2012. november 2., péntek

Mozgóképek II.

Új hónapot kezdtünk, vagyis itt az ideje egy filmes összefoglalónak. 
A Mozgóképek rovat második bejegyzése következik. A koncepció megtalálható az első részben: ITT. Mivel nem szeretem ismételni magam, bele is vágok. 
Ezúttal öt filmet szeretnék röviden ismertetni.

Életrevalók
"Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára."
Nagyon sokan dicsérték ezt a filmet és én sem tudok egyetlen negatív dolgot is felhozni vele kapcsolatban. Francia film, francia humorral, francia színészekkel és hihetetlenül összerakott karakterekkel. Az egészet a színészek játéka viszi el, bár a mondanivaló sem marad el. 
Nekem nagyon tetszett, élveztem minden pillanatát, még a szomorú részeket is. Humoros dráma, amit bátran ajánlok mindenkinek, érdemes megnézni.

Gru
"Az idilli kertvárosi miliőben, a fehér léckerítéses, rózsabokrokkal szegélyezett otthonok között áll egy fekete ház kiszáradt kerttel. A szomszédoknak sejtelmük sincs arról, hogy a ház alatt hatalmas, titkos búvóhely terül el. Fáradhatatlan, apró szolgáinak hadától körülvéve itt tervezi Gru a világtörténelem legnagyobb rablását. El fogja lopni a Holdat. (Igen, a Holdat!)Gru örömét leli mindenben, ami gonosz. Arzenáljában van zsugorsugár, fagyasztósugár, valamint földi és légi harci járművek, és leigáz mindenkit, aki az útjába áll. Mígnem egy nap szembe találja magát három árva kislány elképesztő akaraterejével, akik olyasmit látnak benne, amit eddig senki más: a potenciális apukát.A világ egyik legnagyobb gonosztevője most összeakad élete legnagyobb kihívásával: három kislánnyal, akiknek neve Margo, Edith és Agnes."
Ezt a mesét is sokan dicsérték, mindenki áradozott róla, hogy Agnes milyen cuki az egyszarvú mániájával. Én mégis csak most szántam rá magam, hogy megnézzem és nem teljesen osztom ezeket a véleményeket. Bár tényleg aranyos mese, semmi egyedi nincs benne és untam is. Talán ha nagyobb hangsúlyt fektettek volna a gonosztevő és a kislányok kapcsolatára és kevesebbet a zsugorsugárért folytatott küzdelemre, jobban élveztem volna. A grafika sem a legigényesebb. (Nem is szeretem ezt a stílust...) Mesekedvelőknek ajánlom, de senki se várjon tőle túl sokat.

Zűrös kamaszok
"Lola egy életrevaló kamaszlány, aki éli a fiatalok bohém, kacifántos, zűrzavaros, sokszor nehézségekkel teli életét. A lány az édesanyjával, Anne-nel él, mert a szülei elváltak, ezért néha ki is játssza őket egymás ellen. Lol és barátai most ismerkednek az ellenkező nemmel, szerelmek, kapcsolatok, barátságok, csalódások, házibulik, félreértések jönnek-mennek életükben. A lány nagy szerelme, előző barátjának Arhurnak a legjobb haverja, Maël. A fiút hol imádja, hol egy félreértés miatt bosszút forral ellene. Egyszer Anne megtalálja lánya naplóját és teljesen ledöbben azon, amiket olvas. Bár ő is ugyanazokat a dolgokat teszi felnőttként, amit a kamasz lánya..."
Erről a filmről két dolgot kell tudni: 
Az első, hogy az amerikaiak lekoppintották, megcsinálták a saját változatukat és még a címét sem változtatták meg. (Igen, a nemrég mozikba került Miley Cyrus filmről beszélek.) A második, hogy csináljak belőle, amennyit csak akarnak, az eredeti film akkor is fényévekre fogja verni őket.
Francia alkotás, Sophie Marceau főszereplésével, ami már önmagában jó ajánlólevél. Könnyed, humoros, szórakoztató családi film, amibe megfelelő mértékű mondanivalót is adagoltak. A karakterek nagyon el lettek találva, mind a kamaszok, mind a szülők, a problémák pedig a való világot mutatják. A fiúk őrültem mű frizurájától eltekintve teljesen élethű alkotás. Nagyon tetszett, így bátran ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed, ám igényes filmre vágyik.

Hotel Transylvania
"Vérszívó vagy nászúton? Farkasember családi lazuláson? Rémkoppantó, aki belefáradt a szürke hétköznapok egyformaságába? Vár a Hotel Transylvania - minőségi pihenés és felfrissülés mindennemű rémnek, szörnynek és gonosz torzszülöttnek.Drakula gróf ötcsillagos erdélyi luxusszállodájában (főszakács: Quasimodo) a szörnyek és családjuk távol kerülhetnek az emberi világ zajától. Itt ejtőzik Frankenstein és a menyasszonya, Múmia, a láthatatlan ember, egy egész farkas falka és kollégáik - míg egyszer egy halandó nem téved közéjük. A bajt csak fokozza, hogy a gróf nemcsak szállodaigazgató, hanem apa is, aki eddig sikerrel óvta csemetéjét a valódi világ borzalmaitól: most azonban minden megváltozik."
Le lehet-e húzni még egy bőrt a vámpírtémáról? Ó, igen, ez a film megtette! Eredeti, humoros és aranyos mese a szörnyek szemszögéből, akik nem is annyira szörnyűek. Eszméletlenül jól megírt szöveg van benne, amiből nem hiányozhatott a Twilight kritika sem. Bár a grafikája hasonlít a Gru kivitelezéséhez, nekem a szomorú denevér figura ezerszer imádni valóbb volt, mint a másik mese bármelyik jelenete. A sztori kárpótolt a grafikáért. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki még nem unja a vámpírokat.

Boncasztal
"Dr. Gray fiatal kórbonctani orvosként csatlakozik egy neves kórház csapatához, ahol veszélyes játékot űznek kollégái: versenyeznek, ki tudja elkövetni a tökéletes gyilkosságot, ami nem leplezhető le a törvényszéki boncolás során ? amit ők maguk végeznek, így egymás "rejtvényeit" oldják meg. Graynek az etikai kérdések mellett arra is megoldást kell találnia, hogyan szabadulhat ki ebből a körből, mielőtt ő is egy feladvánnyá válik a boncasztalon...."
Már régóta meg szerettem volna nézni ezt a filmet, aztán mindig közbejött valami. Egy Halloween estéhez azonban valami véres film illik, így végre megismerkedhettem vele. A sztori eszméletlen, ám a kivitelezés kevésbé. A film háromnegyedét untam. Untam, mert semmit sem lehetett megtudni a karakterekről (természetesen a főszereplőn kívül, aki még így sem volt nekem eléggé kidolgozott), szellemi párbajok helyett eszetlen gyilkosságokba torkollott a játék és többnyire kiszámítható volt a cselekmény. Oké, a végén a fordulat engem is meglepett, nem gondoltam volna, hogy Dr. Gray ennyire radikálisan tökös módon akar véget vetni az ügynek. Az utolsó húsz percért tehát érdemes volt végignézni a megelőző hatvanat, ám nem hatott meg annyira, mint vártam. Milo Ventimiglia (aki a Hősök sorozatból lehet ismerős) és Alyssa Milano (Bűbájos boszorkák egyik boszija) azért kicsit javított az összképen.
Összességében nem rossz film, de nem is egy nagy durranás. Azoknak ajánlom, akik pszichológiai filmre vágynak és nem riadnak meg a boncolás gondolatától. (Nem véletlen a korhatár, tényleg teljes képernyőn belezik ki szakértelemmel a hullákat. Kell hozzá idegzet és gyomor, bár én lazán nassoltam a film közben.)  

Értékelés:
A tízes pontozást alkalmazva, szuverén véleményem alapján sorba rendezve.
Életrevalók                ->    10
Zűrös kamaszok        ->    10
Hotel Transylvania     ->     9
Boncasztal                 ->     8
Gru                           ->     6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése