhez köthető. Minden szereplője szerethető és rendkívül szórakoztató, akár megpróbálnak komolyak lenni, akár nem. (Többnyire nem...)
Itt lép a különlegességek sorába a műfaji kevertség. Irodalmi alakokkal valami irodalmira is számít a néző, ám az említett párhuzamok a szereplők és a nevüket adó valós személyek között az egyetlen, ami annak mondható. Ez a sorozat elsősorban vígjáték. Rendkívül bohókás jelenetek vannak benne, amit a grafika is élesen kifejez. A karakterek többnyire nem veszik komolyan egymást, sőt egyesek még önmagukat sem. Időnként azonban feltűnik a komolyság, valósággal drámaivá válik egy-egy helyzet, de hamar elütik egy újabb viccel. A hangulat ezért végig rózsaszín és vidám.
Kunikida, Atsushi és Dazai
A cselekményből adódóan - hiszen mégis csak nyomozásról van szó és a maffia sem maradt ki - akcióból sincs hiány. Kifejezetten kreatív harcjeleneteket hoztak össze a készítők és az események folyamatosan pörögnek miattuk.
Ráadásul itt jön a képbe a következő különlegesség, a fantasy elem. Minden karakternek van valamilyen extra képessége, aminek ráadásul csicsás és időnként szinte nevetséges nevet is adtak.
Tehát egy nagy műfaji koktél ez a sorozat, mégis nagyon jól működik. Kell egy kis idő, míg a néző megszokja a hangulatot, a látványt és elengedi magát, hogy teljes mértékben élvezni tudja ezt a vidám kalandot irodalmi alakok társaságában, de ha ez megtörtént, garantált a szórakozás.
Nekem nagyon tetszett és bátran ajánlom mindenkinek, aki könnyed kikapcsolódásra vágyik és kíváncsi rá, hogyan mutatnának az irodalmi alakok egy fantasy elemekkel feltöltött akciósorozatban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése